Tema: Spiseforstyrrelser og selvskade

Cutter du (eller din ven)? 5 steder du kan få hjælp

Føler du kaos indeni? En stor smerte eller uro? Nogle forsøger at overdøve de dårlige tanker og følelser ved at skære i sig selv. Ved at cutte. Lige nu virker alt måske håbløst. Men bare rolig, det hele kan blive bedre: Find en at tale med.
Sidst opdateret 28. marts 2018

Måske skammer du dig. Måske synes du, at det virker helt umuligt at fortælle til nogen – altså at du cutter.

Allerførst skal du vide, at du langt fra er alene. Omkring hver femte gymnasieelev har fx prøvet at cutte.

Omkring hver femte gymnasieelev har fx prøvet at cutte

Men endnu vigtigere skal du vide, at der findes langt bedre måder at håndtere svære tanker og følelser på. Dét får du hjælp til lige om lidt. Cutting er nemlig ikke svaret. Måske oplever du et frirum fra smerten indeni, når du cutter. Problemet er, at de fleste oplever, at de skal cutte mere og mere for at lukke ned for svære tanker og følelser. Ja, mange bliver afhængige af det. Og vel at mærke uden at de grundlæggende problemer – det, der får dem til at cutte – bliver løst.

Bare rolig, der er håb!

Rigtig mange unge, der engang cuttede, har det godt i dag. Fordi de fik hjælp. Skridt for skridt fandt de frem til en bedre måde at håndtere deres problemer, uro og smerte. De lærte metoder, så de ikke længere brænder inde med tingene. Så de ikke længere behøver at skære i sig selv for at få fred for smerte og svære følelser indeni.

Sådan kan du også få det. Du kan få det bedre!

Tal med nogen – gerne allerede i dag

Første skridt på vejen til at få det bedre er, at du taler med nogen. Præcis hvem du starter med at tale med er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du ikke går alene med dine tanker og følelser. Her får du fem idéer til, hvor du kan få hjælp.

Tal med nogen om cutting – gerne allerede i dag

  1. Tal med dine forældre
   Vi ved godt, at det sikkert er lettere sagt end gjort. Måske frygter du, hvad de vil tænke, sige og gøre. Det er helt forståeligt. Men cutting er en alt for stor hemmelighed at bære rundt på alene. Så selvom det er svært at tale med dine forældre, er det meget bedre at bryde tavsheden. Så de kan støtte og hjælpe dig til at få det bedre.
    
   Føles det helt umuligt at få det sagt? I videoen fortæller Karen, at hun startede med at skrive en besked til sine forældre. Det var det letteste for hende. Måske har du det på samme måde?
  2. Tal med din yndlingslærer eller anden på skolen
   Duer det ikke at snakke med dine forældre lige nu? Så kan du også få hjælp på din skole. Måske har du en lærer, som du er særligt glad for? Se om du kan fange ham eller hende på et tidspunkt, hvor I er alene. Ellers kan du skrive en besked og fortælle, at du har noget, som du gerne vil snakke om.
    
   De fleste skoler har også tilknyttet en skolesundhedsplejerske, skolepsykolog eller studievejleder. De er uddannet til at hjælpe dig og vant til at tale om svære ting. Læs mere om, hvordan du får hjælp på din skole eller uddannelsessted.
    
  3. Tal med en ven
   Gode veninder var afgørende for, at Karen fik det bedre. De lyttede til hende og motiverede hende til at søge mere hjælp. Tjek videoen herunder:

   Har du talt med en ven om, hvordan du har det? Hvis ikke, så kig dig omkring. Er der én, som du tænker vil være særligt god at tale med? At have en ven, der kan lytte til dig, støtte dig og give dig et kram, er guld værd. Især når livet er hårdt. Få råd til, hvordan du tager hul på snakken.

  4. Få hjælp hos din læge
   Din læge er vant til at tale om svære ting. Og hun har garanteret talt med mange andre unge, der kæmper med selvskade. Hvis du taler med din læge, kan du også få råd om andre hjælpemuligheder nær dig. Er du i tvivl om, hvordan du kommer til at tale med din læge? Eller har du andre spørgsmål? Tjek guiden: Alt du skal vide om at gå til lægen, når du har det svært.
  5. Få råd af en ekspert hos Landsforeningen mod Selvskade
   Hos Landsforeningen mod Selvskade sidder dygtige folk klar til at hjælpe dig. Rådgiverne har masser erfaring med at hjælpe unge i præcis din situation. Og du kan både ringe eller chatte – helt anonymt.
   Få råd af en ekspert hos Landsforeningen mod Selvskade

Cutting: Hvordan slipper jeg trangen?

Har du cuttet gennem længere tid, skal du sandsynligvis have hjælp af en psykolog eller psykiater.

En vigtig del af behandlingen handler om at finde ud af, hvorfor du begyndte at skære i dig selv. Men behandlingen handler i mindst lige så høj grad om, at du skal lære nogle nye og bedre måder at tackle svære følelser og problemer på.

Vi har alle forskellige måder at håndtere smerte, modgang og hårde tider. Psykologer kalder det for vores coping-strategier. Cutting er et eksempel på en virkelig dårlig coping-strategi. Vejen ud af cutting handler derfor om, at du skal have skiftet din cutting ud med gode coping-strategier.

Det kan tage lang tid at lære nye strategier, og mange falder i igen. Specielt i starten. Derfor er det rigtig vigtigt, at du holder fast i behandlingen gennem længere tid – også selvom det føles svært og hårdt!

Trang til at cutte? Flyt fokus med en chili

Trang til at cutte? Flyt fokus med en chili
Når du spiser en rygende stærk chili, kan du umuligt koncentrere dig om andet. Kloge folk har fundet ud af, at det er et godt trick til at aflede opmærksomheden, når trangen til at cutte melder sig.

I videoen herunder kan du høre, hvordan Karen fik af en psykolog til at håndtere tanker og følelser på en meget bedre måde.

Inspiration til gode coping-strategier

Det er aldrig for sent at lære gode coping-strategier. Herunder får du en liste med værktøjer, der kan hjælpe dig i hårde tider:

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål