Tema: Angst og stress

Det skal du vide om generaliseret angst

Konstante bekymringer, uro i kroppen og hjertebanken. Du ved det måske ikke, men det kan være tegn på generaliseret angst. Læs med og bliv klogere på generaliseret angst, og hvor du kan få hjælp.
Sidst opdateret 29. maj 2018

For mange hænger angst sammen med bestemte steder og situationer. Det kan for eksempelvis være, at de frygter højder eller at være sammen med mange mennesker. Men for nogle knytter angsten sig ikke til noget bestemt. Den ligger derimod i dem som en generel følelse af uro. Denne form for angst kaldes for generaliseret angst.

Typiske tegn på generaliseret angst er, at du konstant bekymrer dig og føler dig urolig og anspændt. Selvom det føles meget ubehageligt, så overser mange, at de lider af generaliseret angst. Angsten viser sig nemlig ikke i bestemte situationer, men opleves i stedet som en uro, der rumsterer i dem mere eller mindre hele tiden.

Den gode nyhed er, at du ikke behøver leve med konstante bekymringer og uro. Generaliseret angst kan behandles. Nogle slipper med tiden helt fri af angsten, mens andre lærer at håndtere den, så den ikke fylder hele deres liv.

Uanset hvad så gør du det helt rigtige lige nu, når du handler på din mistanke. Jo hurtigere du finder ud af, om du lider af generaliseret angst, jo hurtigere kan du få det bedre.

Start med at tjekke listen herunder med typiske tegn på generaliseret angst. Længere ned i artiklen finder du henvisning til hjælp.

Typiske tegn på generaliseret angst

Det er meget forskelligt, hvordan generaliseret angst opleves. Herunder lister vi de typiske fysiske og mentale tegn.

Fysiske tegn på generaliseret angst:

Mentale tegn på generaliseret angst:

Typiske årsager til generaliseret angst

Det er typisk ikke muligt at sætte fingeren på én enkelt årsag til generaliseret angst. Flere ting spiller som regel ind.

Måske har du oplevet svære ting i livet, der har gjort dig ekstra sårbar. Det kan eksempelvis være, at du har mistet en forælder, været ude for en ulykke, eller du har været offer for mobning.

Der er også en øget risiko, hvis en af dine forældre lider af angst.

Men det er vigtigt, at du hører, at der også mange unge, der har oplevet svære ting eller har forældre med angst – uden at de selv får det.

5 konsekvenser af generaliseret angst

Det er rasende hårdt at have generaliseret angst, og det kan påvirke dit liv på flere måder. Her kan du se, hvad det kan betyde at have angst:

1. Koncentrationsbesvær
Kværner tankerne konstant er det helt naturligt, hvis du bliver træt og har svært ved at koncentrere dig om skole og lektier.

2. Isolation
Konstante bekymringer får nogle unge til at lukke sig mere om mere inde i sig selv, selvom de egentlig gerne vil være sammen med deres venner og lave sjove ting i fritiden. De orker det bare ikke.

3. Stress
Det er opslidende hele tiden at have støj og tankemylder i hovedet, hvis du ikke har en pauseknap til bekymringerne. Får du aldrig ro kan det føre til stress.

4. Misbrug
Nogle forsøger at dulme angsten med alkohol og hash. Det giver måske en kortsigtet ro, men på længere sigt gør det situationen værre og man risikerer, at det udvikler sig til et misbrug.

5. Depression
For nogle kommer bekymringerne til at skygge for alt andet i livet. Dag efter dag kører tankerne rundt i ring. Står det på i længere tid, så kan det i værste fald føre til en depression.

Få hjælp til at håndtere generaliseret angst

Du skal vide, at du langt fra er alene, hvis du kæmper med generaliseret angst. 1-2 % af alle danskere lider af sygdommen. Heldigvis er der både meget, du selv kan gøre for at håndtere angsten, og mange steder, hvor du kan få hjælp. Læs meget mere om det i artiklen 9 gode råd til dig, der kæmper med angst.

Måske også interessant for dig:

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykolog
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål