350.000 børn og unge i Danmark vokser op med forældre, der er gået fra hinanden. For nogle er det en lettelse, at deres forældre omsider blev skilt. Men mange unge kæmper med savn, dårlig samvittighed og andre svære følelser i kølvandet på deres forældres skilsmisse.
Det kan være en stor mundfuld at have skilte forældre, og det er ikke spor underligt, hvis du nogle dage bander det hele væk. Heldigvis har vi et par idéer til, hvad du kan gøre for at passe på dig selv.
Gode råd til dig med skilte forældre
1. Accepter, at du har det svært – også mange år efter din forældres skilsmisse
Det kræver masser af energi at skulle vænne sig til en ny hverdag. Og mange oplever, at de tunge følelser og forandringerne sætter sig i kroppen som hoved- eller mavepine. Andre oplever, at de har svært ved at koncentrere sig eller falde i søvn.
Selvom det måske lyder underligt, så er et godt råd derfor at minde dig selv om, at det er helt normalt at have det svært, når familien går i opløsning.
2. Husk at gøre ting, der gør dig glad
Når livet føles op ad bakke, er det ekstra vigtigt, at du husker at gøre ting, der gør dig glad. Psykologer kalder det for selvomsorg. Du kan fx gå en tur med hunden, se et afsnit af din yndlingsserie eller tage et smut forbi din gode ven.
Har du svært ved at komme på ting, der gør dig glad, så væn dig i en periode til at skrive dagens gode oplevelse ned, inden du går i seng. På den måde bliver du bedre til at få øje på de gode ting i dit liv, og listen kan give dig idéer til, hvad du med fordel kan skrue op for.
3. Fortæl dine forældre, hvordan du har det
Det kan være svært at række ud efter dine forældre, hvis de selv er i en kaotisk periode. Men for at hjælpe dig, er de nødt til at vide, hvordan du har det. Det er vigtigt, at du fortæller dine forældre, hvis du er ked af det eller brænder inde med bekymringer.
Få råd til, hvordan du tager hul på snakken i artiklen Guide til at snakke med dine forældre om svære ting
4. Sig til dine forældre, at de skal holde dig uden for deres konflikter
Det er helt ok at sige fra, hvis dine forældre skændes eller taler grimt om hinanden foran dig. Måske er det svært at gøre lige i situationen. Vent til bølgerne har lagt sig, og fortæl dem så, at de skal holde dig udenfor deres konflikter. Er det lettere for dig, kan du også skrive et brev eller en besked til dem.
5. Tal med andre om, hvordan du har det
Problemer og tanker kommer let til at køre i ring, så længe vi holder dem for os selv. Men i samme øjeblik vi deler dem med andre sker der noget. Problemerne forsvinder ikke, men de bliver lettere at bære, fordi man pludselig ikke står helt alene med dem.
Du kan for eksempel tale med en ven, din onkel eller din venindes mor.
Hør, hvordan Bjørk fortalte sin klasse, at hendes forældre skulle skilles:
6. Tal med din lærer, hvis problemerne derhjemme går ud over din skole
Går tingene skidt derhjemme, er det ikke spor underligt, hvis du har svært ved at samle dig om skolen. Dine lærere vil helt sikkert gerne støtte dig, men det kræver, at de ved, hvordan du har det. Ræk derfor ud til din lærer og fortæl, hvordan du har det. Du kan gøre det efter timen eller sende en besked, så din lærer kan tage hensyn til dig.
Hør, hvad Ida gjorde, da hendes forældre blev skilt:
7. Få hjælp af fagfolk
Du kan fx ringe til Børnenes Skilsmissetelefon og tale med en rådgiver.
De fleste skoler har også ansat skolepsykologer, skolesundhedsplejersker eller lignende, der sidder klar til at hjælpe. Læs mere om det i artiklen Sådan får du hjælp på din skole eller uddannelsessted.
Du kan også få hjælp på nettet. Du kan for eksempel skrive til Mindhelpers brevkasse eller tjekke et af de andre tilbud på vores oversigt over hjælpetilbud til unge på nettet.
Din forældre kan også få hjælp
Skændes dine forældre meget? I alle kommuner findes familierådgivere, der kan hjælpe din mor og far med at løse deres konflikter. Søg fx på “Familierådgivning” i din kommune.
Læs også artiklen: Det skal du vide om at vokse op i en skilsmisse