Frygter du at gå i sort til eksamen? At blive blæst bagover af nervøsitet? Tusindvis af unge før dig har kæmpet med eksamensnerver. Så her får du vores 13 bedste råd til, hvordan du kommer godt igennem eksamensperioden.

Eksamensbordet.
Censor.
Læreren …
Og dig: Først trækker du et emne – og så … Nu skal du præstere!
Du skal være bygget i granit for ikke at blive nervøs ved tanken om dén situation!
Omvendt skal nerverne helst ikke vokse sig så voldsomme, at de spænder ben for dig i selve eksamenssituationen. Eller så du ender med at ligge søvnløs flere nætter inden …
Hvad gør du?
For det første skal du vide, at nervøsitet er helt normalt. Og det kan faktisk være en god ting. For nogle mennesker ender nervøsiteten med at blive en energikilde. Det, der pepper dem op og hjælper dem til at gøre deres bedste. Sådan er det for eksempel for Beyonce. Hun siger: “I get nervous when I don’t get nervous. If I am nervous I know I’m going to have a good show”.
Drømmer du også om at have det sådan?
Her kommer vores 13 bedste tips til din eksamenstid.
Kom godt igennem eksamenstiden: 13 tips
1. Læg en plan

Start helst i god tid. Lav en realistisk plan for, hvad du skal nå inden eksamen.
Skriv planen ind på computeren eller på et stykke papir. Så du ikke skal huske den i hovedet.
Det giver ro at vide, at du har en plan – og så kan du også indlægge pauser og fridage, hvor du flader helt ud.
2. Hold pauser fra eksamenslæsningen
Alt kan let komme til at handle om eksamen, når nervøsiteten trænger sig på. Du begraver dig i noterne. Glemmer verden omkring dig.
Gør imidlertid dig den tjeneste at komme lidt væk fra noter, skærm og bøger. Gå en tur. Se en film med en ven. Løb en tur … eller gør noget helt fjerde. Pauser giver luft til hovedet og fjerner tankerne fra eksamen. Du får både ny energi og friske ideer. Her kan du læse om, hvorfor pauser er vigtige for dig, og hvad der sker, hvis du glemmer dem.
3. Tal med din familie og dine venner
Tanker og følelser vokser sig let store og skræmmende. Altså så længe du holder dem for dig selv! I samme øjeblik du deler dem med andre, bliver tankerne tit lidt lettere at have med at gøre.
Så fortæl din familie og venner, hvordan du har det. De kender sikkert selv til eksamensnerver og vil gerne støtte dig. Måske har de endda et par tricks, der kan hjælpe dig videre.

Det virker at få det sagt. Her får du en guide til tale med andre om dine problemer.
4. Hold dine forventninger på et rimeligt niveau
Forventer du høje karakterer? Tænker du, at du helst skal have 10 eller 12? Det er fint at være ambitiøs. Husk dog også at være realistisk – og at karakterer ikke er alt!
Bokser du med tårnhøje forventninger og krav til dig selv, så har vi samlet en række gode råd til dig her.
5. Spørg dig selv: Hvad er det værste der kan ske?
Hjernen er fantastisk. Den kan som den eneste hjerne på jorden forestille sig, hvad der vil ske i fremtiden. Det klapper hjerneforskerne i hænderne over. Men det kan altså også være lidt besværligt.

For din hjerne kan også forestille sig mindre gode ting, der måske kommer til at ske.
Og så snurrer den pludselig afsted: Hvad nu, hvis jeg dumper? Hvad, hvis jeg går totalt i sort? Hvad, hvis jeg …
Her skal du prøve at stoppe op.
Spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Og hvor sandsynligt er det egentlig – på en skala fra 0 – 100?
Prøv også at vende dine tanker med en god ven eller en af dine forældre. Hvad tænker de? Hvad er det værste der kan ske?
Tit opdager du, at du er din egen hårdeste dommer. Så del dine tanker med andre – så dine bekymringer ikke løber løbsk.
6. Husk: Alle bliver nervøse!
Tænker du, at du er den eneste, der frygter eksamen? Udefra ser det måske ud, som om alle andre er helt cool med at skulle til eksamen. Sådan er det bare ikke. Tro os. Langt de fleste bliver nervøse inden eksamen. Præcis ligesom dig.
I videoen her kan du høre om en 17-årig gymnasieelev, der er bange for, at hendes eksamensangst vender tilbage.
7. Dyrk motion og få et skud endorfiner
Når du dyrker motion, pumper hjernen endorfiner ud i kroppen. Endorfiner er et stof, der gør glad og samtidig dæmper angst og stress. Helt naturligt. Så gå en tur, løb, cykl, spil fodbold eller lav en stribe armbøjninger, når du mærker uroen komme snigende.

8. Få din (skønheds)søvn
Måske sidder du og læser til sent ud på aftenen eller natten. Hold op med det. Gå i seng og sov. Får du ikke søvn nok, bliver det nemlig svært at styre dine nerver, og du risikerer også at miste koncentrationen. Unge mellem 13 og 18 år skal have 8-10 timers søvn hver nat. Så sooov! Også selvom det lyder megakedeligt!
Har du svært ved at falde i søvn? Så får du råd til en bedre nattesøvn her.
9. Træk vejret dybt og pust uroen ud
Et par enkle vejrtrækningsøvelser kan også hjælpe dig med at finde mere ro indeni. Så uroen og frygten bliver mindre. Måske forsvinder den endda. I videoen her får du en nem og hurtig vejrtrækningsøvelse. Den kan du bruge lige inden eksamen.
Og du kan med fordel øve den i tiden op til eksamen. Selvom den virker rigtig godt, når du bruger den en gang, så bliver det kun bedre af at prøve det mange gange.
10. Husk: Nervøsiteten hjælper dig
Ja. Det er da irriterende at få at vide. Men altså: Når du er nervøs, pumper din hjerne adrenalin ud i blodet. Og adrenalin gør dig klar til at præstere dit bedste. Så helt skidt er din nervøsitet ikke – heller ikke selvom det kan føles ubehageligt. Hvorfor du bliver nervøs, og hvorfor det er en god ting, finder du ud af her.

11. Fortæl din lærer, hvordan du har det
Din lærer ønsker helt sikkert, at du klarer dig så godt muligt til eksamen. Grib derfor fat i ham eller hende og sig, hvordan du har det. I kan fx lave en aftale om, at din lærer gerne må minde dig om at trække vejret. Eller sige, at det er helt o.k., hvis du trænger til en kort pause.
Jo bedre din lærer kender dig, jo bedre kan vedkommende støtte dig.
12. Husk, at der (uanset hvad) er et liv efter eksamen
Midt i eksamenstiden kan det godt føles, som om det her er hele dit liv. Og at hele dit fremtidige liv afhænger af, hvordan du klarer dig. Sådan er det selvfølgelig ikke. Dit liv går videre, uanset hvordan din eksamen går. Og du kan altså sagtens fx dumpe til en eksamen og så senere komme stærkt tilbage.
Vidste du, at…
Albert Einstein dumpede første gang, han søgte ind på Zürichs Polytekniske Højskole? Det gjorde han!
13. Dyrk mindfulness og få lidt ekstra luft i hovedet

Kloge folk har regnet ud, at der hver eneste dag suser ca. 60.000 tanker gennem dit hoved. Kloge tanker. Bekymrede tanker. Tossede tanker. Alt muligt. I en stor pærevælling. Sådan er det for os alle. Men måske drømmer du om at kunne skrue en anelse ned for støjen i dit hoved? Om ikke at blive revet så meget med af alle tankerne her i eksamenstiden.
Løsningen for mange er mindfulness. Mindfulness er kort fortalt en enkel teknik, hvor du øver dig i at være mere tilstede i nuet. Det kan hjælpe dig til også at skrue ned for eksamensnervøsiteten.
Tjek de her 4 mindfulness øvelser du kan prøve allerede i dag.
Har eksamensnerverne taget overhånd for dig?
Det er almindeligt at have kvalme, ryste indeni og have svedige hænder, før du skal til eksamen. For nogle bliver nervøsiteten imidlertid så stor, at eksamen nærmest bliver som en kamp på liv og død. De har det, man kalder eksamensangst. Læs mere om det i artiklen: Eksamensangst: Sådan giver du den et los bagi!