De fleste af os er mere eller mindre perfektionistiske. Måske også dig! Typisk er vi det på områder i vores liv, som er meget vigtige for os:

Måske vil du gerne sparke det perfekte hjørnespark …
Eller bage de perfekte cupcakes …
Eller score topkarakter i dit yndlingsfag …

Og det er altså fint nok, at du brænder for noget og gør dig umage!

blive stresset og på sigt udmatte dig selv.

Men hvad nu hvis du altid gør dig ekstremt umage med nærmest alt … uden at du nogensinde bliver rigtig tilfreds? Dét kan virkelig gøre livet surt for dig – og så er din perfektionisme måske ved at blive lidt af et problem.

Hvordan?

Pas på din glæde – genkend perfektionismen!

Tja. Overdreven perfektionisme kan simpelthen gå gevaldigt ud over din trivsel. Ja, hele din livsglæde! Fordi du som ægte perfektionist altid presser dig selv til det yderste – og dét bliver du nemt stresset og på sigt meeega udmattet af! Måske bliver du rigtig trist af det.

Men bare rolig: Du kan sagtens slippe af med eller få dæmpet din perfektionisme en hel del. Du skal bare øve dig. Start fx med at lære at genkende de her typiske tegn på overdreven – og glædestruende – perfektionisme:

6 typiske tegn på, at perfektionisme fylder for meget:

1. Du er bange for at begå fejl

Du frygter, at andre ikke kan lide dig, hvis du begår den mindste fejl. Derfor gør du dig ekstremt umage for ikke at sige eller gøre noget forkert, når du er sammen med andre.

2. Du er aldrig tilfreds med dig selv

Du føler dig aldrig god nok – selv ikke et 12-tal kan gøre dig tilfreds. Der er altid noget, du kunne have gjort bedre. Du stiller så ekstremt høje krav til dig selv, at det umuligt kan blive godt nok.
Når dine krav til dig selv er så høje, kan det ofte gå to veje: Enten giver du op på forhånd, fordi du er sikker på at mislykkes. Eller du stresser dig selv så meget, at du risikerer at udmatte dig selv.

Du er aldrig tilfreds med dig selv

“Perfect is the enemy of done”

Ukendt

3. Du er kontrolfreak

Du forsøger at kontrollere dig selv og andre. Du laver måske planer, som du følger til punkt og prikke. Eller du irriterer dig over de andres slaphed i gruppearbejde og overtager deres opgaver, fordi de ikke kan leve op til din standard. Du har i det hele taget svært ved gruppearbejde, for det giver dig en følelse af at miste kontrollen.

Kontrol gør dig tryg og giver dig en følelse af at have styr på dit liv. Men i virkeligheden kan du ikke kontrollere alt.

4. Du er meget hård ved dig selv

Du lægger kun mærke til alt det, der er forkert ved dig. Du er meget selvkritisk og føler altid, at det er din skyld, når noget går galt. Du kan finde på at sige til dig selv, at du er dum, når du ikke fik den karakter, du stræbte efter. Eller at du er fed og grim, når du står foran spejlet.

Du er meget hård ved dig selv

5. Du har svært ved at tackle kritik

Når andre kommer med kritik, tager du det personligt. For dig er kritik lig med, at andre ikke kan lide dig, og at du ikke er værd at bruge tid på.

Får du at vide, at nogen ikke bryder sig om noget ved dig, får du lyst til at synke i jorden af skam. Du kan ikke bruge kommentarer og kritik til noget. Samtidig har du svært ved at indrømme, at andre kan have ret i deres kritik.

6. Du har et stort behov for ros og anerkendelse

Du føler ikke, at du er god nok. Derfor har du hele tiden brug for, at andre fortæller dig det. Men selv om du får masser af ros og anerkendelse, gør det ingen forskel for dig. Du føler stadig ikke, at du er god nok.

Du har et stort behov for ros og anerkendelse

Hvad kan jeg gøre?

Du behøver ikke lade din hverdag styre af perfektionisme. Du kan nemlig godt lære ikke at lade perfektionismen gøre livet surt for dig selv. Det tager dog lidt tid at få ændret, så vær tålmodig.

Læs meget mere om, hvordan du kan arbejde med din perfektionisme i artiklen: 10 råd til dig, der er alt for perfektionistisk.