”OCD er lidt som at have en hjerne, der mobber én,” fortæller 18-årige Amanda, der går i gymnasiet.

Siden Amanda var 11 år gammel, har hun lidt af OCD. OCD er en sygdom, hvor man har tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Amandas tvangstanker kunne eksempelvis være, at hun var bange for bakterier. Hun ville ikke i skole, fordi hun var overbevist om, hun ville blive syg af ”skole-bakterierne.”

”Jeg følte mig meget låst inde i min krop og hjerne i min barndom. Det var svært at finde hoved og hale i det hele, og jeg var meget forvirret,” husker Amanda.

Læs også: Værd at vide om OCD

Fakta om OCD

  • I Danmark har omkring 100.000 mennesker OCD.
  • Folk med med OCD ved ofte godt, at tankerne/handlingerne er fjollede og ikke giver mening.
  • Sygdommen kan behandles.

Tilbagevendende tvangstanker

Amanda er kommet hos både Børnepsykiatrien og Familierådgivningen, hvor hun har fået psykologhjælp, og det har hjulpet hende meget. Men OCD er ikke en sygdom, man sådan lige slipper af med, så Amanda lider stadig af tvangstanker i perioder – særligt når hun er stresset.

”Den anden dag blev jeg for eksempel bange for, om jeg ville blive bange til min eksamen. Jeg blev altså bange for at blive bange,” siger Amanda og fortsætter:
”Jeg er også tit ved læge, fordi jeg er bange for at blive syg og dø. Jeg har en forestilling om, at alt kan gå galt i min krop, så bare der er det mindste, tager jeg til lægen. Men jeg fejler jo ikke noget – det er bare min OCD.”

Interview: Det er som at være låst inde i sin hjerne

Netop fordi Amandas tvangstanker ofte dukker op i stressede perioder, valgte hun tidligere på året at begynde at tage medicin mod sin sygdom.

”Gymnasiet er megahårdt, og det kan godt trigge min sygdom. Derfor valgte jeg medicinen. Og det har allerede hjulpet mig enormt meget. Medicinen er lidt ligesom badevinger. Jeg lærer at svømme med dem, men på et tidspunkt skal de af,” fortæller Amanda.

Mindfulness og kognitiv terapi

Udover medicin har Amanda også to andre metoder, der hjælper hende mod tvangstankerne.

”Mindfulness og kognitiv terapi har hjulpet mig enormt meget. Metoderne mindsker mine tvangstanker, og når tankerne alligevel dukker op, har jeg nogle forskellige øvelser, som gør, jeg ikke bliver revet af sted med tankerne,” fortæller Amanda.
Mindfulness er en metode, hvor man øver sig i at acceptere sine tanker og følelser. Og det har hjulpet Amanda meget – særligt, når hun skal sove.

”Når jeg skal sove, har jeg en øvelse, hvor jeg forestiller mig, at alle min tanker er bobler, som jeg kan gribe og lægge foran mig. Så kan jeg se tankerne, men de er ikke inde i mig. Det gør, at jeg kan frigøre mig fra dem,” forklarer Amanda.

En anden øvelse, som Amanda gør brug af flere gange dagligt, har hun lært af en psykolog.

”Hvis der kommer en ubehagelig tanke, tæller jeg for eksempel alle lamperne i rummet. Det kan også være antallet af mennesker, bøger eller noget helt andet. Bare noget jeg kan tælle. Det flytter fokus fra de dårlige tankerne til antallet af lamper.”

Amanda har også lært, at: ”Tanker er lidt ligesom at kigge på himlen. Nogle gange kommer der skyer, der er behagelige og andre gange kommer der tordenskyer. Men man ved fra førhen, at tordenskyerne driver væk igen,”

Interview: Som at være låst inde i sin egen krop og hjerne

Tal om det

Amandas bedste råd til andre, der er i samme i situation som hende, er først og fremmest at tale om det.

”Mange forstår ikke OCD, og lige præcis derfor er det vigtigt at fortælle, hvordan man har det. Man skal huske at lette låget en gang i mellem, så dampen kan komme ud. Det er alt for bøvlet, når det kun er en selv og ens tanker. Det hjælper at sige det højt, så det ikke kun er inde i mit hoved, det hele foregår,” fortæller Amanda.

Fakta om Amanda:

  • Amanda er anonym, men vi ved, hvem hun er.
  • Hun har lidt af OCD, siden hun var 11 år.
  • Mindfulness og kognitiv terapi hjælper Amanda til at håndtere tvangstankerne.
  • Hun vil gerne på universitetet, når hun er færdig med gymnasiet.
Interview: fakta om anonym deltager

Få rådgivning om OCD hos Psykinfo

Hvis du eller en du kender viser tegn på OCD, kan du ringe til PsykInfos åbne rådgivning. Her kan du snakke med en rådgiver. Rådgivningen er gratis, anonym og uforpligtende. Læs mere om PsykInfos åbne rådgivning

Du kan også læse vores artikler om mindfulnessøvelser og gode råd til dig, der kæmper med tvangstanker og tvangshandlinger