Tema: Skole og uddannelse

Dumpede du til eksamen? Op på hesten igen

At dumpe til eksamen kan føles som et mega nederlag! Det har tusindvis prøvet – ja, folk er dumpet utallige gange gennem tiderne! Og det er hårdt at klaske mod brædderne. Men de rejste sig heldigvis og prøvede igen. Gør det samme! Saml al dit mod … og kravl op på hesten igen.
Sidst opdateret 22. juni 2018
Albert Einstein dumpede første gang

Vidste du, at Albert Einstein dumpede første gang, han søgte ind på Zürichs Polytekniske Højskole?

Eller at J. K. Rowling blev fyret, da hun skrev den første Harry Potter bog?

Eller at Mark Buskbjerg her fra Mindhelper-teamet dumpede både i skriftlig og mundtlig tysk i 10. klasse?

Kort sagt du er langt fra alene, hvis du lige har dumpet en eksamen eller prøve. Tonsvis af gode folk har stået i præcis samme situation.

Lige nu føler du dig sikkert ærgerlig, skuffet, vred eller ked af det. Det forstår vi godt.

Ikke desto mindre er vores bedste råd, at du skal prøve at kravle op på hesten igen. Ligesom Einstein, Rowling og Buskbjerg. Men selvfølgelig stille og roligt – i dit eget tempo!

Hvordan? Tjek rådene lige herunder.

prøve at kravle op på hesten igen

4 tips, der får dig op på hesten igen

1. Bliv i kulkælderen lidt
Nogle gange giver livet os en mavepumper. Sådan er det for alle! Fej ikke de tunge følelser ind under gulvtæppet. Øv dig i stedet i at acceptere, at skuffelse, vrede, tristhed også hører med til livet. Men husk være lidt ekstra god ved dig selv, så kælderen ikke bliver alt for dyster. Se en god film, bestil din yndlingspizza, eller løb en lang tur og fut frustrationerne af.

2. Lær af dine erfaringer
Når de værste sår er helede, så brug noget tid på at finde ud af, hvorfor du dumpede. Så du kan lære af dine erfaringer. Var du for nervøs? Manglede du viden? Var du for uoplagt?

En klog mand sagde engang “The only real mistake is the one from which we learn nothing”. Lidt poppet? Helt sikkert. Men det er altså sandt. Så brug lidt tid på at finde ud af, hvorfor du dumpede.

En af superskurkene er eksamensnerver. Bokser du også med dem? Hvis ja, så tjek vores 13 tips til, hvordan du undgår at gå i sort til eksamen.

Lær af dine erfaringer

Hvem ved …. måske finder du ud af, at du simpelthen ikke var godt nok forberedt til eksamen. Livet er fuldt af fristelser, det kan ske. Heldigvis findes der en række gode teknikker, der kan hjælpe med at tune din koncentrationsevne, så du får endnu mere ud af eksamenslæsningen næste gang.

3. Tal med din lærer
Spørg din lærer, hvorfor du dumpede: Hvad kan du fx gøre anderledes næste gang? Hvad manglede du – hvem eller hvad kan hjælpe dig med at udfylde hullerne? Din lærer vil helt sikkert gerne hjælpe dig med gode råd.

Handler det mere om eksamenspresset, og hvordan du har det? Så har mange skoler og uddannelsessteder ansat sundhedsplejersker eller skolepsykologer. Og de kan også hjælpe dig: Sådan kan du få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

Går du på en videregående uddannelse? Så skal du sikkert til eksamen igen i det fag, du dumpede i. Tal med din studievejleder – om hvordan det foregår, og hvordan du bedst forbereder dig.

4. Prøv verdens bedste råd: Del dine tanker og følelser med andre
Vi farer let vild i vores tanker, når vi holder dem for længe for os selv. Ofte er bare det at sætte ord på tanker og følelser en hjælp. At få det ud så det hele ikke myldrer rundt indeni.

Tit finder du også ud af, at andre har stået i en situation, der minder om din og derfor kan hjælpe dig med gode råd.

Så kort sagt: Fortæl din familie og dine venner, hvordan du har det, så de kan støtte dig og hjælpe dig videre.

Prøv verdens bedste råd: Del dine tanker og følelser med andre

Endnu ikke overbevist? Læs mere i artiklen 6 gode grunde til at dele dine problemer med andre.

Overvejer du at droppe ud?

Måske har du mest lyst til at droppe ud. Til at opgive.

Træk vejret dybt, og overvej sagen igen. Det er nemlig i de her mørke og sværeste øjeblikke, at du har allermest brug for støtte fra andre. Så tal lige med nogen, før du beslutter eller foretager dig noget:

Snak fx med folk omkring dig – din familie, dine venner eller en tredje. Det kan jo være, at en af dem har stået i en lignende situation og kan give dig et råd.

Og husk lige, igen, igen: Du er ikke alene! Du er ikke den eneste, der har prøvet at dumpe til en eksamen. Dørene er aldrig helt lukkede for dig.

Du kan sagtens komme stærkt igen. Sagtens!

Hvis plan A ikke virker, så har alfabetet 28 bogstaver mere
 
Hvis plan A ikke virker, så har alfabetet 28 bogstaver mere
Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykolog
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål