Tema: Usikkerhed

Alt du skal vide om usikkerhed

Det er helt normalt at blive usikker, når du står foran noget nyt og spændende. Men for nogle bliver usikkerheden en spændetrøje. Læs med og bliv klogere på, hvad usikkerhed er.
Sidst opdateret 22. september 2017

Kender du følelsen af at have en ordentlig klump i halsen, mens hjertet galoperer derudad? Du føler dig nervøs og usikker på dig selv. Det kan være alt muligt, der udløser den usikkerhed. Måske skal du til eksamen om en time eller til samtale om det fedeste sommerferiejob.

Det er helt naturligt, at du føler dig usikker i forskellige situationer. Det viser, at du har noget på spil og gerne vil gøre dit bedste.

Usikkerhed kan også skyldes, at du tidligere har haft en dårlig oplevelse. Måske har du været på en date, der gik helt ad h… til. Og næste gang du skal ud, vågner alle minderne og gør dig usikker.

Uanset hvad, skal du vide, at det er helt almindeligt at blive usikker en gang imellem. Men usikkerheden skal helst ikke blive så voldsom, at den hæmmer dig i at leve dit liv.

Typiske tegn på usikkerhed

Man kan opleve usikkerhed på mange forskellige måder. Men typiske tegn på usikkerhed er, at du:

For nogle bliver følelsen så voldsom, at de ender med helt at undgå de situationer, hvor de bliver usikre.

Hvornår bliver vi typisk usikre?

Det, der føles let for nogle, er svært for andre. Men der findes en række situationer, hvor man typisk kan blive usikker:
 
Sammen med mange mennesker
Mange bliver usikre i store forsamlinger, hvor der er mange, de ikke kender. Tankerne kværner. Hvad tænker de om mig? Hvad nu, hvis jeg dummer mig?

For nogle kan usikkerheden vokse sig så voldsom, at de helt begynder at undgå situationer, hvor de skal være sammen med andre. Og i nogle tilfælde kan det udvikle sig til det, der hedder social angst.

Læs også: 6 gode tricks til smalltalk – så du altid har noget at tale med andre om.

Inden en date
At være nervøs inden en date er helt almindeligt. Spørgsmålene pibler op: Ser jeg godt nok ud? Er jeg sjov nok? Er jeg klog nok? etc.

Måske går du ligefrem i ‘girl alert’. Se, hvordan det kan føles herunder:

Læs også artiklen Nervøs inden en date? Få 5 gode råd til, hvad du kan gøre

Fremlægge noget for klassen
Undersøgelser viser, at mange er mere bange for at tale foran andre, end de er for at dø. Du er derfor langt fra alene, hvis du bliver nervøs, når du skal fremlægge noget for klassen.

Eminem
My insecurities could eat me alive.

Hvad kan jeg gøre ved min usikkerhed?

Usikkerhed er ikke en sygdom, men en helt naturlig del af livet. Men det betyder ikke, at du bare skal leve med det. Ligesom du kan øve dig i at spille trommer eller sparke straffespark kan du også blive bedre til at håndtere din usikkerhed.

I artiklen Sådan kan du (lige så stille) give slip på din usikkerhed får du et tre-trins program, som du kan bruge til at udfordre din usikkerhed.

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål