Hej Mindhelper


Jeg skriver fordi jeg tror jeg selvskader og ikke ved hvad jeg skal gøre.
Det startede med at jeg maste mine negle ned i min hud, så for ca. 2 år siden blev det til at jeg rev mig selv(da det var værst var det ca. 1-2 gange om ugen)og sidste uge skar jeg mig selv. Der har aldrig været blod eller rigtige sår. meningen har aldrig været at skade mig selv, men at distrahere mig selv tror jeg, og udviklede sig til en ting, jeg gjorde fordi tanken kom op og
Ikke kom ud af hovedet før det var gjort. Da jeg skar mig selv, havde jeg haft tanken i et par dage. Jeg gjorde det på et toilet, da jeg var på bar med et par venner og jeg hyggede mig ellers meget. Der var intet blod, men stadig et mærke og man kan stadig se det idag. Da jeg rev mig selv ofte var jeg i en dårlig periode i mit liv og det gik slet ikke op for mig, at det måske kunne være selvskade, hvilket jeg stadig er meget i tvivl om om det er. Lige nu er mit liv som sådan rigtig godt, så jeg forstår ikke helt hvad der sker. Det er ikke en mulighed at fortælle det til nogen. Jeg vil gerne snakke med en psykolog, men jeg ved ikke om det er et reelt problem eller hvordan jeg finder den rigtige psykolog. Hvad kan jeg gøre?

(19 år)


Hej med dig

Det kan være super svært at vide, hvad man skal gøre, når man selvskader. Derfor er jeg også super glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker med os. 

Det giver mening 

Du skriver, at du for to år siden begyndte at rive dig selv, men at du dengang ikke tænkte over, at det kunne være selvskade. Du skriver også, at du i sidste uge skar i dig selv. På overfladen kan det godt virke som to helt forskellige ting. Det at skære i sig selv er ret tydeligt selvskade, men hvad var det andet så? Det kan være super forvirrende at finde hoved og hale i, og derfor giver det også  god mening, hvis du har været forvirret, og ikke ved hvad du skal gøre. 

Selvskade

Det at selvskade, kan se ud på en masse forskellige måder og der kan være flere forskellige grunde til at man selvskader. Fælles for folk der selvskader er, at det er et tegn på, at man bærer rundt på nogle rigtig svære følelser og tanker, som er svære at håndtere. Det er ikke nødvendigvis én stor ting der fylder, men det kan også være en masse små ting. Som bliver så store over tid, at man har brug for at blive distraheret fra dem. Og så bliver selvskaden en måde at distrahere sig selv på. 

Og så bliver selvskaden en måde at distrahere sig selv og få et slags pusterum på. Men desværre er det pusterum ofte kun meget kortvarigt. Og så vender alle de svære tanker tilbage igen. Og ofte med en større kraft end før. Derfor kan selvskade også godt blive en ond spiral at være fanget i. En ond spiral, hvor man skader sig for at komme af med nogle følelser, som så kommer igen, så man bliver nødt til at skade sig selv igen og så videre. Men heldigvis kan man med den rette hjælp godt komme ud af spiralen. Derfor er det også mega godt, at du rækker ud og skriver herind til os. For det er nemlig første skridt ud af spiralen. Så kæmpe godt gået! 

Selvskade selvom man har det godt

Du skriver, at da du skar i dig selv for første gang, var det, da du var ude med dine venner i byen og at I hyggede jer. Nu har jeg lige fortalt en masse om, hvordan selvskade ofte er et tegn på, at man har det svært. Derfor forstår jeg godt, hvis det er super forvirrende, at du fik lyst til at skære i dig selv, mens du havde det godt med dine venner. Hvis man har været vant til at selvskade i en periode, hvor man havde det dårligt, kan man stadig godt få lyst til det i perioder, hvor man har det godt. Fordi det ligesom er blevet en vane at håndtere følelser på den måde. Giver det mening? I vores artikel Selvskade: Viden og råd til dig der skader dig selv, får du en masse vigtig viden om selvskade og råd til, hvor og hvordan du kan få hjælp. 

Prøv at snak med nogen

Du skriver, at det ikke er en mulighed at tale med nogen om det. Jeg bliver nysgerrig på hvorfor? Det er normalt at man kan føle skam eller være pinlig over sin selvskade, men de fleste omkring dig vil gerne hjælpe og lytte. Fordi det bedste råd jeg kan give dig, er at snakke med nogen om det. For det er alt for tungt at gå med alene. Det kan fx være en af dine forældre, en god ven eller en af lærerne på skolen. Det vigtigste er ikke, hvem du snakker med, men at det er en, som du føler dig tryg ved.  

Foreningen spiseforstyrrelser og selvskade

Hvis du tænker det kunne være rart, at snakke med nogle helt andre om det, kunne det være en god ide at kontakte Foreningen spiseforstyrrelser og selvskade. Hos dem sidder en masse søde og dygtige frivillige, som er vant til at snakke med unge, som selvskader. Derfor kan de også være gode at snakke med, når man kradser sig selv. Du kan både ringe til dem, chatte eller sende dem en SMS. Det er helt gratis og man kan være anonym, hvis man har lyst til det. 

Hvordan kommer man til psykolog?

Du skriver, at du ikke ved om du kan tage til en psykolog, da du er usikker på, om det du oplever er et reelt problem. Der er ingen regler for, hvornår eller hvorfor kan starte hos en psykolog. Mange unge ramler ind i svære perioder og der er derfor mange forskellige måder, at man kommer til psykolog på. I vores artikel Sådan kommer du til at snakke med en psykolog, kan du læse mere om de forskellige muligheder for at få hjælp af en psykolog.

Det er rigtig svært at finde hoved og hale i det hele, når man pludselig indser, at man måske har selvskadet. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar til dig, som du kan bruge. Jeg sender de bedste tanker din vej og håber du finder ud af det.

De bedste hilsner fra en Mindhelper