Vil du høre en historie?
En historie om, hvordan hele verden lærte selvtillid – på kun 4 minutter?

Jo, ser du… I årevis var alle løbeinteresserede i hele verden – fra Danmark til Paris, USA og videre til Mellemøsten og det dybeste Afrika – enige om én ting: Ingen, absolut ingen, kunne løbe en mil (ca. 1,5 kilometer) på under 4 minutter. Det var umuligt. Intet mindre.

Men SÅ … i 1954 gjorde Roger Bannister det umulige. Han løb en mil på 3,59 minutter!

Roger Bannister

Hele verden gik amok.
Hver en avisforside blev ryddet.

Og det sjove er, at allerede 6 uger senere gjorde en australier fuldstændig det samme. Og inden året var omme løb alle verdens topløbere distancen på under 4 minutter.

Hvordan var det muligt?
Og hvad kan vi – og du! – lære af det?

Ryk dine mentale begrænsninger!

Forklaring: Bannister fjernede simpelthen en væsentlig begrænsning i sine kollegers hoveder – i deres indre forestillinger om, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre. Han beviste, at det umulige var muligt. Og da dén begrænsning først var væk, kunne masser af løbere gøre ham kunsten efter.

Vil du også rykke din grænse? Ændre din forestilling og give dine begrænsninger baghjul?

mentale begrænsninger

I så fald: Klar, parat … Værsgo:

5 simple selvtillidsøvelser

 1. Giv dig selv et skub
  ”Det kan jeg ikke”. Tænker du tit sådan? Prøv at droppe IKKE. Så bliver det til: ”Det kan jeg”. Ét ord kan ændre alt. Giv dig selv et lille skub og gør det, du ikke tør. Første gang er du måske ved at dø af skræk, men det bygger din selvtillid op at udfordre dig selv. Gå hen til hende der er sød. Meld dig til noget nyt. Hold en tale. Ofte vil du opleve, at ting rent faktisk lykkes for dig, når du prøver.

  Hvis du kæmper med lav selvtillid, kan du også have glæde af vores guide til at udfordre generthed.
 1. Gør mere af det, du er god til
  Det er så nemt at komme til at fokusere på alt det, du ikke er god til. Flyt fokus og styrk din selvtillid ved at gøre mere af det, du er god til.

  Når din selvtillid vokser på ét område, breder den gode følelse sig som ringe i vandet. Når du bliver større og stærkere inden i, tør du mere udadtil.

  Bliv inspireret til mere af samme skuffe i vores artikel om at finde dine styrker.
selvtillidsøvelser
 1. 3. Sig stop til din indre kritiker
  Måske er du verdensmester i at minde dig selv om, hvad du ikke kan, og hvad du ikke er god til. Øv dig i at genkende de kritiske tanker, når de kommer snigende. Så er det lettere at skubbe dem væk, inden de gør dig trist.

  Dyk i dybden med det i vores guide til at udfordre negative tanker om dig selv.

“Don´t say anything about yourself that you wouldn´t say about your best friend”

Klog kvinde
 1.  Husk at klappe dig selv på skulderen, når ting lykkes
  Kender du den her: ”Det var jo ikke noget særligt…”. Mange er slemme til at gøre deres succeser små og deres fejl store. Men der er god grund til at nyde dine succeser – store som små. For hvert klap du giver dig selv, stiger din selvtillid, og du får mere tro på, at du også kan lykkes i fremtiden.
selvtillid
 1. Tal med andre om, hvordan du har det
  Det hjælper næsten altid at vende tanker med andre. Du kan fx tale med en ven, som kender dig godt, eller dine forældre. Dine tanker kommer let til at køre i ring, når du går alene med dem. Men andre ser og tænker måske noget helt andet.

  Har du ikke mod på at tale med nogen direkte, kan du altid skrive til Mindhelpers brevkasse.

Vidste du?

5-6%

af alle unge kæmper med meget lav selvtillid.

Kilde: Center for Ungdomsforskning

Læs også: 6 gode grunde til at dele dine problemer med andre