Føler du dig alt for usikker? Tænker du hele tiden: ‘Er jeg nu god nok? Kan andre virkelig lide mig?’. Sådan behøver det ikke at være. Her får du en værktøjskasse med tips til at skrue ned for din usikkerhed.

Du kender det sikkert. Du skal fremlægge noget for klassen. Eller til en fest med en masse, du ikke kender. Og pludselig bliver du nervøs og usikker på dig selv. Maven slår kolbøtter, tankerne kværner og det er alt andet end rart at være i din krop.

Måske tænker du: Hvad hvis jeg dummer mig? Hvad vil de andre tænke om mig? Begynder de at grine ad mig?

Den oplevelse kender de flest. Men måske oplever du, at usikkerheden igen og igen spænder for dig. At den betyder, at du ikke får sagt noget til hende den søde til festen. At du ikke får holdt talen til familiefesten. At du ikke får søgt drømmejobbet. Selvom du egentlig har lyst til det. Altså, at du lever lidt på halv kraft.

Du kender sikkert følelsen af usikkerhed. Du bliver nervøs og usikker på dig selv. Maven slår kolbøtter, tankerne kværner og det er alt andet end rart at være i din krop.

Sådan behøver det ikke at være. Der findes nemlig teknikker, du kan bruge til at skrue ned for din usikkerhed. Så du trin for trin får mod på at gøre de ting, du drømmer om. Lige herunder får du en værktøjskasse spækket med gode råd til, hvordan du kommer igang.

Så kast dig ud i det. Mind dig selv, om millioner af mennesker før dig har kæmpet mod usikkerhed – og fået det meget bedre. Sådan kan det også gå for dig.

“My insecurities could eat me alive”

Eminem

3 trins-guide: Sådan giver du din usikkerhed et los bagi

1. Lav en plan

Hemmeligheden til succes er at starte småt ud. At bryde udfordringer ned i mindre bidder. Præcis som onkel John, der drømmer om at løbe et marathonløb. Han starter også med at løbe korte ture. 2 km. 4 km. 6 km. Og så bygger han lige stille ovenpå – indtil han er klar til de frygtede 42,195 km.

Gør det samme med din usikkerhed. Måske drømmer du om at være mindre usikker i selskab med mennesker, du ikke kender. Så lav en aftale med dig om, at du i aften siger lidt mere, end du plejer. Vær så konkret som muligt. Aftal fx, at du skal sige noget til 2 eller 3 mennesker, du ikke kender.

Eller måske bliver du vildt usikker, når du skal række hånden op i timerne. Så start med at finde den situation, hvor det – trods alt – vil være lettest for dig at gøre. Måske er det, når du har en bestemt lærer. Eller når din bedste veninde sidder ved siden af. Eller om morgenen, hvor du har mest energi. Start dér – og byg ovenpå.

Hvis du bliver usikker, når du skal række hånden op i timerne, så start med lave en plan for hvordan du vil komme over det. Måske det er lettest at arbejde med usikkerheden, når du har en bestemt lærer, eller sidder ved siden af en bestemt klassekammerat.

2. Gør det

NU er tiden inde. Og det er NU alle undskyldningerne stiller sig i kø inde i dit hoved. Men det er altså også NU – du kan tage det første vigtige skridt. Så kast dig ud i det. Også selvom det kribler indeni. Ræk hånden op. Sig ‘hej’ til hende med fletningerne. Hold talen til familiefesten. Søg jobbet etc.

Tit opdager du bagefter, at det slet ikke var så slemt, som du frygtede. At dine forestillinger var overdrevent negative. En klog mand sagde engang: ‘Du skal ikke tro på alt, hvad du tænker’. Det er lige præcis dét denne øvelse handler om. Jo flere gange du opdager, at dine forestillinger har det med at løbe amok – desto mere mister usikkerheden og frygten sit greb om dig.

Kort sagt: Du lærer, at tanker bare er tanker – og at du ikke altid behøver at tage dem helt så alvorligt.

3. Kig tilbage. Klap dig selv på skulderen – og udfordr dig selv igen

Tillykke. Du har nu taget det første og sværeste skridt. Nu gælder det om at fortsætte. Det er ligesom med fitness: man bliver ikke stærk af at løfte en vægt én gang. Det kræver gentagelse. Brug også lidt tid på at overveje, om du skal gøre noget anderledes næste gang. Det er den måde, du bedst lærer nye ting. Ved at gøre erfaringer, justere indsatsen og prøve igen. Og det gælder uanset, om du vil lære at spille banjo, bygge dine egne jetski eller gøre ting, der vækker din usikkerhed.

Du skal blive ved med at udfordr dig selv og din usikkerhed, selvom det kan være svært.

Din hjerne er programmeret til at tænke negativt

Måske tænker du: Hvorfor løber min fantasi løbsk på den måde? Hvorfor forestiller jeg mig altid det værste?. Det er ikke spor galt med dig. Kloge hoveder mener, at vores hjerner simpelthen er programmeret til at tænke negativt. Af den enkle årsag, at det gennem tiderne har øget vores chance for overlevelse.

Hørte din tip-tip-tip-oldefar en puslen i græsset, så var det ikke særligt smart, at han tænkte: ‘Nåh, det er nok bare en lille sød mus…’. Niksen, det var langt bedre for slægtens overlevelse, hvis han tænkte: ‘Damn, det er sikkert en glubsk sabeltiger. Lad mig komme væk!’.

5 Bonustips til mindre usikkerhed

Snak med andre om din usikkerhed

Du har sikkert hørt det tusind gange før. Men dét bliver det ikke mindre rigtigt af. Tal med andre om, hvordan du har det. Synes du, at det er flovt? Så mind dig selv om, at alle – alle! – har prøvet at føle sig usikre. Tøv derfor ikke med at sætte ord på dine tanker og følelser. Sig, at du føler dig usikker helt ind til knoglerne. Sig, at tankerne kører rundt i hovedet på dig. Sig, at du føler dig bange…Eller hvordan du nu har det. Det vigtigste er, at du ikke brænder inde med det hele. Få det ud. Så andre kan støtte dig – hjælpe dig med idéer til, hvad du kan gøre.

Grib fx fat i dine forældre, en god ven eller tal med nogen på din skole eller uddannelsessted.

Husk at snakke med andre om din usikkerhed. Dine nærmeste har helt sikkert også prøvet at være usikker i flere situationer.

Stop din indre mobber

At mobbe andre stinker. Det er de fleste enige i. Ikke desto mindre er mange slemme til at mobbe sig selv. Altså sådan, at de konstant slår sig selv i hovedet med hårde ord – og kører på de selv de mindste fejltrin. ‘Ha, nu bliver du igen usikker’ ‘Ha, nu fucker du igen op. Din uduelige idiot’. Kender du den slags tanker? Her får du en guide til at dæmpe din indre kritiker – så du kan få sat en stopper for mobberiet indeni.
 
Tjek også: Sådan udfordrer du negative tanker om dig selv.

Fokuser på dine styrker

Er du verdensmester i at finde finde egne fejl og blæse dem op i monster-størrelse? Usikkerhed hænger tit sammen med, at du fokuserer alt for meget på det, du har svært ved. Måske er det simpelthen blevet en vane for dig?
 
Løsningen er enkel – men ikke nødvendigvis nem: Fokuser i stedet mere på dine styrker. Altså alle de ting, du er god til. Alle de ting, som du har let ved. På den måde styrker du helt automatisk din selvtillid. ‘Men jeg har ingen styrker, så det duer ikke for mig’, tænker du måske. Forkert! Alle har styrker – også dig. Det gælder bare om at få øje på dem. Få hjælp til det i guiden: Sådan finder du dine personlige styrker.

Slut fred med din usikkerhed

Negative tanker er ligesom hvepse. Jo mere du slår efter dem, desto mere hidsige bliver de. Kigger du derimod stille og roligt på dem, så falder de tit til ro. Så tænk lidt over, hvordan du forholder dig til din usikkerhed.

Tænker du fx. ‘Nu, må jeg altså tage mig sammen. Nu må det være nok. Nu skal usikkerheden jages væk – én gang for alle’.

Det er vigtigt at du slutter fred med dine usikkerheder og usikre tanker, de er nemlig ligesom hvepse. Jo mere du slår ud efter dem, desto mere hidsige bliver de.

Det er helt naturligt, at du er dødtræt af at være usikker. Desværre hjælper det typisk ikke at tænke på den måde. Det får ikke usikkerheden til at gå væk. Tværtimod. Når du hidser dig op, kommer usikkerheden let til at vokse – og måske hvirvler den tilmed en masse andre tunge tanker op. Så hvad er løsningen? Jo, den er, at du øver dig i at lægge mærke til, hvornår usikkerheden pibler op i dig. Uden at blive vred. Uden at tænke at det er et problem. Bare læg mærke til følelsen – uden at ville gøre en masse ved den. For nogle fungerer det godt at hilse på deres usikkerhed, når den stikker ansigtet frem. Altså ligesom du hilser på naboen om morgenen. Sig fx stille roligt ‘Hej usikkerhed. Nå, nu kommer du på besøg igen’. Det lyder måske lidt fjollet. Men mange oplever, at det giver dem lidt luft til følelsen. Så de kan se usikkerheden lidt udefra – fremfor at blive omsluttet helt af den.

“The task we must set for ourselves is not to feel secure, but to be able to tolerate insecurity.”

Eric Fromm

Mind dig selv om, at usikkerhed også er god ting

Forestil dig et menneske, der aldrig bliver usikker. En person der aldrig tvivler på egne evner. 100 % skråsikker og selvfed fra yderst til inderst. Det kan være præsidenten for en stormagt eller ham pralrøven ovre i parallelklassen. Forestil dig personen. Og stil så dig selv spørgsmålet: ‘Har jeg lyst til at være sådan?’ Nej, vel. Ting er sjældent sort-hvide. For meget usikkerhed er ikke godt – men ingen usikkerhed er heller ikke godt. Mind dig selv om det næste gang, du bander følelsen langt væk.

Få mere hjælp til at håndtere din usikkerhed

Nogle gange er det lettest at tale med nogen, der ikke kender dig. Så du kan være 100 % ærlig. Har du det sådan lige nu? Så husk, at der findes gode hjælpetilbud på nettet. Du kan fx. chatte eller ringe til en frivillig hos Børnetelefonen året rundt. De dygtige rådgivere hjælper hvert år tusindvis af unge – også unge, der kæmper med usikkerhed og følelsen aldrig at være gode nok.

Du er naturligvis også velkommen til at skrive til Mindhelpers brevkasse og få gode råd til, hvordan du skruer ned for din usikkerhed. Som Ole Kibsgaard siger i videoen herunder, så er det som om, at problemer og tunge følelser bliver fortyndet en smule, når man deler dem med andre.

Måske også nyttigt for dig