Først vil vi lige sige, at du ikke er alene. Langt fra! Hver femte 19-årige har fx gået til psykolog – og der er heldigvis en del forskellige muligheder for at få hjælp fra en psykolog som ung.
De fleste skoler og uddannelsessteder har tilknyttet psykologer, som du kan tale med, hvis du har det svært. Du kan også få råd fra psykologer på nettet, eller du kan få hjælp hos en privat psykolog.
Hvad kan jeg tale med en psykolog om?
Folk får hjælp af psykologer til mange ting. Eksempelvis kan du få hjælp, hvis du har en depression eller kæmper med angst. Men mange får også hjælp til andre ting. Det kan være, at du:
- har lavt selvværd
- føler dig ked af det
- er bange for at sige noget i timerne eller gå til eksamen.
Du behøver altså ikke at fejle noget for at gå til psykolog.
Hvor kan jeg komme til at tale med en psykolog?
Du har flere muligheder for at få hjælp af en psykolog.
1. Psykolog på din skole eller dit uddannelsessted
De fleste skoler og ungdomsuddannelser har ansat psykologer. Er du i tvivl om, hvilke tilbud der findes på dit uddannelsessted, så tjek skolens hjemmeside, eller spørg dig frem.
På nogle skoler kan du selv ringe eller skrive til skolepsykologen og lave en aftale. Andre steder skal du først snakke med skolesundhedsplejersken, studievejlederen eller din lærer.
Går du på en videregående uddannelse, kan du få gratis psykologhjælp hos Studenterrådgivningen.
2. Psykologhjælp på nettet
Der findes mange hjælpetilbud til unge på nettet. Du kan for eksempel skrive til Mindhelpers brevkasse og få gratis råd fra en psykologistuderende. Du kan også tjekke vores liste med andre gode hjælpetilbud til unge
Nogle steder er det ikke psykologer, der hjælper dig, men andre, der ved en masse om at komme igennem svære tider.
3. Psykologhjælp hos din kommune
En række kommuner tilbyder gratis psykologhjælp til unge. Lav fx. en google-søgning på “gratis psykologhjælp og din kommunes navn”. Eller ring til din kommune og hør hvilke tilbud, der findes.
4. Privatpraktiserende psykologer
Privatpraktiserende psykologer er psykologer, der har deres egen private klinik. Her betaler du typisk for at få hjælp.
Hvis din læge henviser dig til en privat psykolog, kan du i nogle tilfælde få dækket en del af regningen fra det offentlige. Se oversigten over, hvornår du kan få tilskud til en privat psykolog på Sundhed.dk. Tilskuddet dækker 60 % af regningen. De sidste 40 % skal du altså selv betale.
Du kan også tage kontakt til en privat psykolog uden en henvisning fra din læge. Men så skal du selv betale hele regningen.
Find privatpraktiserende psykologer i nærheden af, hvor du bor på Psykologeridanmark.dk.
Hvordan er det at gå til psykolog?
Det er meget forskelligt, hvordan folk har det med at gå til psykolog.
De første samtaler kan godt være hårde, og du skal måske lige vænne dig til situationen, før du er klar til at åbne op. Måske er det helt nyt for dig at tale højt om dine tanker og følelser – og så endda til en fremmed!
Måske kommer du til at tale om ting, som gør dig ked af det. Eller du bliver måske vred eller forvirret.
Det er helt naturligt! Men husk, at psykologer er vant til at tale med folk om svære ting. For dem er der ingen tanker eller følelser, der er forbudte eller forkerte.
Problemer løser sig sjældent over en nat. Faktisk er der nogle, der får det værre til at starte med, når de begynder hos en psykolog, fordi der bliver rodet op i en masse ting. Men lige så stille begynder det typisk at gå i den rigtige retning.
Du får hjælp af én, der ved noget
Endelig vil vi også godt lige punktere en myte: At gå til psykolog handler ikke om at du ligger på en briks, mens en fyr i sweater spørger ind til din barndom. Næ. Du sidder sikkert bare stille og roligt over for psykologen og har en god samtale – vel at mærke med en person, der ved en masse, om hvordan vi mennesker er skruet sammen.
Må jeg tage nogen med?
De fleste går til psykolog alene. Men du kan sagtens tale med din psykolog om at tage en forælder eller en god ven med, hvis du tror, at det vil være en hjælp for dig. Og hvis du er klar til det!
Snak med din psykolog om mulighederne.
Hvordan kan jeg forberede mig til at tale med en psykolog?
Du behøver ikke at forberede dig til dit første møde med psykologen. Men du har sikkert allerede gjort dig nogle tanker om, hvad du gerne vil tale om, og hvad du håber at få ud af det. Det kan være rigtig godt at vende disse tanker med dine forældre eller en god ven.
Mange har også gavn af at skrive deres tanker ned før den første samtale. Læs mere om fordelene ved det i vores artikel Derfor er det godt at skrive dagbog.
Du kan også surfe lidt rundt i de spørgsmål, vi har fået i Mindhelpers brevkasse, hvor vores psykolog har svaret – måske har en anden ung skrevet ind med et problem, der minder om dit.
Få gratis rådgivning hos din kommune
Alle kommuner har et tilbud for unge, der hedder Åben Anonym Rådgivning. Her kan du gratis få en række samtaler med en rådgiver.
Helt anonymt.
Det kan eksempelvis være, at du har problemer i skolen, familien eller med vennerne. Eller måske slås du med problemer som lavt selvværd, ensomhed, mobning, selvskade eller selvmordstanker.
Find information om din kommunes tilbud om åben anonym rådgivning i Mindhelpers vejviser.