350.000 børn og unge vokser op med forældre, der er gået fra hinanden. Hver familie og hver skilsmisse er forskellig. Men mange unge bokser med de samme problemer og følelser. Læs med og bliv klogere på, hvordan det kan være at have skilte forældre.

Familien er for de fleste den trygge ramme omkring hverdagen. Det rammer derfor hårdt, når ens forældre bliver skilt. Pludselig skal man have et liv til at hænge sammen, hvor man skiftevis bor hos sin mor og far. 

I nogle familier skilles forældrene som venner. Men skilsmisser følges tit af konflikter. Ofte falder tingene til ro efter et stykke tid. Men det sker, at forældre bekriger hinanden i årevis. Og alt for mange unge bliver hvirvlet ind i deres forældres kampe.

”Jeg skulle hele tiden vænne mig til at være i et nyt miljø og være sammen med nye mennesker. Det gjorde mig utryg, at der ofte blev rykket rundt og var så mange skænderier”

Kan du genkende det? Så du skal vide, at du langt fra er den første, der har stået i den situation. Det får selvfølgelig ikke dine problemer, din sorg og dit savn til at forsvinde. Men det kan gøre problemerne lidt lettere at bære.

Typiske problemer og følelser, når forældrene er skilt

Dårlig samvittighed

Over hovederne på mange skilsmissebørn hænger en sky af dårlig samvittighed. Ligegyldigt hvad de vælger og hvad de gør, føler de, at de kommer til at lade den ene deres forældre i stikken. Det kan fx handle om bopæl, fødelsdage og weekendbesøg.

Bor to steder – bor ingen steder

Når forældre flytter fra hinanden, skal børnene som regel vænne sig til at bo to steder. Det kræver en masse energi pludselig at skulle bo forskellige steder. Og mange føler, at de pludselig bor i en rygsæk.

Ekstra hårdt bliver det, hvis den ene forælder flytter langt væk, og man skal bruge weekenderne i en by, hvor man ikke kender nogen, og måske ikke har spor lyst til at være.

Det kan føles vildt uretfærdigt at skulle pendle mellem to hjem, når det ikke er dig, der har valgt skilsmissen.

Fakta

Når man er over 10 år, har man ret til at blive hørt i forhold til, hvordan man gerne vil bo. Det vil sige, at du ikke 100% selv kan bestemme det, men du har ret til at blive hørt og blive taget med i beslutningen. Det står i det, som hedder Barnets Lov.

Sorg og savn

Skilsmisser er som regel fulde af sorg og savn. Det gør ondt at se drømmen om den lykkelige kernefamilie synke i grus, og det er helt naturligt at savne tiden, hvor I alle var sammen. Mange går derfor længe med et håb om, at deres forældre finder sammen igen.

Tit er der meget fokus på, hvordan alle har det i den første tid efter en skilsmisse. Men det er ikke spor unormalt at have ondt indeni flere år efter, at ens forældre er blevet skilt.

Jalousi

Det er en stor omvæltning pludselig ikke at se begge sine forældre dagligt. Og du frygter måske, at I glider fra hinanden eller ender med helt at miste kontakten – ikke mindst hvis din mor eller far har fundet en ny familie. Det er helt naturligt at føle sig overset eller jaloux, hvis du savner din ene forælder og kan se, at han eller hun bruger en masse tid med sin nye familie

Sorg og savn

Der er stor forskel på at have en dagligdag sammen, og at være på weekendbesøg hos den ene forælder. Måske har du ikke været vant til at tale eller gøre noget særligt med din far eller mor, men nu hvor tiden sammen er knap, ligger det i luften, at I skal have noget ud af tiden sammen. Det kan være rigtigt opslidende at skulle sætte sig op til ”kvalitetstid” med far eller mor, hvis du allermest trænger til at puste ud eller være sammen med vennerne.

Skænderier og loyalitetskonflikter

Selvom de er blevet skilt fortsætter mange forældre med at skændes længe efter skilsmissen og for nogle bliver det endda værre efter at de blevet skilt. Jalousi, sårede følelser og uenigheder om alt mellem himmel og jord kan grave voldgrave mellem forældre.

Inderst inde vil forældre det bedste for deres børn. Men nogle gange sker det, at de bliver så forblændede af deres følelser, at de glemmer at holde børnene ude af deres konflikter. Alt for mange unge ender derfor med at stå i en kampzone mellem to mennesker, de elsker. At opleve dine forældre bagtale hinanden eller forsøge at få dig til at tage parti i deres konflikter slider hårdt.

Bekymringer for forældre og for meget ansvar

Det gør ondt at se sine forældre være kede af det efter en skilsmisse. At tænke på andre er altid godt. Men mange unge ender med at tage for stort ansvar på deres skuldre, når familien splintres. I stedet for at være unge og leve deres liv kommer de til at bruge al deres energi på at støtte deres forældre og søskende.

Få råd og hjælp til at håndtere livet i skilsmissefamilie

Føler du, at du står alene med dine problemer, skal du vide, at der er mange steder du kan få råd og hjælp. Læs mere i artiklen 7 gode råd til dig med skilte forældre.

Du kan også se en video, hvor Ida fortæller, hvad hun gjorde, da hendes forældre blev skilt: