Kæmper du med lavt selvværd? Mist ikke modet. Dit selvværd kan lige så stille bygges op. Her får du 7 gode råd til, hvordan du får det bedre med dig selv.

Lyt til artiklen

/

Jeg er en fiasko.
Jeg dummer mig altid.
De andre kan jo ikke rigtig lide mig.

Kender du den slags tanker? Måske drøner de rundt i dit eget hoved? Du er langt fra alene. Rigtigt mange går rundt med en negativ stemme inde i hovedet. En stemme, der kværner dagen lang. En stemme, der taler dem ned og kører hårdt på selv ved den mindste lille fejl.

Og når den stemme har kørt på længe nok, så begynder det at slide på dit selvværd.
Heldigvis kan dit selvværd styrkes. Du kan lære at skrue ned for de negative tanker. Lære at sætte pris på dig selv, som du er.

Men lad os være ærlige fra start: Der findes ingen hokus-pokus-løsning til bedre selvværd. At bryde gamle tankemønstre kræver tålmodighed. Skridt for skridt kan du imidlertid få det bedre med dig selv. Og du kan begynde allerede i dag. Start med rådene lige herunder.

Lavt selvværd er illustreret ved en pige med tankebobler over hovedet, hvor der er munde med skældsord som en måde at vise, hvordan vi taler dårligt til os selv.

7 tips til at få et bedre selvværd

Her får du 7 tips til, hvordan du kan få et bedre selvværd. Og før du tager munden for fuld med alle 7 tips på én gang, så husk at starte i det små: Find ét tip, som du har mod på og prøv det.

1. Sig én god ting til dig selv hver morgen

Lav en aftale med dig selv om, at du de næste 14 dage starter dagen med at sige noget pænt til dig selv. Stil dig foran spejlet og sig eksempelvis:

“Jeg har flotte fregner”
“Jeg var en god ven i skolen i går”
“Jeg er knivskarp til matematik”

Den slags. Det føles måske underligt i starten. Men klø på.
 
Og hvorfor pokker virker det så?

Fidusen er, at du lige så stille omprogrammerer din hjerne ved at blive mere opmærksom på dine gode sider. Det, du fokuserer på, vokser simpelthen. Øvelsen kræver, at du gentager det i minimum 14 dage – og meget gerne længere.

En øvelse til bedre selvværd er at sige noget positivt til sig selv i spejlet hver dag. Det er her illustreret med en dreng, der står med et lille smil foran et spejl og der så hopper smiley-emoji ud fra hans ansigt.

2. Lad være med at sammenligne dig med andre hele tiden

Mennesket er et flokdyr. Vi sammenligner os konstant med andre mennesker. Din tip-tip-tip-oldefar skulede sikkert også over til naboen for at tjekke, om han slæbte federe ål hjem til bopladsen.

Men den evige sammenligningskamp slider. Særligt, hvis du kæmper med dårligt selvværd. Hvorfor? Fordi sammenligningerne næsten altid ender med, at du tænker, de andre er sjovere, klogere og lykkeligere end dig.

Start derfor med at lægge mærke til, hvor meget du sammenligner dig med andre. Er det nogle bestemte, som du sammenligner dig med? Er det i bestemte situationer? Jo mere opmærksom du bliver på dine tankemønstre, jo lettere har du ved at bryde dem.

sammenligne sig selv

Be yourself, everyone else is already taken

Oscar Wilde

Bonus-tip fra gammelsmølf

Vær lige ekstra opmærksom på, hvor meget du spejler dig i andre på sociale medier. Folk poster sjældent billeder af sig selv på Facebook, når de er krøllede, triste og alene. Nope – de plukker i stedet nøje de bedste, sjoveste og mest overskudsagtige billeder – og måske bliver de lige redigeret en smule også.

Den slags glansbilleder er svære at leve op til. Resultat: Du risikerer at komme til at føle dig trist, forkert og kedelig sammenlignet med alle de andre. Og du er langt fra alene.

Vidste du fx, at forskere har fundet ud af, at Facebook-kiggeri kan få vores humør til at styrtdykke? Simpelthen fordi vi er programmeret til konstant at sammenligne os med andre.

sociale medier selvværd

3. Øv dig i at acceptere, at du (ligesom alle andre) begår fejl

Vi begår alle fejl. Sådan er det at være menneske. Men bokser du med lavt selvværd kan det være super svært at acceptere, at du også begår fejl. Måske går du i flere dage og slår dig selv i hovedet med noget, du har sagt eller gjort. ‘Hvorfor fanden sagde eller gjorde jeg også det’. Og det kickstarter en hel lavine af grublerier. ‘Hvad tænker de andre nu om mig? Vil de stadig være venner med dig?’
 
Øv dig i at stoppe den slags tankestrømme, før de tager over. Spørg dig selv, hvad du ville have sagt, hvis det var din bedste ven, der havde lavet en fejl. Ville du så være lige så hård? Sikkert ikke.

Vi stiller tit langt hårdere krav til os selv end alle andre. Det er OK, at de andre fucker up i ny og næ. Herregud, de er jo bare mennesker. Men for dig selv gælder der helt andre regler. Du skal svæve fejlfrit og perfekt gennem livet.
 
Ret skørt, når man tænker over det. Ikke sandt?

Få flere tips til, hvordan du skruer ned for din indre kritiker i: Sådan udfordrer du negative tanker om dig selv

slå sig selv i hovedet

4. Find frem til dine styrker

Er du verdensmester i at spotte dine egne fejl? Vi foreslår, at du vender bøtten på hovedet – og i stedet øver dig i at fokusere på dine styrker. Måske har du aldrig tænkt over, at du overhovedet har styrker? Det har du!

Alle mennesker har forskellige styrker. Det kan fx være: nysgerrighed, kreativitet eller mod. Bokser du med lavt selvværd, er det en ekstra god idé at lave en “plus-liste” med dine styrker. Det bygger dig op og giver dig styrke, når de negative tanker kommer rullende.

Få hjælp til at finde dine personlige styrker

personlige styrker selvværd

Build upon your strengths and your weaknesses will gradually take care of themselves

Klog mand

5. Få andre til at lave en liste med ting, du er god til

Kender du det, at du leder efter noget i timevis. Du kan simpelthen ikke finde det. Og så kommer din mor forbi og siger: ‘Jamen, den ligger jo der’. Lige foran snuden på dig. Sådan er det også tit med de ting, vi er gode til. Vi kan ikke få øje på dem selv, men for alle andre er det indlysende. Et godt trick er at bede en ven eller familiemedlem om at skrive en liste med 5 gode ting ved dig. Du vil sikkert opleve, at de får øje på ting, som du ikke selv havde blik for.

Bagefter kan du gemme listen, så du hele tiden har den ved dig. Den kan være en super støtte, når selvværdet knager.

hjælp til bedre selvværd

6. Gør en forskel for andre

Frivilligt arbejde er en genial selvværds-booster. Du spreder glæde og gør en forskel for andre. Samtidig får du mulighed for at prøve en masse ting af. Fx at lede en flok vilde spejdere eller hjælpe andre unge med lektierne. Dalai Lama har sagt mange kloge ting. En af dem er:

“Hvis du tror, du er for lille til at gøre en forskel, så prøv at sove med en myg.” 

Med andre ord: Vi kan alle gøre forskel – og det gør både en forskel for andre og os selv. Find et frivilligt arbejde hos Ungdommens Røde Kors.

7. Tal med dine forældre om, hvordan du har det

Du har sikkert hørt det 10.000-gange før: Tal med dine forældre om, hvordan du har det. Og nu gentager vi det så. Men det er altså et godt råd. Det er alt for tungt at gå med problemer alene, og dine forældre vil garanteret gerne hjælpe dig.

Er du i tvivl om, hvordan tager hul på snakken. Få gode råd i guiden: Sådan taler du med dine forældre om svære ting.

Duer det ikke at tale med dine forældre lige nu? Så kig dig omkring og find en anden, du snakker godt med. Det kan for eksempel være din klasselærer eller din venindes mor. Det afgørende er ikke så meget, hvem du taler med. Det afgørende er, at du ikke brænder inde med dine tanker og følelser.

tal om lavt selvværd

Har du brug for mere hjælp?

Det er helt almindeligt at tvivle på, om du er god nok, og om andre i virkeligheden kan lide dig. Men du skal helst ikke have det sådan hele tiden. Heldigvis er der mange, der gerne vil hjælpe dig. Et godt sted at starte er på din skole eller uddannelsessted. Få råd til, hvem du kan tale med i guiden: Sådan får du hjælp på din skole.

Headspace er også godt at kende. Headspace har mødesteder spredt over hele landet. Her kan du mødes med andre unge eller tale med en frivillig. Ingen problemer er for store eller små. Se hvor Headspace har mødesteder.

På nettet findes også mange hjælpemuligheder for unge. Du kan fx skrive helt anonymt til Mindhelpers brevkasse.

skriv til brevkasse

3 gode grunde til at arbejde med dit selvværd

Dit selvværd påvirker alle dele af dit liv og har kæmpe betydning for, hvordan du har det. Så det giver god mening at arbejde med at styrke selvværdet. Og blive god til at holde det ved lige. Her får du 3 gode grunde til at styrke dit selvværd.

1. Du lærer at sætte pris på den du er

Mange med lavt selvværd føler ikke, at de er noget værd i sig selv. I kraft af det, de er. Kun i kraft af det, de gør. Så føler de hele tiden, at de skal præstere. At de skal gøre noget ekstra godt. Og det slider.

Det slider dig op, hvis du hele tiden føler, du skal præstere. Hvis det fylder alt, og dukker op konstant. Uanset hvor godt du faktisk gør det. At du aldrig føler dig god nok.

have det godt med sig selv

Når du styrker dit selvværd, så finder du også mere ro. Livet er ikke en kampplads, hvor du hele tiden skal gøre noget mere. Og det er en kæmpe lettelse, når du opdager det.

2. Du bliver gladere

Lavt selvværd forvrænger vores billeder af os selv. Du kender måske det, at du begår en fejl. Bagefter vender og drejer du den i dage- og ugevis oppe i hovedet. Alt imens den vokser og vokser for dig. I stedet for at tænke: hey, alle begår fejl. Så ser du fejlen som et bevis på, at du ikke er noget værd. Får du omvendt ros, så er du sikkert slem til at slå det hen. Du tager ikke rosen til dig og bliver glad, men tænker måske i stedet, at andre bare roser dig for at være flinke.

Ved at styrke dit selvværd kan du få et mere præcist billede af dig selv, hvor du lige så stille lærer at acceptere, at du ligesom alle andre har både styrker og svagheder. Det gør det meget nemmere at slappe af og nyde livet. Også når du begår en fejl.

3. Du bliver bedre til at håndtere modgang

Modgang rammer os alle. Kæresten slår op. Eksamen går i fisk. Eller du laver en kæmpe brøler til weekendens fest. Sådan er livet. Men bokser du med manglende selvværd rammer modgang bare ekstra hårdt. De negative oplevelser skærer sig ind i knoglerne som endnu et bevis på, at du ikke er noget værd.

Ved at styrke dit selvværd lærer du at håndtere modgang uden at blive skudt helt i sænk. Det gør stadig nas, når kæresten slår op. Men du behøver ikke at se det som et bevis på, at du er værdiløs og derfor aldrig nogensinde vil kunne finde en ny kæreste.

håndtere modgang

Lavt selvværd er lidt som at køre gennem livet med håndbremsen trukket

Henriette Oestrich

Tegn på lavt selvværd

Selvværd er summen af dine tanker om dig selv. Både, hvad du synes du er god og dårlig til. Tænker du, at du har en værdi i dig selv og, at du er god nok – også selvom du begår fejl en gang imellem? Eller føler du, at du hele tiden skal præstere for at gøre dig fortjent til at være med i venneflokken?

Du er langt fra alene, hvis du har svært ved at sætte pris på dig selv, som du er.
Eksperter skønner, at 300.000-400.000 danskere kæmper med lavt selvværd.

Typiske tegn på lavt selvværd er, at du:

tegn på lavt selvværd

Årsager til lavt selvværd

Selvværd grundlægges i barndommen. Lige fra du er helt lille, sammenligner du dig med andre – og vurderer:

Hver eneste oplevelse i din opvækst bliver som brikker i et puslespil, der fortæller historien om dig som menneske.

Mennesker omkring dig har også stor betydning for dit selvværd. Det er vigtigt for os, at vi tidligt i livet oplever, at vi har værdi i os selv. At vi ikke behøver at præstere og gøre os fortjent til andres kærlighed. Det betyder dog ikke, at man hele tiden skal have ros. For meget ros kan faktisk også være med til at undergrave ens selvværd.

Andre årsager til dårligt selvværd kan være mobning, ensomhed eller svigt i barndommen.

Men husk: Selvom grundstenene til dit selvværd bliver lagt i barndommen, så er det aldrig for sent at styrke det. Masser af folk før dig har kæmpet med dårligt selvværd og fået det meget bedre. Trin for trin. Måned efter måned.

årsager til lavt selvværd

Hvad er forskellen på selvtillid og selvværd?

Selvtillid og selvværd er på en måde to sider af samme mønt: den ene side er synlig for andre, den anden mærker du kun selv.

Selvtillid handler om din tro på egne evner. Tænker du ‘Yes, det kan jeg sagtens’, når du står foran en udfordring? Eller ‘Det klarer jeg aldrig’. Det hænger tæt sammen med, om du har høj eller lav selvtillid.

Du kan læse mere i artiklen om selvtillid.
 
Selvværd handler derimod om, hvordan du har det med sig selv. Om du inderst inde tænker ‘Hey, jeg er god nok – også selvom jeg dummer mig engang imellem’. Eller om du hele tiden føler, at du skal præstere for at gøre dig fortjent til andres venskab, interesse eller kærlighed.

Selvtillid og selvværd hænger ofte sammen. Har du fx masser af selvtillid, har du som regel også stærkt selvværd – og omvendt. Men det behøver ikke være sådan. Nogle udstråler fx masser af selvtillid udadtil og får måske meget ros, men inderst føler de sig aldrig gode nok. Mange, der kæmper med perfektionisme og stiller alt for høje krav til dem selv, har det fx sådan. Her får du 6 tegn på, at perfektionisme fylder for meget i dit liv.

3 bonus-tip til, hvordan du kan styrke dit selvværd