Vil du gerne have det lidt lettere med din nervøsitet? 18-årige Amalie har et godt råd til dig: Sig hvordan du har det! Få inspiration til, hvordan du gør, og hør hvorfor det hjælper dig.

Lyt til artiklen

/

Amalie er super sej. Hun er 18 år og har sort bælte i karate.

Hun laver flyvespark og flækker mursten med de bare næver …

Men selvom Amalie kan sparke gennem en dør og generelt ikke lige er sådan en, man tænker bliver slået ud af noget, så oplever hun alligevel en lidt træls modstander i livet.

Nervøsitet.

Det kan fx være, når hun skal sige noget foran andre … Eller hvis hun skal til en fest med en masse, hun ikke kender … Eller hvis hun skal på en date …

Amalie har imidlertid lært et trick, der hjælper hende. I stedet for at forsøge at skjule, hvordan hun har det, så står hun ved det.

Hun sparker simpelthen nervøsiteten i gulvet med ærlighed.

Når hun skal træne et hold i karateklubben, starter hun fx ofte timen med at sige:
“Jeg har glædet mig helt vildt til at træne med jer, men I skal lige vide, at jeg bliver ret nervøs, når så mange kigger på mig. Det må I lige bære over med.”

Hvorfor er det smart?

Forklaringen får du her:

5 fordele ved at stå ved din nervøsitet

1. Du slipper for at bruge krudt på at skjule, hvordan du egentlig har det

For mange er det ikke nervøsiteten, der er det værste. Det er tanken om, hvad andre vil tænke om dem, hvis de opdager, at de er nervøse.

Det kan fx være, at du frygter, at andre vil synes, at du er svag, dum eller kikset, fordi du bliver usikker og nervøs.

Du bruger derfor en masse krudt på at forsøge at skjule, hvordan du egentlig har det.

Ved at stå frem med din nervøsitet, slipper du for at bruge energi på at holde den nede. Og du kan i stedet bruge energien på det, som du er i gang med.

Eller sagt på en anden måde: Du slipper for at holde en maske op for verden, som du hele tiden frygter vil falde af.

Måske føler du dig genert.

2. Andre får mulighed for at tage hensyn

99,999 % af alle mennesker har prøvet at være nervøse. Derfor forstår de fleste også godt, at man lige tager lidt ekstra hensyn, hvis en person er nervøs.

Lad os sige, at det er din første dag på dit nye job i det lokale supermarked. Du sidder bag kassen og kan mærke, hvordan hænderne ryster. Du fumler rundt med varerne, kommer til at scanne ting ind to gange og må bruge tid på at rette dine fejl.

Det er selvfølgelig ærgerligt for kunderne. De har travlt med at komme hjem. Men forestil dig nu, at du sagde: ‘Hej, det er min første dag, så jeg er temmelig nervøs. Tak for jeres tålmodighed.’

Der vil selvfølgelig altid findes trælse typer. Men langt de fleste vil have fuld forståelse for, at det er en svær situation for dig. Og nogle vil måske endda sige et par opmuntrende ord eller sende dig et smil.

3. Du øver dig i noget super vigtigt: Nemlig at stå ved dig selv

Mange af os tror, at vi skal være en anden, end den vi er, for at være gode nok. Altså at vi skal ændre os og forbedre os. Blive en anden og bedre udgave af os selv.

Ikke et ondt ord om at udvikle sig og gerne vil lære noget nyt …

Men der er også en anden super vigtig opgave for os alle sammen i livet. Nemlig (lige så stille) at lære, hvem vi er og stå ved os selv med de styrker og svagheder, vi nu engang har.

Det kræver en masse mod, og det er selvfølgelig ikke noget, du lærer fra det ene øjeblik til det andet. Men at have modet til at stå ved, at du bliver nervøs, er en rigtig god træning.

Ligesom Amalie også gør. Hun øver sig i at stå ved sig selv, og hvordan hun har det. Det kræver lidt ekstra mod og ærlighed sådan en mandag aften i karateklubben. Men det betyder, at hun får erfaringen og mærker, at det er ok, at hun er nervøs. Og at andre sagtens kan rumme hende, når nervøsiteten dukker op.

4. Du siger til nervøsiteten: ‘Det er mig, der bestemmer her!’

Nervøsitet og frygt hænger tæt sammen.

Det er derfor helt naturligt at tænke ‘Uha, det her er farligt. Det må jeg hellere undgå’, når du mærker nervøsiteten pible frem.

Psykologer siger, at vi har 5 grundfølelser. Frygt er en af dem. Og det er vigtigt at huske, at alle følelser har en funktion.

Frygt hjælper os fx med at opsnappe mulige farer og med at passe på os selv. Forestil dig et øjeblik, at du slet ikke kunne føle frygt. Så ville du måske få den idé, at du kunne krydse motorvejen til fods. Eller køre på motorcykel med bind for øjnene. Det ville slet ikke fungere.

Men … for der er men: Frygt kan også komme til at styre os for meget og forhindre i os at leve det liv, vi egentlig gerne vil.

Det er derfor super vigtigt at lære, at vi sagtens kan gøre ting, selvom vi bliver usikre og nervøse.

Og det er lige præcis dét, som Amalie gør, når hun starter karatetimen med åbent at fortælle, at hun er nervøs, og så alligevel kaster sig ud i det.

Du kan gøre det samme. Du kan øve dig. Sig fx til dig selv: ‘Nervøsiteten må gerne være her, men den skal ikke bestemme over mit liv.’

mentale begrænsninger

5. Du hjælper dig selv men også de andre

Der findes kun et menneske i verden, som vi oplever indefra. Og det er os selv. Vi kan derfor nemt få tanken, at alle andre har meget mere styr på tingene end os.

Men alle bliver nervøse og usikre. Derfor er det ærgerligt, hvis vi alle går og skjuler, hvordan vi egentlig har det.

Ved at være modig og stå ved din nervøsitet, inspirerer du andre til at gøre det samme. Det kan fx gøre en stor forskel i en klasse, hvis I lige så stille får skabt en kultur, hvor det er OK at være nervøs.

Øvelse gør mester

Det kan lyde så nemt. Du skal bare stå ved din nervøsitet. Men det ved vi godt, at det ikke er. Det kan kræve en stor portion mod at få ordene ud af munden.

Og ligesom med alle andre færdigheder, så er det noget, som skal læres. Tænk på dengang du lærte at cykle eller svømme. Det var svært, de første mange gange, men lige så stille, så blev det nemmere gang for gang. Det er det gamle ordsprog øvelse gør mester.

De færreste lærer at cykle ved bare at hoppe i sadlen og drøne afsted. I stedet tager de tingene i små skridt. Et ad gangen. Først lærer man at balancere og køre stille og roligt fremad. Derefter at kunne dreje. Og så videre …

Overvej: Hvad kan være dit første skridt mod at stå ved din nervøsitet?

Skriv dine valgmuligheder ned

Tag eventuelt et stykke papir frem og skriv alle de forskellige idéer og tanker ned til hvem, hvor og hvordan, du kunne sige det højt.

Kig dem derefter igennem og vælg en, som ser overkommelig ud.

Tillykke, du har valgt dit første skridt. Godt klaret!

Måske også nyttigt for dig: