De havde været bedste veninder gennem hele folkeskolen, så selvfølgelig skulle de flytte sammen, da de skulle starte på FLOW – en kreativ HF i Odense. Men efter kun en måned sammen, begyndte de at blive uenige.

”Min veninde ville leve det unge liv og være den typiske udeboende med fester og venner på besøg hele tiden. Rengøring og oprydning var ikke så vigtigt for hende, og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var helt anderledes,” fortæller Iben.

Iben havde brug for, at hendes hjem var pænt og rent, og at der ikke var gæster hele tiden.

Woman legs in different shoes

”Jeg følte mig slet ikke hjemme i mit eget hjem. Der var hele tiden mennesker, så jeg kunne aldrig bare være mig selv,” fortæller Iben med en rolig stemme.

Mere og mere indebrændt

Sådan stod det på i lang tid, og det blev kun værre for Iben.

”Jeg blev mere og mere indebrændt og træt af at være i det. Jeg var enormt ensom,” siger Iben og fortsætter:

”Jeg gik fra at være en social person til at føle mig ensom og trist. Det var svært for mig at acceptere, at jeg havde det så skidt, fordi jeg altid havde haft styr på mit liv, og nu var jeg ved at falde fra hinanden.”

Iben græd tit om aftenen og kunne ikke komme op om morgenen. Hun kom ofte for sent i skole og havde meget fravær. Al psykisk og fysisk energi var opbrugt.

Føler du dig ensom? Få gode råd om ensomhed i artiklen her.

Heldigvis har Iben altid haft én ting, der kunne holde hende oppe.

”Jeg spiller en masse teater. Det var mit frirum, hvor jeg glemte, jeg havde det skidt,” fortæller Iben.

Fik hjælp hos Headspace

En opmærksom klassekammerat kunne se, at Iben ikke havde det godt og tog fat i hende. Han foreslog hende at få hjælp hos Headspace, fordi de havde hjulpet ham i en svær periode.

Hvad er Headspace?
Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller komme på besøg. Headspace har mødesteder over hele landet. Læs mere på headspace.dk

”Jeg talte med en ung rådgiver hos Headspace, og det var rigtig rart. Hun lærte mig, at det er okay at være ked af det og nedtrykt. Det er en del af livet.”

Iben kom der kun et par gange, men hun tøver ikke med at anbefale andre det.

”Det hjalp mig meget, og det er ikke forpligtende på samme måde som en psykolog. Og så forstår folk dernede dig virkelig.”

Kunne ikke tale med sin veninde

Iben gik i lang tid og havde det dårligt, inden hun fik talt med sin veninde.

”Det var svært at snakke om, fordi vi var veninder. Vi havde aldrig haft problemer før, og nu var hun som en fremmed for mig,” fortæller Iben.

Ibens mor fik hende dog til at tage den svære snak med sin veninde.

”Det var virkelig svært. Jeg skulle have talt med hende længe før, jeg gjorde.”

uvenner

Iben og hendes veninde blev enige om, at de skulle flytte hver for sig. Og nærmest fra det øjeblik fik Iben det bedre.

”Det lettede helt vildt meget. Det var lettere at acceptere rodet og alle menneskerne, når jeg vidste, jeg skulle flytte lige om lidt,” husker Iben.

Taknemmelig for den svære tid

I dag har Iben det godt. Hun bor sammen med en veninde og to fyre.

”Vi har alle fire brug for vores personlige rum, så vi passer godt sammen. Der er sjældent mange mennesker her, og når der er, så er vi alle fire enige om det. Og så skrev vi fra starten nogle husregler ned, så der altid er rent og pænt i lejligheden. Det har været rigtig dejligt,” fortæller en meget glad Iben.

Selvom perioden, hvor Iben boede med sin gamle veninde, var svær, er hun alligevel taknemmelig for, at hun er gået igennem det. Hun har det igen godt med sin veninde, og hun har lært af hele forløbet.

”Jeg tror, det er sundt som menneske at opleve en nedtur. Jeg har lært mig selv bedre at kende, jeg har fået et sindssygt godt forhold til min mor, fordi hun hjalp mig så meget, og jeg har lært, at det er okay at være ked af det.”

Fakta om Iben:

  • Iben er 19 år og går på FLOW i Odense, hvor hun læser HF og teater. Hun er færdig til sommer.
  • Efter FLOW skal hun have et sabbatår, hvor hun blandt andet skal arbejde som frivillig i regnskoven i Sydamerika.
  • Hun dyrker teater og drømmer om at komme ind på en skuespillerskole.

Tal om det med det samme – situationen bliver kun værre af at vente.

IBEN BEDSTE RÅD TIL ANDRE I SAMME SITUATION

Læs også guiden Sådan snakker du med din ven eller veninde om svære ting og artiklen Lær at håndtere dine konflikter. Red venskaberne