Hej Mindhelper

hvordan påvirker overforbrug af mobiltelefoner mig?
jeg bruger meget sociale medier

(15 år)


Kære Du

Man kan godt komme til at undre sig over, hvordan det mon egentlig påvirker en, hvis man bruger meget tid på sociale medier. Derfor er det også rigtig fint, at du har skrevet herind til os. 

Sociale medier har både gode og dårlige sider 

På den ene side kan mobilen og sociale medier være helt fantastisk. For det kan være ret fedt at kunne sende en snap til ens venner, når man oplever noget sjovt eller ser noget, som man får lyst til at dele med dem. Der findes også et hav af sjove videoer på sociale medier, som kan være ret grineren. Men på den anden side kan det også være ret ufedt, hvis ens forbrug af telefonen og sociale medier går ud over nogle af de andre ting i ens liv, som fx venner, familie, lektier eller fritidsinteresser, som også betyder ret meget for en. Derfor kan det også godt give en lidt en flad fornemmelse, når man pludselig har siddet og scrollet i to timer, og bagefter sidder en med følelse af, ikke rigtig at have fået noget ud af tiden og nærmest ikke kan huske, hvad det egentlig har man har set på. Derfor er sociale medier også lidt en svær størrelse, for de rummer mange både gode og dårlige sider. Men herunder vil jeg forsøge at beskrive to af de ting, som et stort forbrug af sociale medier kan påvirke. 

Søvnen 

En af de ting, som et stort forbrug af telefon kan påvirke, er ens søvn. For når telefonen lyser, kommer der et blåt lys ud af telefonen, som signalerer til hjernen, at det er dag. Så hvis man har været meget på telefonen i tiden op til, at man skal sove, kan det være svært at finde ro og falde i søvn. Og hvis der hele tiden tikker notifikationer ind på ens telefon, kan man hurtigt blive forstyrret, hvis man er ved at falde i søvn, eller måske vågne halvt igen. 

Sammenligninger 

Det er helt naturligt for os mennesker at sammenligne os med andre. Det er en mekanisme som bor i os helt tilbage fra dengang, hvor vi levede ude i vildmarken. Dengang var det nemlig ret vigtigt at passe ind og være en del af flokken. Men i dag gør sociale medier det muligt for os at sammenligne os med folk fra hele verden, og ikke kun vores egen lille flok. Derfor vil der også altid være nogen, som er pænere, har det sjovere, er rigere osv. Så når man bruger meget tid på sociale medier, lægger man måske mærke til alle de ting, som de andre har, som vi gerne selv vil have. Måske kender du det med, at man fx var ret glad for sit 7-tal i tysk lige indtil ens ven kommer og fortæller at de har fået 10. Pludselig fordufter tilfredsheden, og følelsen af glæde bliver meget mindre. Og man glemmer helt alt det, man selv har. Og så kan man godt få en følelse af, at ens liv slet ikke er ligeså fedt og spændende, som alle de andres. Og det kan godt påvirke ens humør ret meget. 

Hvis det fylder meget så snak med nogen om det 

Hvis du kan mærke, at det med dit forbrug af telefonen og sociale medier fylder meget, så tænker jeg at det kunne være en rigtig god ide, at du snakkede med nogen om det. Det kan nemlig være rigtig rart og lettende at dele sine tanker med nogen. Nogle af dem, som kan være gode at snakke med er ens forældre, venner eller andre som er tæt på en. 

Jeg tænker også, at der helt sikkert er nogle af dine venner, som kender til det med at telefonen sluger ret meget tid. Og så kan det være, at I kan snakke lidt om det, om hvordan de oplever, at det påvirker dem. 

Man kan godt skrue ned for forbruget 

Her til sidst vil jeg også lige tippe dig om vores artikel om gaming. I den står der nemlig nogle gode råd til, hvordan man kan skrue lidt ned for skærmforbruget. Og rådene kan også sagtens bruges, selvom det er sociale medier og ikke gaming, som fylder for meget i ens liv. Så hvis du godt kunne tænke dig at bruge mindre tid på sociale medier, kan jeg varmt anbefale dig at tage et kig på den. 

Sociale medier kan være en tricky størrelse, fordi de kan være rigtig gode, men de kan også påvirke en negativt. Og selvom mit svar ikke er udtømmende for alle måder, som sociale medier kan påvirke en på. Så håber jeg alligevel at det har været med til at give dig svar på nogle af de større områder af ens liv, som kan blive påvirket når man bruger meget tid på telefonen.

De bedste hilsner fra en Mindhelper