Hej.
Jeg har problemer med at jeg tænker meget på hvad andre mennesker tænker om mig.
Og hvad jeg gør mærkeligt.
(13 år)
Hej 13 årig
Det kan godt være svært, når tankerne om, hvad andre tænker om en, fylder meget. Derfor er jeg også glad for, at du har skrevet herind og delt det med os.
Det er normalt at tænke over, hvad andre tænker om en
Det med at tænke meget over, hvad andre mennesker tænker om en, er noget alle mennesker gør en gang imellem. Dengang vi levede ude i vildmarken var det nemlig ret vigtigt at være en del af flokken og passe ind. Så derfor var det ret vigtigt at kunne tænke over, om man måske gjorde noget, som var lidt ved siden af. Sådan så, at man kunne sørge for at blive ved med at være en del af flokken. Derfor er det også helt normalt sommetider at tænke over, hvad de andre mon synes om en.
Men selvom den verden vi lever i i dag er ret anderledes end den, vores forfædre levede i ude på vildmarken, så har vores hjerner ikke ændret sig så meget. Derfor kan hjernen også stadig sommetider komme til at tro, at det er mega vigtigt at tænke helt vildt over, hvad andre tænker. Og så kan tankerne nogle gange godt komme til at tage overhånd. Sådan så de hele tiden suser rundt i hovedet. Og det kan gøre det ret svært fx at nyde det man laver eller bare være til stede sammen med ens venner. Derfor kan jeg også godt forstå, at du synes det er ret træls. Men heldigvis kan man godt skrue ned for tankerne igen. Sådan så de ikke bliver ved med at fylde så meget.
I vores artikel om overtænkning står der 8 gode råd til, hvordan man skruer ned for støjen i hovedet. Så jeg tænker, at der måske er noget i den, som kunne være en god hjælp for dig.
Den indre selvkritiker kan godt finde på at titte frem
Nogle unge, som bøvler meget med tanker om, hvad andre tænker, oplever at den indre kritiker godt kan finde på at titte frem, og smide en masse negative og kritiske tanker efter dem. Og det kan være ret træls og drænende. For ofte tænker andre slet ikke så hårdt om en, som man selv gør. Vi mennesker har det nemlig med at være meget hårdere ved os selv, end vi er ved andre. Er det mon noget du kan genkende?
Hvis det er, så tænker jeg, at der måske er noget i vores artikel Dæmp din indre kritiker: Accepter dig selv!, som kunne være hjælpsomt for dig. I den står der nemlig nogle gode råd til, hvordan man kan øve sig i at være mindre kritisk overfor sig selv.
Snak med en voksen om det
Jeg tænker også, at det kunne være en rigtig god ide at du snakkede med en voksen om, hvordan du har det. Både for at få lidt luft til tankerne, men også så den voksne kan støtte og hjælpe dig. Nogle voksne som kan være gode at snakke med er fx ens forældre eller en lærer. Det kan også være, at du har en anden voksen i dit liv, som du tænker kunne være rar at snakke med, og så er det også rigtig fint. Det vigtigste er nemlig bare, at du ikke går med tankerne selv.
I vores guide til at snakke med forældre om svære ting, står der nogle gode råd til, hvordan man får taget hul på snakken. Og rådene kan også sagtens bruges, hvis det er en anden voksen end ens forældre, som man skal snakke med.
De vil altid gerne lytte hos Børnetelefonen
Her på falderebet vil jeg også lige nævne Børnetelefonen. Hos dem sidder der nemlig rigtig mange søde og dygtige rådgivere. Rådgiverne er vant til at snakke og skrive med unge, om det der fylder hos dem. Derfor kan det også være rigtig rart at snakke med dem, når tankerne om, hvad de andre tænker, fylder meget. Du kan både ringe til dem, sende dem en SMS eller chatte med dem. Og uanset, hvordan du tager fat i dem, så sørger de altid for, at det foregår på en måde, som er rar for dig.
Det kan være rigtig træls, når tankerne om, hvad andre tænker om en, fylder meget. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar, som er hjælpsomt. Og så krydser jeg fingre for, at tankerne snart begynder at fylde lidt mindre.
De bedste hilsner fra en Mindhelper