Charlotte har ikke altid haft det let. Hun blev mobbet af de andre elever i sin klasse, og hendes lillebror var mentalt handicappet. Det gjorde livet svært for Charlotte både i skolen og i hjemmet. I mange år lod Charlotte, som om alt var okay. Men i 2.g blev det for meget.

”Det hele ramlede bare. De mange afleveringer i skolen, kombineret med at jeg havde det psykisk dårligt, gjorde, at jeg gik ned med stress og depression. Jeg fik et totalt breakdown,” fortæller Charlotte.

Alt var ligegyldigt

Den næste tid, Charlotte gik i møde, skulle vise sig at blive ganske forfærdelig.

”Jeg kunne ingenting. Jeg kunne ikke børste tænder eller gå i bad. Det eneste, jeg kunne, var at ligge i min seng. Min krop føltes sindssygt tung. Bare det at løfte min arm krævede enormt meget energi,” husker Charlotte og fortsætter:

”Jeg mistede lysten til alt. Jeg kunne ikke mærke noget. Hvorfor skulle jeg tage i skole? Hvorfor skulle jeg overhovedet leve? Alt virkede ligegyldigt og meningsløst.”

Depressionen overskyggede alle de gode ting i Charlottes liv. Hun tolkede alt, hvad alle andre sagde, negativt – hun hørte eller så simpelthen ikke de positive ting. Alt var sort og negativt. Charlottes depression blev så slem, at hun måtte sygemeldes delvist fra skolen.

deprimeret

”Jeg fik en aftale om at tage til de timer, jeg kunne overskue. Der var rigtig mange morgentimer, jeg ikke kom til, fordi jeg ikke kunne komme op. Men jeg klarede mig igennem 2.g, og nu er 3.g snart færdig,” fortæller Charlotte, hvis ansigt lyser op i smil, når hun fortæller, hun snart er færdig med gymnasiet.

Begyndte at ryge hash

Da Charlotte blev ramt af depressionen, begyndte hun at ryge hash. Det havde hun aldrig gjort før.

”Jeg har altid været den pæne og søde pige, men da jeg fik min depression, virkede alt bare så ligegyldigt, så hvorfor ikke bare ryge hash?”

I starten var det bare for hyggens skyld, Charlotte røg. Det var i weekenderne, og det var kun, når hun var sammen med veninderne. Men hurtigt ændrede det sig til, at det godt kunne være i hverdagene og uden veninderne.

”Jeg begyndte at ryge hver dag. Det var som medicin for mig. Når jeg røg, gik mit hoved i blank, og jeg tænkte ikke på noget som helst. Depressionen forsvandt, når jeg røg,” forklarer Charlotte om sit misbrug.

deprimeret2

Hashmisbruget stod på i næsten et år, før Charlotte endelig kom ud af det og fik den hjælp, hun så desperat havde brug for.

”Jeg fortalte min mor, hvordan jeg havde det, og hun fik sendt mig til læge, som gav mig medicin og sendte mig til psykolog. Det har hjulpet helt vildt meget,” siger Charlotte og fortsætter:

”Det første, jeg skulle gøre for at få det bedre, var at acceptere, jeg havde brug for hjælp. Først da jeg indså, at det var okay at spørge om hjælp, fik jeg det bedre. Det var jo slet ikke svagt eller pinligt, som jeg troede, det ville være.”

Læs også: 13 typiske tegn på depression

Min depression har lært mig meget

Charlotte har fået det meget bedre, men depression har endnu ikke helt sluppet hende. Derfor får hun stadig antidepressiv medicin og går til psykolog.

”Jeg har stadig selvværdsproblemer, jeg kæmper med. Min psykolog har givet mig nogle redskaber, jeg bruger til at arbejde med mine problemer. Jeg er for eksempel begyndt at komme mere ud, så jeg ikke bare sidder derhjemme,” siger Charlotte med et stort smil.

Selvom det har været en hård tid for Charlotte, er hun taknemmelig for, hun har været depressionen igennem.

”Den har givet mig et kæmpe perspektiv, og min horisont er udvidet. Jeg har fået en stor styrke, og nu kan jeg hjælpe andre, der har det svært.”

Fakta om Charlotte:

  • Er 20 år og går i 3.g.
  • Har kæmpet med depression og hashmisbrug.
  • Efter gymnasiet er drømmen at læse japanstudier på universitet.

Læs også artiklen her med Deprimeret? Få 10 råd til, hvad du selv kan gøre og Alt du skal vide om selvværd, samt Bliver du mobbet? Få 7 gode råd til at stoppe mobning