Tema: Mad, søvn og motion

Kan du ikke sove? Få 10 gode råd til, hvordan du falder i søvn

Din søvn har stor betydning både for dit humør, din hjerne og din krop. Derfor slider det, hvis du aften efter aften må kæmpe dig i søvn – og næste morgen vågner flad op, helt uden energi. Heldigvis er der masser, du kan gøre.
Sidst opdateret 14. maj 2018

Du vender dig i sengen…

Timerne snegler sig afsted, tik-tak.

Endnu en søvnløs time er gået. Og nu begynder det at blive lyst … panik!

Kender du dén situation? At du ikke kan falde i søvn? At du har for meget uro i kroppen eller hovedet?

svært ved at falde i søvn

Så er du langt fra alene. Tusindvis af danskere kæmper med søvnen. For nogle er det bare en enkelt nat, der glipper i ny og næ. For andre står det på i ugevis eller månedsvis.

Heldigvis findes der masser, du kan gøre. Og tit er det bare små ting, du skal dreje på for at få en bedre nattesøvn.

Start med at tjekke de her…

10 Ole-Lukøje-tips til en god nattesøvn

1. Fald til ro med enkle vejrtrækningsteknikker
Munke og kloge koner har vidst det i årtusinder. Du kan berolige dig selv med din vejrtrækning. Og det behøver hverken at tage hele eller halve timer. Et par minutter er faktisk ofte nok. Prøv fx øvelsen i videoen herunder:

Tjek også guiden: Træk vejret dybt – og find ro

2. Drop cola, kaffe og energidrikke inden sengetid
Du ved det sikkert allerede: Cola, kaffe og energidrikke er smækfulde af koffein, som kvikker dig op. Gør derfor dig selv og din nattesøvn en tjeneste: Drop den slags i timerne inden sengetid.

Vær også opmærksom på, hvor meget koffein du kører ned i løbet af dagen. Det tager nemlig tid for din krop at forbrænde koffeinen. Har du plaffet 2 kopper kaffe plus en energidrik sidst på eftermiddagen, er der derfor stor sandsynlighed for, at stoffet stadig rumsterer i din krop kl. 23.00.

3. Dyrk motion (bare ikke lige inden sengetid)

Motion er godt for mange ting – en af dem er din søvn!

Men husk: Hård træning kvikker kroppen op. Som regel er det derfor ikke en god idé at sprinte fem kilometer, lige inden du går til ro. Fyr hellere krudtet af tidligere på dagen.

Tjek også: Trist, træt eller træg? Prøv det der motion

svært ved at sove

4. Sæt telefonen på lydløs (eller endnu bedre: læg den helt væk)
Okay, nu strammer vi den måske: Men det er altså svært at falde til ro, hvis din mobil konstant bimler med notifikationer. ‘Hmm, gad vide, hvem den besked var fra. Mon jeg går glip af noget? Hvad nu, hvis det er noget vigtigt?’

Sæt derfor din telefon på lydløs, når du skal sove. Eller endnu bedre: Læg den helt væk, så du ikke bliver fristet til at tjekke den.

5. Drop eftermiddagsluren
For mange og for lange eftermiddagslure forstyrrer din søvnrytme. Eksperter anbefaler derfor, at du dropper luren, hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen. Også selvom det betyder, at du i en periode må slæbe dig gennem eftermiddagene.

6. Skriv forstyrrende tanker ned – så du kan lægge dem væk
Kværner tankerne rundt, når du skal sove? Prøv at skriv dem ned og aftal med dig selv, at du først kigger på dem næste dag. Det giver ro. Og tit vil du opleve, at du ser ting meget klarere, når du har sovet på dem.

7. Snup et varmt brusebad

søvnproblemer

Uhm, et varmt brusebad! Det er i sig selv rart og afslappende. Men det hjælper dig faktisk også med at falde i søvn.

Hvorfor?

Forklaringen er enkel: I samme øjeblik du træder ud af den varme bruser, daler din kropstemperatur en smule. Og det sender et signal til din krop om, at det er sovetid. Enkelt og effektivt.

8. Luft ud i 5 minutter
En glohed radiator gør intet godt for din nattesøvn. Tværtimod. Eksperter anbefaler, at der skal være 18-21 grader i rummet, hvor du sover.

‘Og hvordan rammer jeg så lige det?’ tænker du måske. Tjah, du kunne jo skaffe et termometer… Men mindre kan også gøre det. Luft fx ud 5-10 minutter inden sengetid eller sov med vinduet på klem. Så er der god chance for, at du rammer de magiske 18-21 grader.

9. Slut dagen med en mindfulness-øvelse
For mange fungerer det godt at slutte dagen med en kort mindfulness-øvelse. En af dem er Amanda. Hun siger:

”Når jeg skal sove, har jeg en øvelse, hvor jeg forestiller mig, at alle min tanker er bobler, som jeg kan gribe og lægge foran mig. Det gør, at jeg kan frigøre mig fra dem.”

Måske også noget for dig? Tjek de her 4 enkle mindfulness-øvelser du kan prøve allerede i dag

10. Hold fast i en god døgnrytme
Din krop er et fint stykke mekanik. Og den fungerer altså bare bedst, hvis du står op og går i seng nogenlunde samme tid hver dag – også i weekenderne.

problemer med at sove

Husk også, at det heller ikke er ligegyldigt, hvornår du sover. Eksperter anbefaler, at unge får 8-10 timers sammenhængende søvn hver nat.

Hvad gør jeg, hvis problemet fortsætter?

Alle har nætter, hvor søvnen smuldrer. Men står det på i længere tid, er det en god idé at tale med nogen om det. Fx din forældre eller en på din skole eller uddannelsessted.

Husk, du kan også altid skrive til brevkassen her på Mindhelper.

Og til sidst lige en løftet pegefinger: Tag aldrig sovemedicin uden at have talt din læge! Piller fjerner ikke problemet, og du risikerer at blive afhængig af dem. For langt de fleste er medicin derfor ikke løsningen på søvnproblemer.

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykolog
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål