Føler du dig ensom? Savner du flere mennesker i dit liv? Sådan behøver det ikke at være. Tusinder har haft det som dig og fået det bedre. Få 11 gode råd til, hvordan du begynder vejen ud af ensomheden.

Lyt til artiklen

/

Har du ingen rigtige venner?

Føler du dig udenfor?

Tænker du, at ingen forstår dig … eller interesserer sig for dig?

Allerførst skal du vide, at du langt fra er den eneste, der har det sådan. Over 200.000 danskere føler sig ensomme. For nogle rammer følelsen kun engang imellem. For andre fylder den konstant. Uanset hvad, så river det i hjertet at føle sig udenfor. At stå der i hjørnet og se de andre grine, snakke og lave aftaler.

En dreng står udenfor det sociale med en trist mine som en illustration af ensomhed og det at føle sig udenfor.

Heldigvis findes der meget, du kan gøre for at bryde ud af ensomheden. Og har du brug for hjælp, findes der i hele landet steder, hvor du kan mødes med andre unge, der har det ligesom dig.

Så lov os, at du ikke tænker: Det er håbløst. Det bliver aldrig anderledes. Det kan sagtens blive anderledes. Du kan få det meget bedre. Ligesom tusinder af andre før dig, kan du også: finde venner, blive del af nye fællesskaber og blive glad igen.

Start rejsen allerede i dag med rådene herunder.

11 gode råd til dig, der føler dig ensom

1. Se ensomheden i øjnene

Første skridt ud af ensomheden er erkendelsen af, at du føler dig ensom. Mange skammer sig over at være ensomme – og bruger derfor en masse krudt på at skubbe følelsen væk.

Det bedste du kan gøre er at se ensomheden direkte i øjnene – uden at slå dig selv i hovedet med en masse negative tanker.

Mind dig selv om, at du langt fra er den eneste, der kæmper med ensomheden. At der ikke er noget galt med dig. Men når du erkender dine følelser af ensomhed, så erkender du også, at du har et behov for hjælp og forandringer i dit liv.

Og det er et vigtigt skridt på vejen til at få det bedre.

ensom

2. Øv dig i at tage kontakt til andre

At tage kontakt til andre kan føles vildt skræmmende. Men jo mere du øver dig, jo lettere bliver det. Start fx bare med at sludre lidt med folk, som du møder i løbet af dagen.

Du kan fx. give dig selv den udfordring, at du hver dag skal udveksle et par ord med folk, du ikke kender. Måske skræmmende i starten. Men jo mere du gør det, jo bedre bliver du til det.

Så husk at være tålmodig. I guiden Sådan lærer du nye mennesker at kende har vi samlet en stribe gode råd til dig.

Tjek også de her 6 tricks til smalltalk.

føle sig ensom

3. Saml mod til at tage initiativet

Det kræver mod at tage initiativ. At række ud efter andre. Spørge om, de vil med i biografen, på café eller hvad du har lyst til. Det er helt naturligt. Hvis du frygter at blive afvist. Hvad-nu-hvis. Siger hun nej?

Find modet frem. Stol på, at det kan lade sig gøre. Det bliver lettere og lettere for hver gang. Og er det for svært at spørge direkte. Så start med at sende en besked.

Det er nødvendigt, at du gør noget. Rækker ud. Og forsøger. Så du ikke ender med at sidde tilbage og vente på invitationen. Du skal vove pelsen.

Og så skal du ikke give op. Det tager tid at bygge nye relationer. Bygge tilliden op mellem mennesker. Så glæd dig over de små skridt. Og vær tålmodig.

4. Find en fritidsinteresse, hvor du møder andre

Vejen til at falde i snak er kortere, når I er fælles om noget. Når I interesserer jer for det samme. Der er over 100.000 klubber og foreninger i Danmark, så mulighederne er mange.

Måske kunne frivilligt arbejde være noget for dig? Her slår du to fluer med ét smæk. Du gør en forskel for andre – og bliver samtidig del af et fællesskab med andre, der brænder for den samme sag.

Find frivilligt arbejde hos frivilligjob.dk. Der kan du søge, på lige det der interesserer dig.

at være ensom

Husk: Tjek også din lokale ungdomsskole. De har tit masser af spændende tilbud. Nogle steder kan du lære at bage konditorkager. Andre steder kan du tage knallertkørekort eller makke med loddekolber. Alt imens du falder i snak med andre.

5. Mød andre unge hos Ventilen eller Headspace

Foreningen Ventilen hjælper ensomme unge med at finde ind i fællesskaber. Ventilen har mødesteder forskellige steder i landet. Se hvor i landet Ventilen har mødesteder.

Headspace er også et supergodt sted at kende. Headspace har mødesteder spredt over hele landet. Her kan du mødes med andre unge eller tale med en frivillig. Ingen problemer er for store eller små. Se hvor i landet Headspace har mødesteder.

hjælp mod esomhed

6. Få dig et kæledyr

Hvordan i himlens navn skulle det hjælpe? Tænker du måske. Svaret er enkelt: Ved at give omsorg for et kæledyr giver du samtidig omsorg til dig selv. Vi har alle brug for at opleve, at andre har brug for os. Det kan være mennesker – men det også være et kæledyr, som har brug for, at vi giver det kærlighed og omsorg.

7. Tag kontakt til en gammel ven

Det sker, at gode venskaber løber ud i sandet. Måske fordi du flyttede til en ny by? Måske fordi I begyndte på forskellige uddannelser? Eller måske gled I bare fra hinanden. Men husk: Det er aldrig for sent at samle tråden op igen. Send en besked til din gamle ven. Hør hvordan det går. Måske har han eller hun lyst til at mødes?

8. Bliv klogere på din ensomhed

Jo bedre man forstår et problem, jo lettere er det at løse det. Brug derfor tid på at finde ud af, hvorfor du føler dig ensom, og hvor længe det har stået på. Færdiggør fx sætningerne herunder:

– Jeg føler mig ensom, når …
– Jeg føler mig ensom, fordi …
– Jeg har følt mig ensom, siden …

For mange fungerer det rigtig godt at skrive tankerne og følelserne ned i dagbog. Så de kommer ud af hovedet og ned på papiret. Få tips til, hvordan du kommer igang med at skrive dagbog.

hvorfor ensomhed

9. Tal med dine forældre om, at du føler dig ensom

Et vigtigt skridt på vejen til at få det bedre er at sætte ord på, hvordan du har det. Sig det lige ud af posen: “Jeg føler mig ensom”. Bum. Så er det ude, og dine forældre kan bedre støtte dig.

Synes du, at det er svært at få det sagt? Få råd til, hvordan du tager hul på snakken i guiden: Sådan taler du med dine forældre om svære ting

10. Tal med din favoritlærer om, at du føler dig ensom

Har du ingen venner i klassen? Føler du dig udenfor? Så er det en rigtig god idé at tale med din lærer om det.

Det er helt naturligt, hvis det både påvirker dig, og hvor meget du får ud af timerne.

Måske har din lærer idéer til, hvordan du bryder ensomheden? Han eller hun kan fx sørge for, at du kommer i gruppe med nogle bestemte i klassen.

Uanset hvad så er det vigtigt, at din lærer får besked, hvis du ikke har det godt i skolen. Så han eller hun kan hjælpe dig.

Læs mere i guiden: Sådan kan du få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

få hjælp til ensomhed

Få hjælp på nettet

Der findes mange steder på nettet, hvor du kan få hjælp enten fra professionelle eller andre unge. Du kan eksempelvis skrive til Mindhelpers brevkasse eller tjekke listen over hjælpetilbud til unge på nettet.

Hvad er ensomhed?

At være alene og være ensom er langt fra det samme. Vi har alle forskellige behov for at være sammen med andre.

Nogle trives bedst med at være sammen med andre hele tiden. Andre er mere indadvendte og har brug for indimellem trække sig tilbage og have lidt alenetid.

At være ensom er at være eller føle sig alene uden at ønske det.

Alene det kan jeg enormt godt lide. Men ensom har intet med det at gøre. Det er to forskellige ting.

JØRGEN LETH

Ensom sammen med vennerne

Det lyder måske mærkeligt: Men man kan sagtens føle sig ensom, selvom man er omgivet af venner.

Måske føler du ikke, at dine venner forstår dig? Måske føler du ikke at du passer ind – og holder derfor dine inderste tanker og følelser for dig selv?

I den situation er det helt naturligt at føle sig ensom, selvom du egentlig har mange folk omkring dig.

ensom sammen med vennerne

Forskellige grader af ensomhed

Der findes mange grader af ensomhed. Nogle gange strejfer ensomheden os kortvarigt. Det kan for eksempel være, at du:

  1. flytter til en ny by
  2. slår op med din kæreste
  3. skifter skole

Men følelsen af ensomhed kan også stå på i flere år. Måske uden at du helt forstår, hvorfor du føler dig så ensom. 
 

Typiske årsager til ensomhed

Følelsen af ensomhed rammer nogle gange ud af det blå. Andre gange er der en klar årsag.

Mobning

En typisk årsag til ensomhed er, at du har været udsat for mobning. Mobning sætter dybe spor. Måske har du mistet tilliden til andre mennesker? Måske har du mistet troen på, at du selv er noget værd?

ensomhed på grund af mobning

I den situation er det helt forståeligt, hvis du trækker dig ind i dig selv.

Følelse af at være anderledes

Ensomhed kan også skyldes, at du føler dig anderledes. Måske brænder du for xx, men alle omkring dig er mere til yy. Oplevelsen af at være en outsider er typisk ekstra hård, hvis du vokser op i en lille by på landet, hvor du fx er den eneste, der går klædt på en bestemt måde eller interesserer dig for et bestemt emne.

Lavt selvværd

Mange med lavt selvværd tvivler helt grundlæggende på, om andre mennesker kan lide dem. Om de nu er interessante nok at være sammen med? Om de nu er kloge, sjove eller smukke nok til at gøre sig fortjent til andres selskab. Resultatet bliver i nogle tilfælde, at man ufrivilligt kommer til at isolere sig. Ikke fordi man ikke har lyst til andres selskab, men fordi man aldrig føler sig god nok.

Benjamin fandt en vej ud af ensomheden

I flere år kæmpende Benjamin med ensomhed. Han havde ingen venner i skolen. For Benjamin var løsningen at mødes med andre unge hos Headspace.

“Det gør mig i godt humør at komme i Headspace. Så sidder jeg ikke bare derhjemme og spiller computer. Jeg kommer ud og snakker med andre. Hvis jeg ikke er sammen med andre, bliver jeg trist og får det dårligt igen”

BENJAMIN FORTÆLLER: