Tema: Angst og stress

Pust uro ud med 2 enkle vejrtrækningsteknikker

Munke og kloge koner har vidst det i årtusinder: Du kan berolige dig selv med din vejrtrækning. Her får du to enkle teknikker til at skrue ned for angsten og få mere ro i hverdagen.
Sidst opdateret 6. juni 2018

Måske kender du den her situation: Du skal til eksamen eller til en fest med en masse mennesker, du ikke kender. Og tankerne suser gennem hovedet:

Det går galt.
Jeg kvajer mig.
Jeg bliver til grin.

Helt af sig selv sætter tankerne din krop i alarmberedskab. Dit hjerte begynder at hamre hurtigere. Du begynder måske at svede og ryste.

Og nu starter uroen i kroppen en ny række tanker.

Hvad er der galt?
Jeg mister kontrollen.
Det her er farligt!

Kort sagt: Du er fanget i en ond spiral, hvor tanker og uro i kroppen løbende forstærker hinanden – og gør dig mere og mere angst.

uro i kroppen

Heldigvis behøver det ikke være sådan. Du kan lære at bryde spiralen, så angsten ikke blæser dig helt omkuld.

Hvordan? Ved hjælp af din vejrtrækning.

Prøv de her to enkle vejrtrækningsteknikker

4-7-8-teknikken
Idéen bag denne teknik er enkel. Du trækker vejret ind, mens du tæller roligt til 4. Holder vejret, mens du tæller til 7. Puster ud, mens du tæller til 8. Fidusen er, at du sætter tempoet på din vejrtrækning ned. Samtidig gør du udåndingen længere end indåndingen. Særligt det sidste er vigtigt. Det gør nemlig, at din krop og hjerne helt automatisk begynder at falde til ro.

Start med at følge video-guiden herunder, så slipper du for at skulle tælle 4-7-8 igen og igen. Når du har lavet øvelsen nogle gange, kan du fint lave den uden videoen.

Du kan bruge 4-7-8-vejrtrækning i mange situationer. Fx hvis du har svært ved at falde i søvn. Inden en stressende situation. Eller bare hvis du trænger til et pusterum i hverdagen. Prøv den. Den er go’.

Vekselåndedrættet
‘Vekselåndedrættet… skørt navn’, tænker du måske. Men lad det ikke skræmme dig bort. Selve øvelsen er nemlig virkelig god at kende, når du føler dig stresset og urolig. Kort fortalt går øvelsen ud på, at du skiftevis trækker vejret ind gennem det ene og det andet næsebor. Alt imens roen breder sig i krop og hoved.

Træn teknikkerne 10-20 minutter hver dag

Du vil sikkert opleve, at du føler dig lidt mere afslappet efter bare et par minutter med en af øvelserne ovenfor. Mange oplever dog, at de virker bedst, hvis de i en periode træner dem hver dag. Gør det fx til en vane at bruge 10 minutter på beroligende vejrtrækning hver morgen og aften i en måned. Det giver dig to fordele.

For det første bliver du mere og mere fortrolig med teknikkerne. Det betyder, at du lettere kan bruge dem til at berolige dig selv i situationer, hvor angsten kommer snigende.

For det andet vil du sikkert opleve, at du ved at bruge teknikkerne dagligt, generelt får mere ro i dagligdagen. Ikke bare mens du laver øvelsen eller lige bagefter, men også i løbet af dagen.

Måske også interessant for dig:

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykolog
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål