Undgår du steder og situationer, fordi frygten spænder ben for dig? Oplever du voldsom uro? Koger dit hoved over af bekymringer? Du er langt fra alene. Her får du 14 gode råd til at passe på dig selv.

Lyt til artiklen

/

Hvorfor skal jeg have det sådan her …

Det bliver aldrig anderledes …

Jeg får aldrig et normalt liv …

Kender du den slags tanker? 

Du er langt fra alene. Mere end 350.000 danskere lider af angst.

Men hør lige her:

Det kan blive anderledes. Tusindvis af mennesker før dig har kæmpet med angst og fået det bedre. Mange lærer at håndtere angsten, så den ikke styrer deres liv. Lige nu gør du det helt rigtige, fordi du søger viden og råd om angst.

Hvad er angst?

Først og fremmest skal du vide, at angst er en naturlig følelse. Og selvom det kan føles super skræmmende, når angsten skyller ind over dig, så er det ikke farligt.

Faktisk kan man vende det om og sige, at det først ville være farligt, hvis ikke du kunne føle frygt eller angst. Så ville du måske få den skøre ide, at du kunne krydse motorvejen til fods eller gå på line på skolens tag bare for sjov skyld. Angst har med andre ord en vigtig funktion. Den passer på os og skærmer os mod farer.

Angst er med andre ord en uundgåelig del af det at være menneske. Spørger du psykologer, så har vi fem grundfølelser, og angst er en af dem. De andre er glæde, vrede, foragt og tristhed.

Når angsten bliver en modstander

Men for nogle løber angsten løbsk. I stedet for at være en hjælper bliver den en modstander, der begrænser dem og gør livet svært. 

Måske begynder du at undgå bestemte steder og situationer, fordi du frygter, at det vil vække angsten. Måske stjæler bekymringer alt for meget af din energi. Eller måske siger du til dig selv, at du kun kan gøre ting, hvis bestemte betingelser er opfyldt. For eksempel, at du kun kan gå i supermarkedet, når du har en anden med. 

Heldigvis findes der gode behandlings- og hjælpetilbud til angst. Og der findes også masser, du kan gøre for at passe på dig selv. Derfor er det godt, at du lytter til dig selv. At du søger viden og råd.

Du kan eksempelvis lære mere om de forskellige former for angst herunder. Eller du kan prøve vores gratis online-forløb om angst på Mindhelper-skolen.dk. Hør mere om online-forløbet i videoen herunder.

Få det lettere med din angst

I 26 korte videoer får du blandt andet:

 • Viden om hvad angst er
 • Råd til at håndtere svære tanker og følelser
 • Enkle teknikker til mere ro i hverdagen

5 forskellige former for angst

Tit taler folk om angst, som om det er én ting. Men faktisk findes der flere forskellige former. De mest almindelige er:

Fobier

Alle har noget, de er bange for. Nogle er bange for edderkopper. Andre bryder sig ikke om højder. Andre igen får kuldegysninger bare ved tanken om at skulle tale foran andre. 

Men ofte fylder det ikke særligt meget for dem.

For nogle udvikler frygten sig imidlertid til en fobi, der hæmmer dem og gør deres liv besværligt. Det kan for eksempel være, at du må droppe ferien med vennerne, fordi hotelværelset ligger på fjerde sal. Eller at hverdagen bliver enormt bøvlet, fordi du ikke tør køre i bus eller tog. 

Heldigvis findes der gode teknikker til at generobre kontrollen.

Læs meget mere om dem i guiden: Sådan udfordrer du din fobi – trin-for-trin.

Social angst

De fleste kender til at føle sig  usikre, nervøse og forkerte sammen med andre. Men for nogle griber det om sig. Måske bekymrer du dig så meget om, hvad andre tænker om dig, at du forsvinder helt ind i dig selv.  Måske begynder du at ryste, svede voldsomt eller føle, at du skal besvime.

Og fordi angsten føles så ubehagelig, ender du måske med at trække dig mere og mere. Ikke fordi du ønsker at være alene, men fordi angsten styrer dig. Det kaldes social angst eller socialfobi.

Tjek typiske tegn på social angst og få råd til, hvad du kan gøre.

OCD

Fik jeg nu låst døren? Fik jeg nu slukket strygejernet? Og hvad skrev jeg egentlig i den besked? De fleste kender til, at man lige skal tjekke ting en ekstra gang.

For nogle er det imidlertid ikke nok at tjekke ting en enkelt eller to gange. De skal måske trykke dørhåndtaget ned 10, 20 eller 30 gange, før de har ro til at gå hjemmefra.

At trykke dørhåndtaget ned igen og igen bliver en tvangshandling, de bruger til at holde angst og skræmmende tanker nede.

Læs meget mere om det i guiden: OCD: Typiske tegn og råd til hvad du kan gøre.

Panikanfald og panikangst

En bølge af frygt, der pludselig skyller ind over dig. Mange prøver at få panikanfald (også kaldet angstanfald). Det føles skræmmende og ubehageligt, men ligesom andre former for angst er det ikke farligt.

Nogle oplever kun et enkelt panikanfald, eller de får dem med lange mellemrum. Andre rammes af igen og igen. Oplever du flere panikanfald i en periode kan du udvikle det, der kaldes panikangst.

Panikangst viser sig på flere måder. Måske føles anfaldene så voldsomme, at du frygter, at du er ved at miste kontrollen, blive sindssyg eller dø. Måske fylder frygten for at få et nyt panikanfald så meget i dit hoved, at du har svært ved at fokusere på andet. Måske begynder du at undgå bestemte steder og situationer, som du forbinder med dit panikanfald.

Læs mere om panikangst.

Generaliseret angst

Generaliseret angst. Hvad pokker er det? Navnet er lidt kryptisk, men det er egentlig ret enkelt. Det hedder generaliseret angst, fordi angsten ikke er knyttet til bestemte steder og situationer. Det er en generel følelse af uro, frygt og anspændthed.

Måske farer du sammen, hver gang du hører en sirene i trafikken, og tænker: ‘Åh nej, bare der ikke er sket min kæreste noget!’ Eller måske koger dit hoved over af bekymringer i dagene op til ferien, fordi du frygter at komme for sent til toget. Den slags.

Bliv klogere på generaliseret angst i guiden: Generaliseret angst: Det skal du vide.

Typiske tegn på angst

Angst viser sig på mange måder. Her får du en liste med typiske tegn.

 • Overdrevne bekymringer
 • Uro i krop og hoved
 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Sved
 • Rastløshed
 • Muskelspændinger
 • Koncentrationsbesvær
 • Tankemylder
 • Uvirkelighedsfølelse
 • Hjertebanken
 • Søvnbesvær
 • Træthed
 • Rysten
 • Hurtig og overfladisk vejrtrækning
 • Snurren i hænder, læber og hud

Nikkede du til flere af tegnene?

Allerførst så husk: Selvom du nikkede til flere af tegnene, betyder det ikke nødvendigvis, at du har angst.

Men genkender du dig selv i flere af punkterne og har det stået på et stykke tid, så er det vigtigt, at du snakker med nogen om det. Uanset, om det er angst eller ej, så skal du ikke have det sådan uden at vide hvorfor. Her kan du se 5 gode steder at få hjælp.

Det er vigtigt, at du taler med andre om, hvordan du har det. Også når du har angst.

Hør andre unges historier om angst

Tusindvis af unge kæmper med angst. For nogle fylder angsten ikke så meget i hverdagen. For andre fylder den alt. Herunder kan du læse to interviews med unge, der har kæmpet med angst og fået det bedre.

14 gode råd til at forebygge og håndtere angst

1. Bliv klogere på, hvad angst er for en størrelse

Angst kan føles enormt skræmmende. Både tankerne og fornemmelserne i kroppen. Men angst er ikke farligt. Det er vildt ubehageligt. Men det er ikke farligt.

Jo mere du kender til din angst, desto mindre skræmmende føles den typisk. I vores gratis online-forløb: Få det lettere med din angst får du viden om, hvad angst er, hvad der sker i kroppen og hvad du selv kan gøre.

2. Øv dig i at skrue ned for stress i hverdagen

Er du stresset og anspændt kommer du let til at tolke ting som mere farlige, end de er. Så husk på at passe på dig selv og øv dig i at skrue ned for presset i hverdagen. Vi har samlet 10 gode råd til at skrue ned for pres i dagligdagen her.

Når vi føler os stressede og anspændte, har vi det med at tolke ting som mere farlige, end de er. Lær mere om, hvad stress er, og hvornår du skal være opmærksom i guiden: Stress – få den vigtigste viden på 10 minutter.

3. Find ro med enkle vejrtrækningsteknikker

Munke og kloge koner har vidst det i årtusinder: Du kan berolige dig selv med din vejrtrækning. Og for mange er et par minutter faktisk nok til at mærke en forskel.

Her får du to enkle vejrtrækningsteknikker, du kan prøve allerede i dag.

4. Dyrk mindfulness og mind dig selv om, at ‘tanker bare er tanker’.

Mindfulness hjælper mange, der kæmper med angst. Øvelserne skruer ned for de svære tanker. Og når de alligevel popper op, så bliver du ikke så let revet med af dem. 

Måske kunne det også være noget for dig? Her kan du prøve 4 enkle mindfulness-øvelser allerede i dag.

5. Flyt dit fokus, når de tunge tanker kører i ring

Kender du det: En tanke eller en bekymring popper op. Og så ruller lavinen. Tit er det klogeste i sådanne situationer simpelthen at få tankerne over på noget andet. 

Du skal have en god afledningsmanøvre, når tankerne myldrer frem.

Præcis hvad du gør, er ikke det afgørende. Bare det er noget, du er glad for eller noget, der er godt for dig. Spil Candy Crush på mobilen. Gå en tur. Eller strik et par pinde på din nye sweater. Tit vil du opdage, at de tunge tanker lige så stille klinger af, når du flytter fokus.

Nysgerrig? Få 25 forslag til, hvordan du kan aflede dig selv – og læs mere om, hvorfor det virker.

6. Lær at berolige dig selv med progressiv muskelafspænding

Idéen bag progressiv muskelafspænding er enkel: Du gennemgår din krop del for del. Først spænder du op i musklerne. Så holder du spændingen et øjeblik. Og bagefter lader du dem slappe af.

Resultat: Du falder til ro.

Og så minder du din krop om, hvad det egentlig vil sige at være afslappet og afspændt. Prøv en 13-minutters guidet muskelafspænding – og læs mere om teknikken.

7. Giv dine bekymringer et kritisk tjek

Har du dage, hvor bekymringerne bare kværner rundt og rundt i hovedet? Bekymringer er en naturlig del af livet. Men for mange med angst kammer bekymringerne over. De ender med at fylde hele dagen.

Desværre har vi ikke et trylletrick, der hokus-pokus kan fjerne bekymrede tanker. Men der findes gode teknikker til trin-for-trin at skrue ned for dem. Start med at tjekke guiden: Undersøg dine bekymringer som en detektiv.

Vil du gerne have flere tips, så kig også på den her: Nødhjælpskasse til dig, der er alt for bekymret.

8. Giv din indre kritiker et los bagi

Mange med angst er super selvkritiske. Måske slår du konstant dig selv i hovedet med hårde ord:

Jeg er uduelig.
Jeg bliver aldrig til noget.
Ingen kan lide mig.

Den slags…

Heldigvis findes der teknikker til at puffe til dine tankemønstre, så du med tiden bliver mere kærlig og omsorgsfuld overfor dig selv. Start rejsen med guiden: Sådan udfordrer du negative tanker om dig selv.

9. Udfordr din angst trin for trin

Har du hørt om eksponering? Det er en af de mest almindelige og effektive behandlingsteknikker til angst.

Kort fortalt går eksponering ud på, at du i små doser udsætter dig for det, der vækker din angst. Læs meget mere om teknikken i guiden: Eksponering: Sådan udfordrer du din angst trin for trin.

10. Dæmp din angst med motion

Du har sikkert allerede hørt det 17.000 gange, og nu kommer det så igen: Motion er godt for dig. Og for din angst. Om du vælger at spille fodbold, gå til spinning eller at gå en tur med hunden er mindre vigtigt.

Læs meget mere om, hvorfor motion hjælper på angst. Og få tips til at komme i gang i guiden: Dæmp din angst med motion.

11. Sørg for at få nok søvn (Hint: 8-10 timer, hvis du er mellem 13-20 år)

Som ung skal du helst have 8-10 timers søvn hver nat. Kæmper du med angst, er det særligt vigtigt, at du får søvn nok. Det giver dig bedre overskud til at håndtere dagens udfordringer.

Mange med angst har imidlertid svært ved at falde til ro om aftenen. Måske kører tankerne rundt i hovedet. Eller måske kribler kroppen med uro, der gør, at du ikke kan falde til ro.

Heldigvis findes der meget, du kan gøre, hvis du har svært ved at falde i søvn. Start med at tjekke de her 10 tips til en god nattesøvn.

12. Hold fast i at komme ud og være sammen med andre

Mange med angst kommer til at isolere sig. Ikke fordi de ikke har lyst til at være sammen med andre. Men fordi angsten spænder ben for dem.

Og jo vi ved godt, at det måske lyder meget lettere sagt end gjort, når vi siger: Husk at komme ud. Husk at være sammen med andre.

Ikke desto mindre er det super vigtigt. Ellers kommer de tunge tanker og følelser let til at fylde alt for meget.

For mange fungerer det godt at lave en plan for dagen. Det gør, at de kommer ud og får holdt fast i hverdagen – også når det føles svært. Få tips til, hvordan du gør i guiden: Lav en plan for dagen – og få mere overskud.

13. Lav et par huskekort, der kan berolige dig i pressede situationer

Hjernen har det med at lukke ned, når angsten kommer rullende. Det er helt normalt. For nogle fungerer det godt at lave nogle små huskekort til sig selv. Altså kort, der minder dig om ting, du ved, når du er rolig. Men som du måske glemmer, når angsten tager over. På huskekortene kan du fx skrive:

Tror du, at et kortene ovenfor kunne hjælpe dig? Print ark med de 5 huskekort (PDF).

14. Snak med dine venner om, hvordan du har det

Alt for mange går alene med angsten. Måske er du bange for, hvad dine venner vil tænke og reagere, hvis du fortæller dem, hvordan du har det? Det er helt naturligt at have det sådan. Det er svært at snakke om. Ikke desto mindre er det en super god idé at gøre.

Folk omkring dig kan meget bedre støtte og forstå dig, når de ved, hvordan du har det.

I guiden Snak med dine venner om psykisk sygdom har vi samlet en stribe råd til, hvordan du tager hul på snakken.

Angst: De 3 vigtigste ting, du skal huske…

 1. Du er langt fra alene, hvis du har angst. 350.000 danskere lider af angst.
 2. Der findes gode behandlingstilbud. Nogle slipper helt af med angsten. Andre lærer at leve med den på en måde, som den ikke fylder hele deres liv.
 3. Jo hurtigere du får hjælp, desto lettere er angsten typisk at behandle. Tøv derfor ikke med at række ud efter hjælp.

5 steder du kan få hjælp og støtte

Det er vigtigt, at du snakker med nogen om, hvordan du har det. Det er nemlig sådan med angst, at jo tidligere du får hjælp, desto lettere er sygdommen at behandle. Her får du 5 forslag til, hvem du kan gribe fat i.

1. Snak med dine forældre eller andre tæt på dig om, hvordan du har det

Ved dine forældre, hvordan du har det? Ellers er det et godt sted at starte. Få råd til, hvordan du tager hul på snakken i vores: Guide om at tale med forældre om svære ting.

2. Få hjælp på din skole eller uddannelsessted

På de fleste skoler er der ansat folk til at hjælpe elever i hårde tider. Sundhedsplejersker, studievejledere, skolepsykologer etc. Det kan også være, at du har en lærer, som du klikker særligt godt med? Så tag fat i ham eller hende. Folk vil gerne hjælpe.

Læs mere om mulighederne for at få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

3. Ring til en frivillig hos Angstforeningen

Hos Angstforeningen sidder frivillige klar til at snakke med dig. De har selv haft angst inde på livet, så de ved, hvad det vil sige. Telefonlinjen har åben flere dage om ugen. Find telefonnummer og tjek åbningstider her.

4. Snak med din læge

Alle danskere har deres egen personlige læge. Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, om du har angst eller ej. Og guide dig videre, hvis du har brug for mere hjælp – eksempelvis hos en psykolog.

Er du i tvivl, om hvordan bestiller tid hos lægen eller andet? Få svar på typiske spørgsmål i guiden: Alt du skal vide om at gå til lægen.

5. Få hjælp og råd på nettet – helt anonymt

Måske har du mest lyst til at tale med en, du ikke kender? En, som du kan være 100 % anonym overfor?
Så husk, at der findes gode hjælpetilbud på nettet. Du kan fx ringe eller chatte med en frivillig hos Børnetelefonen eller Headspace.

Kig også forbi Mindhelper-skolen.dk

Du kan lære mere om angst og få konkrete teknikker til at håndtere angsten i vores online-forløb: Få det lettere med din angst.

En af deltagerne på online-forløbet om siger for eksempel: “Den måde, værten i videoerne siger tingene på, er virkelig dejlig. Det giver mig mod på rent faktisk at gøre noget ved den her undgåelsesadfærd.” Start på vores online-forløb om angst. Det hele er gratis og helt anonymt.