Sidst opdateret 16. juni 2020
Undgår du steder og situationer, fordi frygten spænder ben for dig? Koger dit hoved tit over af bekymringer? Du er langt fra alene. 350.000 danskere lider af angst. Heldigvis kan du gøre meget for at passe på dig selv. Og der findes også gode muligheder for at få hjælp.

Det bliver aldrig anderledes
Jeg får aldrig et normalt liv

Kender du den slags tanker? Allerførst: Det er helt normalt at tænke sådan.

Men hør lige her: Det kan sagtens blive anderledes. Tusinder før dig har kæmpet med angst og fået det bedre.

Nogle slipper helt (eller delvist) af med angsten. Andre lærer at håndtere den, så den ikke styrer deres liv. Uanset hvad, så gør du det helt rigtige lige nu ved at søge viden og råd om angst.

Jo hurtigere du får hjælp og finder måder at passe på dig selv, desto hurtigere kan du få det godt igen.

14 gode råd til at forebygge og håndtere angst

 1. Bliv klogere på, hvad angst er for en størrelse
  Angst kan føles enormt skræmmende. Både tankerne og fornemmelserne i kroppen. Men angst er ikke farligt. Det er vildt ubehageligt. Men det er ikke farligt.

  Jo mere du kender til din angst, desto mindre skræmmende føles den typisk. Samtidig opdager du, at du langt fra er den eneste, der har det. som du har det. For mange er det en kæmpe lettelse.

  I guiden: Angst: Få den vigtigste viden på 10 minutter kan du læse mere, om de forskellige former for angst, og hvad der sker i kroppen.

 2. Øv dig i at skrue ned for stress i hverdagen
  Når vi føler os stressede og anspændte, har vi det med at tolke ting som mere farlige, end de er. Det er derfor vigtigt, at du husker at passe på dig selv. Her får du 10 tips til, hvordan du skruer ned for pres i dagligdagen.

  Samtidig er det vigtigt at huske, at stress er en uundgåelig del af livet: En vigtig eksamen. Første date. En bilkø, der snegler sig afsted, når du har travlt. Man skal være støbt i stål for ikke at blive en smule stresset i den slags situationer. Og det gør heller ikke spor. Det skal helst bare ikke hobe sig op og stå på i lange perioder.

  Bliv klogere på, hvad stress er, og hvornår du skal være obs i guiden: Stress: Få den vigtigste viden på 10 minutter.

 3. Find ro med enkle vejrtrækningsteknikker
  Munke og kloge koner har vidst det i årtusinder: Du kan berolige dig selv med din vejrtrækning. Og for mange er et par minutter faktisk nok til at mærke en forskel. Her får du to enkle vejrtrækningsteknikker, du kan prøve allerede i dag.
 4. Dyrk mindfulness og mind dig selv om, at ‘tanker bare er tanker’
  Amanda på 18 har kæmpet med angst i flere år. Noget af det, der har virket for hende, er mindfulness. Øvelserne hjælper hende med at skrue ned for de svære tanker. Og når de alligevel popper op, så bliver hun ikke så let revet med af dem. Måske kunne det også være noget for dig? Her får du 4 enkle mindfulness-øvelser du kan prøve allerede i dag.

  Læs også vores interview med Amanda.

 5. Øv dig i at flytte fokus, når tunge tanker kører i ring
  Kender du det: En tanke eller bekymring popper op. Og så ruller lavinen ellers. Tit er det klogeste i sådanne situationer simpelthen at få tankerne over på noget. Gør noget, der afleder dig. Præcis hvad du gør, er ikke det afgørende. Spil Candy Crush på mobilen. Gå en tur. Eller strik et par pinde på din nye sweater. Tit vil du opdage, at de tunge tanker lige så stille klinger af, når du flytter fokus.

  Nysgerrig? Få 25 forslag til, hvordan du kan aflede dig selv – og læs mere om, hvorfor det virker.

 6. Lær at berolige dig selv med progressiv muskelafspænding
  Idéen bag progressiv muskelafspænding er enkel: Du gennemgår din krop del for del. Først spænder du op i musklerne. Så holder du spændingen et øjeblik. Og bagefter lader du dem slappe af. Resultat: Du falder til ro og bliver mere fortrolig med, hvad vil det egentlig sige at være afslappet og afspændt i din krop. Prøv en 13-minutters guidet muskelafspænding – og læs mere om teknikken.
 7. Giv dine bekymringer et kritisk tjek
  Har du dage, hvor bekymringerne bare kværner rundt og rundt i hovedet? Bekymringer er en naturlig del af livet. Men for mange med angst kammer bekymringerne over. De ender med at fylde hele dagen.

  Desværre har vi ikke et trylletrick, der hokus-pokus kan fjerne bekymrede tanker. Men der findes gode teknikker til trin-for-trin at skrue ned for dem. Start med at tjekke guiden: Undersøg dine bekymringer som en detektiv.

  Vil du gerne have flere tips, så kig også på den her: Nødhjælpskasse til dig, der er alt for bekymret.

 8. Giv din indre kritiker et los bagi
  Mange med angst er super selvkritiske. Måske slår du konstant dig selv i hovedet med hårde ord:

  Jeg er uduelig.
  Jeg bliver aldrig til noget.
  Ingen kan lide mig.

  Den slags…

  Heldigvis findes der teknikker til at puffe til dine tankemønstre, så du med tiden bliver mere kærlig og omsorgsfuld overfor dig selv. Start rejsen med guiden: Sådan udfordrer du negative tanker om dig selv.

 9. Udfordr din angst trin for trin
  Har du hørt om eksponering? Det er en af de mest almindelige og effektive behandlingsteknikker til angst.

  Kort fortalt går eksponering ud på, at du i små doser udsætter dig for det, der vækker din angst. Læs meget mere om teknikken i guiden: Eksponering: Sådan udfordrer du din angst trin for trin.

 10. Dæmp din angst med motion
  Du har sikkert allerede hørt det 17.000 gange, og nu kommer det så igen: Motion er godt for dig. Og for din angst. Om du vælger at spille fodbold, gå til spinning eller at gå en tur med hunden er mindre vigtigt.

  Læs meget mere om, hvorfor motion hjælper på angst. Og få tips til at komme i gang i guiden: Dæmp din angst med motion.

 11. Sørg for at få nok søvn (Hint: 8-10 timer, hvis du er mellem 13-20 år)
  Som ung skal du helst have 8-10 timers søvn hver nat. Kæmper du med angst, er det særligt vigtigt, at du får søvn nok. Det giver dig bedre overskud til at håndtere dagens udfordringer.

  Mange med angst har imidlertid svært ved at falde til ro om aftenen. Måske kører tankerne rundt i hovedet. Eller måske kribler kroppen med uro, der gør, at du ikke kan falde til ro.

  Heldigvis findes der meget, du kan gøre, hvis du har svært ved at falde i søvn. Start med at tjekke de her 10 tips til en god nattesøvn.

 12. Hold fast i at komme ud og være sammen med andre
  Mange med angst kommer til at isolere sig. Ikke fordi de ikke har lyst til at være sammen med andre. Men fordi angsten spænder ben for dem,

  Og jo vi ved godt, at det måske lyder meget lettere sagt end gjort, når vi siger: Husk at komme ud. Husk at være sammen med andre.

  Ikke desto mindre er det super vigtigt. Ellers kommer de tunge tanker og følelser let til at fylde alt for meget.

  For mange fungerer det godt at lave en plan for dagen. Det gør, at de kommer ud og får holdt fast i hverdagen – også når det føles svært. Få tips til, hvordan du gør i guiden: Lav en plan for dagen – og få mere overskud.

 13. Lav et par huskekort, der kan berolige dig i pressede situationer
  Hjernen har det med at lukke ned, når angsten kommer rullende. Det er helt normalt. For nogle fungerer det godt at lave nogle små huskekort til sig selv. Altså kort, der minder dig om ting, du ved, når du er rolig. Men som du måske glemmer, når angsten tager over. På huskekortene kan du fx skrive:

  • Selvom det er møg ubehageligt, så er angst ikke farligt
  • Angst kommer, stiger, falder og forsvinder.
  • Jeg er ikke ved at blive sindssyg eller ved at miste kontrollen.
  • Andre mennesker kan ikke se min angst.
  • Jeg behøver ikke at have 100 % kontrol.

  Tror du, at et kortene ovenfor kunne hjælpe dig? Print ark med de 5 huskekort (PDF).

 14. Snak med dine venner om, hvordan du har det
  Alt for mange går alene med angsten. Måske er du bange for, hvad dine venner vil tænke og reagere, hvis du fortæller dem, hvordan du har det? Det er helt naturligt at have det sådan. Det er svært at snakke om. Ikke desto mindre er det en super god idé at gøre.

  Folk omkring dig kan meget bedre støtte og forstå dig, når de ved, hvordan du har det.

  I guiden Snak med dine venner om psykisk sygdom har vi samlet en stribe råd til, hvordan du tager hul på snakken.

Angst: 5 steder du kan få hjælp og støtte

Det er vigtigt, at du snakker med nogen om, hvordan du har det. Det er nemlig sådan med angst, at jo tidligere du får hjælp, desto lettere er sygdommen at behandle. Her får du 5 forslag til, hvem du kan gribe fat i.

 1. Snak med dine forældre eller andre tæt på dig om, hvordan du har det
  Ved dine forældre, hvordan du har det? Ellers er det et godt sted at starte. Få råd til, hvordan du tager hul på snakken i vores: Guide om at tale med forældre om svære ting.
 2. Få hjælp på din skole eller uddannelsessted
  På de fleste skoler er der ansat folk til at hjælpe elever i hårde tider. Sundhedsplejersker, studievejledere, skolepsykologer etc. Det kan også være, at du har en lærer, som du klikker særligt godt med? Så tag fat i ham eller hende. Folk vil gerne hjælpe.

  Læs mere om mulighederne for at få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

 3. Ring til en frivillig hos Angstforeningen
  Hos Angstforeningen sidder frivillige klar til at snakke med dig. De har selv haft angst inde på livet, så de ved, hvad det vil sige. Telefonlinjen har åben flere dage om ugen. Find telefonnummer og tjek åbningstider.
 4. Snak med din læge
  Alle danskere har deres egen personlige læge. Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, om du har angst eller ej. Og guide dig videre, hvis du har brug for mere hjælp – eksempelvis hos en psykolog.

  Er du i tvivl, om hvordan bestiller tid hos lægen eller andet? Få svar på typiske spørgsmål i guiden: Alt du skal vide om at gå til lægen.

 5. Få hjælp og råd på nettet – helt anonymt
  Måske har du mest lyst til at tale med en, du ikke kender? En, som du kan være 100 % anonym overfor?

  Så husk, at der findes gode hjælpetilbud på nettet. Du kan fx ringe eller chatte med en frivillig hos Børnetelefonen eller Headspace. Eller du kan skrive til Brevkassen her på Mindhelper.