Da Clara var blot 11 år, begyndte et mørke at omslutte hende. Alt virkede uoverskueligt, og glæden ved livet var forsvundet.
Få år forinden var Claras forældre blevet skilt, og det havde taget hårdt på familien – særligt Claras mor, som udviklede en depression kort efter skilsmissen.
”Jeg passede min mor ret meget. Når hun græd om aftenen, gik jeg ind og lå hos hende og prøvede at trøste hende. Men på et tidspunkt blev det ansvar for meget for mig, og jeg begyndte selv at få det skidt,” fortæller Clara.
Selvmordstanker
Clara fortalte aldrig sin mor, at hun havde det dårligt. Hun ikke ville belemre hende, når hendes mor nu selv var ked af det. Hun forsøgte en enkelt gang at fortælle det til sin far, men blev afvist. Clara gik derfor alene med sine svære følelser – og de udviklede sig hurtigt til selvmordstanker.
”Som 11-årig havde jeg ikke lyst til at leve. ” fortæller Clara.
Clara fortsatte med at have selvmordstanker on/off de næste fem år, indtil hun endelig fortalte sin mor, hvordan hun havde det.
”Jeg kunne ikke holde det for mig selv længere. Jeg havde selvmordstanker hele tiden.”
Tal om det
Claras mor fik hende til lægen, som sendte hende videre til en psykiater og en terapeut. Her fik Clara konstateret en depression, og hun kom i både medicinsk og terapeutisk behandling.
”Samtalerne med min terapeut hjalp sindssygt meget. Og så det at jeg fik en diagnose. Jeg fik et håb om, at det ville blive bedre,” smiler Clara og fortsætter:
”Pludselig en dag lå jeg i min seng og tænkte: Jeg har haft det godt i en uge. Tomheden og tomrummet var væk, og der gik længere og længere tid mellem de dårlige dage.”
Et godt tip fra Clara:
Hver aften inden Clara lægger sig til at sove, skriver eller tænker hun på tre gode ting, der er sket i løbet af dagen. Det gør, at hun har fokus på det positive og er glad, når hun falder i søvn.
Læs mere om teknikken her: Genvej til mere glæde: Skriv dagens gode oplevelse ned.
I dag er Claras selvmordstanker og det sorte hul i maven helt væk. ”Jeg har det rigtig godt, og jeg er glad. Jeg har lært at tænke tilbage på min barndom og tænke: Det var min barndom. Det er ikke min nutid. Og så er jeg taknemmelig for, at det lykkedes at få det bedre, og jeg har lyst til at leve,” fortæller Clara med et stort smil.
Det, der har hjulpet Clara allermest til at få det bedre, er at tale med andre om, hvordan hun har det. Og hun opfordrer andre til at gøre det samme.
”Man kan godt gå med de svære følelser selv og tænke, at man ikke skal belaste andre. Men det er så vigtigt at tale med nogen om det – det fik mig op af hullet. Og så acceptér, at du er nede. Men bevar troen og håbet på, at du får det bedre. For det gør du.”
Fakta om Clara:
- Clara er et opdigtet navn, men vi kender hendes rigtige navn.
- Er 17 år og går på efterskole.
- Elsker musik og drømmer om at skrive musik i fremtiden.
- Har lidt af selvmordstanker og en depression.
- Er i dag ude af medicinen, men går stadig ved sin terapeut.
Har du mistanke om depression? så læs mere om typiske tegn på depression, samt hvor du kan få hjælp. Du kan også få gode råd til hvad du selv kan gøre i artiklen: Deprimeret? Få 10 råd til, hvad du selv kan gøre.
Du kan også tjekke: