Føler du dig presset? Vil du gerne have mere ro i krop og hoved? Eller har du svært ved at falde i søvn? Find en genial afspændingsøvelse her. 

Prøv at tænke efter: Hvornår slappede du sidst af? Altså sådan helt og aldeles? 

Hvis du ikke lige kan huske det, så er det helt normalt. Det er nemlig sådan, at de fleste af os har nemmere ved at spænde op end ved at slappe af. 

Heldigvis er afspænding og afslapning noget, du kan træne. 

Og det får du en effektiv teknik til her. Den har ganske vist et temmelig støvet navn, nemlig progressiv muskelafspænding

Men lad ikke det skræmme dig. Selve teknikken er super god. 

Progressiv muskelafspænding

/

Det går kort fortalt ud på, at du skiftevis spænder op og slapper af i forskellige dele af kroppen.

Men hvorfor så det?

Jo, hæng på.

Det er svært at mærke, at du slapper af

Idéen er, at du ved at mærke kontrasterne bliver mere fortrolig med, hvordan anspændthed og afslapning egentlig føles. 

Og hvad er så det smarte ved det? 

Det er for det første, at du øver dig i at give slip på spændinger i forskellige dele af kroppen. For det andet bliver du mere opmærksom på, hvad det egentlig vil sige at slappe af. 

Vi vænner os nemlig let til at spænde op. 

Måske så meget, at vi til sidst slet ikke lægger mærke til, at skuldrene er trukket helt op under ørerne, eller at vi hele tiden spænder i kæben og bider sammen. 

For det er ret svært at mærke, at vi slapper af. Vi kan meget bedre mærke musklerne spænde op, fordi det er en aktiv handling. 

Når du så løsner efter at have spændt, så er det også en aktiv handling. Og det gør det nemmere at mærke, hvordan det føles at slappe af.

Mange oplever, at den her afspændingsteknik hjælper dem med at finde ro og giver dem en bedre fornemmelse af deres krop.

Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt, når du spænder op. Og har du for eksempel problemer med ryggen, så anbefaler vi, at du snakker med din læge, inden du går om bord i øvelsen.

Giv teknikken en chance

Der gælder det samme for progressiv muskelafspænding som for så meget andet: Det tager tid at lære teknikken. 

Vær derfor tålmodig, og giv teknikken en ordentlig chance. 

Aftal fx med dig selv, at du bruger teknikken 3 gange hver uge den næste måned. På den måde giver du dig selv mulighed for at afprøve, om den er noget for dig.

Slap af ved busstoppestedet

I starten er det nok nemmest for dig, hvis du følger guiden. Men med tiden kan du også bruge teknikken på egen hånd. 

Du behøver ikke at gennemgå hele kroppen, hver gang du laver øvelsen. Du kan sagtens nøjes med bare at spænde op og slappe af i en del af kroppen. 

Bruger du teknikken på den måde, behøver du heller ikke at ligge ned. 

Har du fx 2 minutter ved busstoppestedet, kan du fint lave øvelsen stående, hvor du bare spænder op og slapper af i dine hænder eller arme.

Så skal du bare huske opskriften på teknikken:

Hvad siger andre, der har prøvet det?

Hvis du har brug for lidt mere overtalelse, så prøv at se, hvad andre har sagt, efter de har prøvet vores guidede lydfil:

Måske også nyttigt for dig: