Sidst opdateret 1. november 2019
Skader du dig selv? Eller kender du én, der gør? Hver femte ung har prøvet at slå, brænde eller skære i sig selv. Her får du den vigtigste viden om selvskade og råd til, hvor du kan få hjælp.

Selvskade er et tegn på indre smerte, uro og kaos. Man skader ikke sig selv for at blive syg af det eller dø, men for at flytte fokus fra alt det svære indeni.

I et kort øjeblik, når smerten hviner gennem kroppen, giver det en pause fra alt det svære. Men kort efter vender de svære følelser tilbage. Og samtidig rammer skammen, og trangen til selvskade kommer igen snigende.

Kort sagt: selvskade er en ond spiral at være fanget i.

Selvskade er et tegn på indre smerte

Heldigvis findes der flere steder, hvor du kan få hjælp. Herunder har vi samlet en liste med 4 idéer til, hvem du kan starte med at snakke med. At bryde tavsheden er nemlig det allerførste skridt på vejen til at få det bedre.

Søg hjælp – gerne allerede i dag

Vi forstår godt, at det kan være svært at snakke med andre om, hvordan du har det. Måske skammer du dig. Måske tvivler du på, at du nogensinde får det godt igen. Husk på, at du langt fra er alene. Masser af unge har stået i samme situation som dig og fået det bedre. Fælles for dem var, at de tog det første skridt. De brød tavsheden og fik hjælp. Her får du 4 ideer til, hvordan du kan gøre det samme:

Hvordan viser selvskade sig?

Selvskade betyder at påføre sig selv smerte. Og det sker på mange forskellige måder. Den mest kendte og udbredte er cutting, hvor man skærer i sig selv. Herunder kan du se liste med de almindelige former for selvskade:

Hvorfor begynder nogle at skade sig selv?

Hvorfor begynder nogle at skade sig selv?

Det er typisk ikke muligt at pege på en enkelt årsag til, at du – eller en du kender – begynder at skade sig selv. Nogle er født mere sårbare end andre. Andre har været udsat for hårde ting i løbet af livet, der har gjort dem ekstra sårbare. Det kan eksempelvis være mobning, svære ting i familien eller misbrug.

Læs også: Interview med Nanna på 19, der gennem flere år cuttede dagligt.

Lær nye måder at håndtere smerte og modgang

Vi har alle forskellige måder at håndtere smerte og modgang. Psykologer kalder det for vores coping-strategier. Selvskade er et eksempel på en virkelig dårlig coping-strategi. Den fysiske smerte giver måske en kortvarig lettelse. Men

…det er farligt
…det får dig til at føle dig alene
…det løser ingenting

Har din selvskade stået på i længere tid, skal du sandsynligvis have professionel hjælp.

Det kan fx være hos en psykolog eller læge. Eller hos hjælpetilbud som Landsforeningen mod Selvskade eller Headspace.

Et vigtigt første trin handler om at finde ud af, hvorfor du begyndte at selvskade. Men behandlingen handler i høj grad også om, at du skal lære nogle nye og bedre måder at tackle svære følelser og problemer på.

Lær nye måder at håndtere smerte og modgang

Det kan tage lang tid at lære nye coping-strategier, og rigtig mange falder i igen. Specielt i starten. Derfor er det rigtig vigtigt, at du holder fast i behandlingen – også selvom det føles svært og hårdt!

Vil du have inspiration til gode copingstrategier?

Gode copingstrategier er guld værd. En klog kineser sagde engang: “Du kan ikke hindre sorgens fugle i at flyve over dit hoved. Men du kan forhindre dem i at bygge rede i dit hår”. Her får du en håndfuld eksempler på gode copingstrategier, der har hjulpet millioner af mennesker gennem modgang, sorg og smerte. Vi er alle forskellige, og det er forskelligt, hvad der virker for os. Så tjek dem ud og pluk de værktøjer, som du tror, kan hjælpe dig.