Har du det svært i skolen eller derhjemme? Med dine forældre, en lærer, dine venner, kæreste, lektier eller noget sjette? De fleste skoler og uddannelsessteder har hjælpetilbud. Brug dem, så du kan komme godt videre.

Måske synes du, at det er svært at række ud og bede om hjælp. Måske tænker du, at det er pinligt … eller svagt.

Men husk: Ingen er ovenpå hele tiden! Vi har alle brug for hjælp en gang imellem – og det er ikke spor svagt at indrømme det.

Tværtimod!

Det kræver både styrke og selvindsigt at se i øjnene, hvornår du har brug for hjælp.

Luk dig endelig ikke inde.
Ræk ud i stedet.
Få hjælp fra andre. Det hjælper.

Her får du en liste med idéer til, hvem du kan tale med.

Få hjælp på din skole

Tal med lærerne

Er der en lærer, du føler dig tryg ved? En, som du taler godt med eller bare godt kan lide?

Lærerne på din skole vil helt sikkert gerne hjælpe dig, hvis du har det svært. Måske kan de ikke selv give dig al den hjælp, som du har brug for. Men de ved helt sikkert, hvor du kan gå hen og få mere hjælp.

På mange skoler har klasselæreren et særligt ansvar for, at eleverne har det godt. Men du kan også vælge at tale med en anden lærer end din klasselærer, hvis du har et tættere forhold til ham eller hende.

Se, om du kan fange din lærer i et frikvarter eller på lærerværelset – og hør, om han eller hun har tid til at tale med dig en af dagene. Synes du, at det er svært at tage kontakt direkte, kan du også sende en besked til din lærer, om at du har noget, som du gerne vil snakke om.

Tal med sundhedsplejersken

Alle folkeskoler har en skolesundhedsplejerske. Sundhedsplejersken ved en masse om kroppen, men også om alt det indeni, og om hvordan det er at være ung.

Det er forskelligt fra skole til skole, hvordan du kommer til at tale med sundhedsplejersken. Nogle steder har skolesundhedsplejersken åbent på bestemte tidspunkter, hvor du bare kan møde op. Andre steder skal du lave en aftale på forhånd.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer til at tale med din skolesundhedsplejerske, så tjek din skoles hjemmeside eller intranet. Finder du ikke noget der, så spørg en lærer eller en anden voksen på din skole.

Få hjælp på din ungdomsuddannelse

Mange ungdomsuddannelser har ansat en psykolog, som både kan hjælpe dig med problemer i og udenfor skolen.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer til at tale med din skolepsykolog? Så tjek skolens hjemmeside eller intranet. Her kan du tit læse om åbningstider, og hvordan du laver en aftale.

Du kan også spørge din lærer eller anden voksen på din skole, hvilke hjælpetilbud, der findes på din skole.

Få hjælp på din videregående uddannelse

Går du på en videregående uddannelse, kan du få gratis hjælp hos Studenterrådgivningen. Her kan du få masser af gode råd til studiet. Om studieteknik, om at turde sige noget i timerne eller om eksamensangst. Og du kan også få hjælp til personlige problemer.

Mange uddannelsessteder har desuden ansat psykologer, vejledere, præster eller lignende, der kan hjælpe dig, når livet er opad bakke.

Er du i tvivl om, hvilke tilbud der findes på dit uddannelsessted, så tjek skolens hjemmeside. Eller spørg dig frem.

Andre steder du kan få hjælp

Tit er det vigtige ikke præcist, hvem du taler med. Men at du rækker ud, så du ikke går alene med dine problemer. Her får du 3 ekstra idéer til, hvor du kan få hjælp.