Tema: Angst og stress

9 gode råd til dig, der kæmper med angst

140.000 danskere lider af angst. Du er altså langt fra alene. Du kan heldigvis selv gøre meget for at håndtere angsten og der findes også gode muligheder for at få hjælp.
Sidst opdateret 25. maj 2018

Det er helt almindeligt at blive bekymret og nervøs. Sådan har alle mennesker det af og til. Men hvis du oplever, at dine bekymringer overskygger alt i hverdagen, og selv små problemer vokser sig store, så er der er risiko for, at du lider af angst.

Måske føler du nogle gange, at det hele er håbløst. Tankerne kører rundt i dit hoved, og du føler kun uro indeni. Du skal vide, at mange før dig har haft det på samme måde og fået det bedre.

Nogle oplever, at angsten forsvinder helt med tiden. Andre lever fortsat med angsten, men de lærer at håndtere den, så den ikke styrer deres liv. Uanset hvad, så gør du det helt rigtige lige, hvor du søger viden og råd om angst.

Angst: Tankerne kører rundt i dit hoved, og du føler kun uro indeni

Jo hurtigere du får hjælp og lærer, hvordan du passer på dig selv, jo hurtigere kan du få det godt igen.

Brug derfor lidt tid på at tjekke de 9 råd herunder. Og vigtigst af alt: Lov os, at du taler
med nogen om, hvordan du har det. Går du alene med dine tanker og følelser, bliver det alt for hårdt.

Læs også: Angst: 10 typiske tegn at holde øje med.

9 gode råd til at forebygge og håndtere angst

Her får du 9 gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du lider af angst.

1. Lær din angst at kende
Din angst bliver mindre overrumplende og skræmmende, hvis du lærer den at kende. Prøv eksempelvis at skrive dine tanker og følelser ned hver aften i en periode.

Dagbog er en god måde at lære sine tanker og følelser bedre at kende på. Og måske kan du se et mønster efter noget tid. Et mønster, der kan hjælpe dig til at håndtere din angst bedre. Her kan du læse mere om det at skrive dagbog.

2. Tal med andre om din angst
Tal med andre om din angstTanker og følelser kører let i ring, når vi holder dem for os selv. Det bedste du kan gøre er derfor at dele dine bekymringer med andre, så de kan støtte dig og hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal gøre.

Måske synes du, at det er flovt at fortælle andre om, hvordan du har det. Eller måske er du bange for at gøre dem kede af det. Vi forstår godt, at du kan have det sådan. Men vi har talt med masser af unge, der har haft det svært, som fortæller, at de ville ønske, at de ikke have gået så længe alene med deres problemer. Problemerne går ikke væk, fordi du taler med andre. Men det gør problemerne lettere at bære.

Et godt sted at starte er at tale med dine forældre. Synes du, det er svært at tage hul på snakken, så har vi samlet nogle råd til i artiklen Sådan taler du med dine forældre om svære ting.

3. Skru ned for stress i hverdagen
Stress kan gøre din angst værre. Det er vigtigt, at du husker at passe på dig selv. Føler du dig stresset, så start med at kigge på hvor mange aktiviteter, du presser ind i din dag. Er der tid til pauser eller er kalenderen spækket med aftaler og pligter?

Opdager du, at du har for meget drøn på, så brug lidt tid på at tænke på, hvor du kan skære ned. Tal også gerne med dine forældre og venner om det. Nogle gange har vi brug for nogle, der puffer lidt til os, så vi ser tingene fra nye vinkler.

Måske skal du også øve dig i at stille færre krav til dig selv. Det er fint at gøre sig umage men at klare alt perfekt og aldrig lave fejl – det lever ingen mennesker op til.

Læs også: 6 råd til dig, der er alt for perfektionistisk.

4. Sørg for at du får nok søvn
Sørg for at du får nok søvnSom ung skal du helst have 8-10 timers søvn hver nat. Kæmper du med angst, er det
ekstra vigtigt, at du får søvn nok. Det giver dig bedre overskud til at komme gennem dagen.

Måske oplever du, at tankerne ræser rundt og du ikke falder til ro om aftenen. Det er helt normalt. Heldigvis findes der mange ting, du kan gøre, hvis du har svært ved at falde i søvn. Vi har samlet vores bedste råd til dig i artiklen: 10 gode råd til, hvordan du falder i søvn.

5. Dyrk motion
Du har sikkert allerede hørt det 1000 gange, og nu kommer det så igen: Motion er godt for dig. Og for din angst. Om du vælger at spille fodbold, gå til spinning eller at gå en tur med hunden er mindre vigtigt. Det vigtige er, at du får pulsen op. Så træder tankerne for et stykke tid i baggrunden. Det giver dig en pause fra tankemylderet, og samtidig pumper hjernen endorfiner ud i kroppen på dig, når du dyrker motion. Endorfin bliver kaldt kroppens eget lykkestof, fordi det får dig til at føle dig godt tilpas.

6. Find ro med vejrtrækningsøvelser
Måske drømmer du om en knap, der skruer ned for uroen i din krop og i dit hoved? Den knap kan være din vejrtrækning. Du kan både bruge din vejrtrækning til at forebygge angstanfald og stoppe den i opløbet. I videoen her får du en kort guide fra Psykiatrifonden til, hvordan du bruger din vejrtrækning til at forebygge og stoppe angstanfald.

7. Brug mindfulness-øvelser til at slippe tanker
Livet igennem drøner tanker gennem hovedet på os. Eksperter har regnet sig frem til, at vi hver dag har 50.000-70.000 tanker. Mindfulness stopper ikke tankerne. Det kan ikke lade sig gøre. Målet med mindfulness er, at du lærer at håndtere dine tanker, så de ikke blæser dig omkuld.

Har du fået blod på tanden? Vi har lavet en guide med nogle enkle mindfulness-øvelser, som du kan prøve allerede i dag.

Læs også: Interview om, hvordan mindfulness har hjulpet Amanda med at acceptere tanker og følelser.

8. Øv dig i at tale kærligt til dig selv
Tænker du tit tanker som: “hvad er der galt med mig?” eller “nu må jeg simpelthen tage mig sammen”. Vi bliver hurtigt vores egen værste fjende og siger ting til os selv, som vi aldrig ville sige til andre. Heldigvis er det muligt at vende tankemønstret. I stedet for at rakke ned på dig selv, så taler du dig selv op. På samme måde som du ville tale til en god ven. Læs mere om det i vores 3-trins guide til, hvordan du udfordrer negative tanker om dig selv.

Elisabeth Tavierne
“Don´t say anything about yourself that you wouldn´t say about your best friend.”

9. Bliv klogere på angst
Der findes mange former for angst. Det er derfor en god idé at bruge lidt tid på at blive klogere på, hvilken form for angst, du kæmper med. Læs nærmere om de fem almindeligste former for angst.

Få mere hjælp til angst

De fleste skoler har tilknyttet psykologer, som kan være gode at tale med, hvis du lider af angst. Læs mere i artiklen Sådan får du hjælp på din skole eller uddannelsessted.

Hvis det passer dig bedre, kan du også starte med at få hjælp på nettet. Børnetelefonen har eksempelvis en chatlinje, der hjælper unge op til 24 år.

Endelig kan du også være en god idé at tage en snak med din læge, om hvad du kan gøre, og hvor du kan få hjælp. Læs mere om at gå til lægen i artiklen Alt du skal vide om at gå til lægen, når du har det svært.

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål