Hvert år oplever 20.000 børn og unge, at deres forældre går fra hinanden. Og ja, vi ved godt, at det måske overhovedet ikke er nogen trøst.

Du skal bare lige vide det – at du ikke er alene! Langt fra! I alt er der 350.000 børn og unge i Danmark, hvis forældre ikke længere er sammen.

Kort sagt:
Skilsmisse er normalt! Desværre

forældre skilles

Og nej, tingene er nok ikke særlig lette for tiden, men du må forsøge at tage en dag ad gangen. Prøve at passe godt på dig selv. Give dig selv en hel masse omsorg – og tid til at vænne dig til tanken.

Husk: Du er i din fulde ret til sørge … eller være pissevred, eller hvad du nu (mest) er! Accepter alle dine følelser. Det er jo ikke din skyld, at dine forældre skal skilles!

Her er vores 10 bedste råd til din første tid:

10 gode råd, når dine forældre skal skilles

 1. Husk at skilsmissen ikke er din skyld
  Det er normalt at føle skyld over sine forældres skilsmisse. Måske tænker du: Hvis jeg bare havde gjort eller sagt noget bestemt, så ville de stadig være sammen. Ligegyldigt hvad du tænker eller får at vide, er det aldrig din skyld. Skilsmissen er dine forældres beslutning, og de har ansvaret for den.
 2. Pas på ikke at tage for meget ansvar
  Mange unge kommer til at påtage sig et stort ansvar, når de kan se, at deres forældre har det dårligt. Det er fint at tænke på andre. Bare pas på, du ikke får en ”voksen-rolle” og overtager for mange af dine forældres opgaver. Tjek også artiklen: Pas på dig selv: Lær at sætte grænser!
mine forældre skal skilles
 1. 3. Giv dig selv lov til at græde
  For mange er det værste, de kan forestille sig, at deres forældre bliver skilt. Og for mange sker det jo. Det kan føles som om, at hele verden falder hinanden, når nyheden lander. Mind derfor dig selv om, at det er helt ok at græde. Rigtig meget endda. Tårer er for mange en fantastisk ventil, når svære ting hober sig op indeni.
 2.  Skriv dine tanker ned
  Det er helt normalt, at alt føles kaotisk, når ens forældre skal skilles. En gode måde at få styr på dine tanker og følelser er, at skrive dem ned. Du kan gå hele vejen og starte en dagbog, men du kan også nøjes med at skrive små noter på din telefon. Nysgerrig? Her får du 8 gode grunde til, at du skal skrive dagbog.
 3. Tal med dine forældre om dine tanker
  Fortæl dine forældre hvordan du har det. Måske går du med en masse svære følelser og tanker. Det er vigtigt, at dine forældre ved, hvordan du har det, så de kan støtte dig.
skilte forældre

Husk også at stille de spørgsmål, der fylder meget i dig. Fx hvor I alle skal bo, hvordan I skal holde ferier og så videre. Måske har dine forældre ikke svar på alle spørgsmålene, men ved at bringe det op, får I talt om tingene, og du får mulighed for at fortælle om dine ønsker.

Svært ved at tage hul på snakken? Tjek også vores Guide til at snakke med dine forældre om svære ting.

 1. 6. Sig til dine forældre, at de skal holde dig ude af deres konflikter
  Det er super svært at stå midt mellem to forældre, der ikke kan enes. Måske skændes dine forældre højlydt, men det kan også være, at du bare fornemmer en dårlig stemning. Uanset hvad har du ret til at blive holdt ude af dine forældres konflikter. Føler du ikke selv, at du kan få sagt fra, så se om du kan finde en anden, der kan tale med dine forældre for dig.

  Det er svært at sige fra. Her får du en guide til at sætte dine grænser.
 2. Fortæl dine klassekammerater om skilsmissen
  Fortæl dine venner og klassekammerater om skilsmissen, så forstår de bedre, hvis du er sur eller ked af det. Det kan være svært at få sagt, men tit er det en lettelse bagefter. Har du ikke mod på at tale om det direkte, kan du skrive en besked til klassen.

  Måske ved du, at en anden fra klassen også har skilte forældre? Nogle gange er det godt at tale med en, der har stået i præcis samme situation.
 3. Fortæl dine lærere om skilsmissen
  Det kan være svært at klare lektier og skole, hvis tingene er svære derhjemme. Det kan de fleste lærere godt forstå, hvis bare de kender din situation. Er det svært at sige direkte, kan du sende en besked til en af dine lærere.

  Måske kan din lærer også hjælpe dig med at finde gode steder, hvor du kan få hjælp, hvis du har brug for det. Her er en guide til at få hjælp på din skole eller uddannelsessted.
 1. Gør ting, der gør dig glad
  Når alt er trist, kan det virke forkert at være glad. Men det er super vigtigt, at du af og til får en pause fra det svære og minder dig selv om alle de gode ting i livet. Gør noget du godt kan lide:

  Hygge med vennerne.
  Gå til sport.
  Game til køleren går ned.
  Hvad du gør er mindre vigtigt, bare det virker for dig.
forældre skilsmisse
 1.  Få hjælp af eksperter
  Du kan ringe til Børnenes Skilsmissetelefon alle hverdage. Deres rådgivere ved alt om skilsmisse og kan hjælpe dig med at få styr på dine tanker, følelser og spørgsmål.

  Hos Børns Vilkår kan du læse om dine rettigheder efter en skilsmisse. Det kan fx handle om, hvor du skal bo, og hvor tit du skal se dine forældre. Børns Vilkår har også en telefonrådgivning, der hedder Børnetelefonen.

“Jeg tror, mange tænker, at det ikke er noget særligt, når ens forældre bliver skilt, fordi det sker for så mange. Og det er det jo heller ikke i den forstand. Men det slår hårdt. Jeg var langt ude, efter mine forældre blev skilt, men jeg snakkede ikke med nogen om det. Det skulle jeg have gjort. Jeg håber andre børn husker at snakke om deres følelser. Jo før jo bedre. For det bliver bedre.”

PIGE, 15 ÅR: TAL MED ANDRE.