Tema: Angst og stress

Angst: 10 typiske tegn at holde øje med

Har du mistanke om, at du har angst? Op mod 5 % af alle unge lider af sygdommen. Her får du viden om angst og gode råd til, hvad du kan gøre for at få det godt igen.
Sidst opdateret 25. maj 2018

En pludselig intens frygt for at dø. Konstante bekymringer. Frygt for at være sammen med andre mennesker.

Kender du det? Så kan det være, at du lider af angst.

Allerførst skal du vide, at du langt fra er alene, hvis du kæmper med angst. Op mod fem procent af alle unge under 18 år har angst. Det svarer til cirka en elev i hver klasse.

Ca. en elev i hver klasse har angst

Heldigvis findes der gode behandlingsmuligheder. For nogle forsvinder angsten helt. Andre oplever, at den bliver mindre, og de får lettere ved at leve med den.

Det er derfor super godt, at du lytter til dig selv og søger viden om angst. Herunder kan du se en liste med typiske tegn på angst og læse mere om de mest almindelige former for angst.

Kan du genkende dig selv i tegnene, er det vigtigt, at du taler med nogen om, hvordan du har det. Det er nemlig sådan med angst, at jo hurtigere du får hjælp, jo lettere er angsten at gøre noget ved.

Lov os derfor, at du ikke går alene med dine bekymringer. Har du mistanke om angst, så er det allerbedste du kan gøre at række ud efter hjælp – også selvom det føles svært til at begynde med.

Tegn på angst

Der findes mange tegn på angst. Og det er forskelligt fra person til person, hvordan man mærker det. Herunder har vi samlet en liste med de mest almindelige tegn på angst.

Læs også: Interview med Camilla der i flere år kæmpede angst og stress

Fem former for angst

Indtil nu har vi skrevet om angst, som om det var én ting. Faktisk findes der forskellige former for angst. Her kan du læse nærmere om de fem mest almindelige angstformer:

Fobier
Mange har fobier i mild grad. Måske er du bange for edderkopper eller lider af højdeskræk, uden at det fylder specielt meget i din hverdag. For nogen bliver fobierne en alvorlig spændetrøje, der forhindrer dem i at leve det liv, de ønsker.

Angst: Fobier

Det kan for eksempel være, at du er så bange for højder, at du ender med at melde fra til ferieturen med vennerne, fordi hotelværelset ligger på fjerde sal. Eller at hverdagen bliver enormt bøvlet, fordi du ikke tør køre i bus eller tog.

Social angst
De fleste har prøvet at føle sig usikre og forkerte i selskab med andre. Men for nogle griber det om sig. Måske bekymrer du dig så meget over, hvad andre tænker om dig, at du forsvinder helt ind i dig selv. Måske begynder du at ryste, svede voldsomt eller føle, at du skal besvime. Fordi det opleves som skræmmende at være sammen med andre, ender du måske at trække dig mere og mere. Ikke fordi du ønsker at være alene, men fordi angsten styrer dig. Her får du mere viden om social angst.

Panikanfald og panikangst
Mange oplever at få et panikanfald, hvor angsten rammer voldsomt og helt ud af det blå. Det føles skræmmende, men det er ikke farligt.

Nogle der har oplevet et panikanfald bliver så bange for at få nye anfald, at de udvikler det, der kaldes panikangst.

Tegn på panikangst er, at du undgår steder og situationer, som du forbinder med panikanfald. Har du eksempelvis oplevet et panikanfald i bussen til skole, så undgår du at tage bussen igen, fordi du er bange for at opleve et nyt panikanfald. Desværre sker det for mange, at angsten griber om sig, så der bliver flere og flere situationer, hvor angsten styrer livet. Hvis du kan genkende det, så læs mere i artiklen: Det skal du vide om panikangst.

Hvad er et panikanfald

Generaliseret angst
“Generaliseret angst…Hvad pokker er det?” tænker du måske. Vi ved godt, at det lyder lidt kryptisk. Det hedder generaliseret angst, fordi det ikke knytter sig til noget bestemt. Social angst og fobier er forbundet med steder og situationer. Det er generaliseret angst ikke.

Generaliseret angst viser sig som konstante bekymringer. Måske farer du sammen, hver gang du hører en sirene i trafikken, og tænker: “Åh nej, bare der ikke er sket en af mine nærmeste noget”. Måske kværner bekymringerne rundt i dig flere dage og nætter inden ferien, fordi du frygter at komme for sent til toget.

Ligesom de andre angstformer findes der heldigvis gode behandlingsmuligheder for generaliseret angst. Læs mere i artiklen: Det skal du vide om generaliseret angst.

OCD
De fleste kender det, at de lige tjekker en ekstra gang, om strygejernet nu er slukket, eller om døren nu virkelig er låst. Men for nogen griber det om sig. De tjekker ikke kun døren en enkelt gang. De tjekker igen og igen, fordi frygter, at forfærdelige ting vil ske, hvis døren ikke er låst. Cirka 2 % af alle danskere har sygdommen OCD, hvor de kæmper med tvangshandlinger og tvangstanker.

OCD frygt for at glemme og låse

Du får mere viden om OCD her.

Årsager til angst

Eksperterne ved ikke præcist, hvorfor nogle mennesker udvikler angst. Vi er alle forskellige og som regel spiller flere ting ind.

Nogle er født mere sårbare end andre. Andre oplever hårde ting gennem livet, der gør dem ekstra sårbare. Det kan eksempelvis være dødsfald, mobning eller at dine forældre er blevet skilt.

Stress og angst hænger også tæt sammen. Presser du dig selv alt for hårdt i lange perioder, stiger risikoen for at få angst.

Sådan får du hjælp

Kæmper du med angst, er det vigtigt, at du taler med nogen om, hvordan du har det. Det er alt for hårdt at gå med dine bekymringer alene, og du skal vide, at mange ung har haft det præcist som dig og fået det bedre. Læs eksempelvis vores interview med Camilla, der i mange år kæmpede med angst.

Vi synes også, at du skal læse artiklen 9 gode råd til dig, der kæmper med angst. Her får du både råd til, hvad du selv kan gøre og masser af forslag til, hvor du kan få hjælp og støtte.

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål