Hej Mindhelper

Jeg kan ikke falde i søvn om natten det er virkligt hvad skal jeg gøre

(13 år)


Kære Du

Det kan være hammer frustrerende, når man ikke kan falde i søvn om natten. Derfor er jeg også glad for, at du har rakt ud og skrevet herind til os. 

Det kan godt blive bedre

Du skriver, at du ikke kan falde i søvn og spørger, hvad du skal gøre. Det kan jeg godt forstå, at du spørger om. For når man ligger i sengen om aftenen og slet ikke kan falde i søvn og finde ro, kan man godt blive ret træt af det. Og det kan måske føles som om at intet hjælper – lige meget hvor meget man vender og drejer sig, så falder man bare ikke i søvn. Og som timerne går, så bliver man mere og mere irriteret og vred over, at man ikke sover, og det gør det bare endnu sværere at falde i søvn. Derfor kan det også være en svær spiral at være fanget i. Men heldigvis kan det godt blive bedre igen. Rigtig mange unge har haft perioder, hvor de har haft svært ved at falde i søvn, og har fundet en god søvnrytme igen. Nogle gange sker det helt af sig selv, og andre gange har man brug for et par gode værktøjer til at få søvnen på rette kurs igen. 

I vores artikel Svært ved at falde i søvn? Få 12 gode råd til, hvad du kan gøre, er der nogle gode tips til, hvordan det med søvnen bliver lettere igen. Så måske der er noget i den, som kunne være hjælpsomt for dig? 

Afspændingsøvelser kan give mere ro 

Noget andet, som også kan hjælpe en med at få ro på, er afspændingsøvelser. Afspændingsøvelser hjælper nemlig kroppen med at slappe af. Og når kroppen er helt afslappet, kan det gøre det lettere at falde i søvn. Hvis du har lyst til at give det et skud, kan jeg varmt anbefale dig at tage et kig på vores artikel Slap heeelt af: Få en enkel afspændingsøvelse til mere ro. I den er der en video, som guider dig gennem øvelsen. 

Snak med dine forældre om det 

Jeg tænker også, at det kunne være en god ide, at du snakkede med dine forældre om, at du har svært ved at falde i søvn for tiden. For de er måske nogle af de voksne, som er tættest på dig. Og derfor tænker jeg også, at de har god mulighed for at hjælpe og støtte dig. 

Noget som også kan hjælpe, når man har svært ved at sove er at have nogle faste tidspunkter for, hvornår man går i seng og står op. Så måske du også kan snakke med dine forældre om, at de kan hjælpe med at holde dig op på det? Nogle gange kan det nemlig være lettere at holde rutinen, hvis der lige er nogle som minder en om, at klokken fx er ved at være 22, og at det derfor er tid til at hoppe på køjen. 

Snak med dine venner om det 

Det er helt normalt at have perioder, hvor man har svært ved at falde i søvn og få sovet. Derfor tænker jeg også, at der måske er nogle af dine venner, som også har prøvet det. Og det kan være rigtig rart at dele ens tanker og frustrationer med andre. Derfor tænker jeg også, at det måske kunne være rart for dig at snakke med nogle af dine venner om, at du har svært ved at falde i søvn? 

De vil altid gerne lytte hos Børnetelefonen 

Hvis du tænker, at det kunne være rart at snakke med nogle helt andre om søvnen, er du også altid velkommen hos Børnetelefonen. Hos dem sidder der nemlig en hel masse søde og rare frivillige klar til at lytte. Og de er vant til at snakke med unge. Derfor kan de også være gode at snakke med, når frustrationerne omkring ikke at kunne falde i søvn fylder. Det er helt gratis, og du kan også sagtens være anonym. 

Det er mega frustrerende, når man ikke kan falde i søvn. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar, som du kan bruge. Jeg sender en masse varme tanker din vej og krydser fingre for, at det snart bliver lettere at falde i søvn.

De bedste hilsner fra en Mindhelper