Kører tankerne rundt i hovedet på dig, når du skal sove? Har du svært ved at finde ro for bekymringer? Skriv dine tanker og bekymringer ned, og pak dem væk inden sengetid.
Du kender det sikkert. Du er på vej i seng. Du er træt, og du har børstet tænder og gjort alt det andet i din aftenrutine. Nu ligger du med hovedet på puden og er helt klar til den sødeste englesøvn.
Men så popper den ene bekymring og trælse tanke efter den anden op på din indre skærm.
Måske de kører i ring, eller måske den ene tager den anden og hiver dig med ud ad trælse tangenter. Eller din hjerne opstiller umulige problemer, du absolut må løse for at kunne sove.
Bekymringer og tunge tanker har det nemlig med at vokse og køre i ring om natten, når du ligger søvnløs.
Hvad gør du så? Jo, prøv at skrive de forstyrrende tanker ned, for det kan give ro på.
Kl. 2.32 er for langt de fleste et umuligt tidspunkt at løse problemer på.
Læs også: Alt for bekymret? Få 7 tips til at skrue ned for bekymringerne.
Sådan gør du
Hav en notesblok og en kuglepen liggende ved siden af sengen. Eller lav en note på din telefon beregnet til nattetankerne. Men papiret er bedst, fordi lyset fra skærmen kan forstyrre din nattesøvn.
Så kradser du tankerne ned, når de kommer, og aftaler med dig selv, at du nok skal forholde dig til dem næste dag. Det kan gøre det nemmere at få dem ud af hovedet, hvis du lover dig selv at vende tilbage til dem.
Tit vil du opleve, at du ser alt meget klarere, når du har sovet på det. Måske er du slet ikke så bekymret, når du har fået en god nats søvn?
Læs også: Har du svært ved at falde i søvn? Få 12 gode råd til, hvad du kan gøre.
Lav en bekymringsdagbog
Hvis du synes, det virker godt at skrive tanker og bekymringer ned inden sengetid, så kan du overveje at tage tankerne i opløbet og føre bekymringsdagbog.
Faktisk viser forskning, at dem, der brugte 5 minutter på det inden sengetid, sover 37 % bedre. Særligt når fokus var på de opgaver og ting, du skulle nå i de kommende dage.
Det gør du ved at skrive dine bekymringer og kommende opgaver ned hver dag – og altså ikke først når de opstår, eller hvis du ikke kan sove. Det kan faktisk være en effektiv måde at håndtere stress og angst på.
Her kan det være en god ide ikke at gøre det lige inden sengetid, fordi der måske kommer nogle ubehagelige følelser ud af det, som lige skal falde på plads, inden du skal sove. Du kan fx gøre det lige efter aftensmaden.
Kig på dine bekymringer og opgaver med nogle dages mellemrum. Du vil sikkert opdage, at langt de fleste bekymringer ikke bliver til noget. Og opgaverne? Dem har du nok også klaret.