Oplever du store svingninger i både humør og aktivitetsniveau? Her kan du blive klogere på bipolar lidelse og få viden om, hvor du skal søge hjælp.

Vi oplever alle udsving i humør og energi. I nogle perioder føler du dig ovenpå og fuld af energi. I andre slæber du dig gennem dagene, og livet føles op ad bakke.

Men for nogle er udsvingene voldsommere. De kæmper med det, der kaldes bipolar lidelse. Ca. 1-2% procent af befolkningen er ramt af bipolar lidelse, og mange oplever de første tegn på sygdom, når de er omkring 20 år.

Har du det sådan? Så skal du vide, at du ikke er den eneste, og at der er mulighed for behandling, hvis du oplever symptomer på lidelsen.

Typiske tegn på bipolar lidelse

Bipolar lidelse er en sygdom, hvor man kan svinge mellem det man kalder maniske og depressive perioder. Det kan være ret forskelligt fra person til person, hvor mange svingninger man oplever – og om der er flest i den depressive eller maniske retning.

komme i bedre humør

Men det er ikke sådan, at man behøver befinde sig helt i yderpolerne depression eller mani hele tiden for, at det er bipolar lidelse. Indimellem er der også neutrale perioder, hvor man har det helt normalt. For nogle varer de neutrale perioder få uger. For andre varer de år. Det er altså meget forskelligt, hvor meget sygdommen fylder i ens liv.

Bipolar lidelse inddeles i 2 slags typer – type 1 og type 2.

Hypomani er ligesom manien en stigning i ens følelser, tanker og energi – men er typisk ikke helt så voldsom som manien.

Tegn på mani

“Jeg kan huske, at jeg lå og skrev digte hele natten, når jeg ikke kunne sove, som jeg selv syntes var geniale, og at jeg kunne løbe som en besat på fodboldbanen.” Sådan husker Peter sin første maniske periode. Og det er ret sigende for, hvordan mange oplever det.

De typiske tegn på mani er, at:

Hypomani

blive gladere

Tegnene på hypomani er overordnet set de samme som ved manien i forhold til den øgede energi, handlekraft og mængde af lidt for mange gode idéer.

Men symptomerne er ikke helt så voldsomme som ved manierne. Derfor vil dem, som oplever hypomani tit stadig kunne gå på arbejde, i skole og generelt få deres liv til at fungere.

Og det er heller ikke altid, at folk omkring dem eller dem selv lægger mærke til, at de oplever hypomani. Nogle synes, det kan opleves rart, fordi de pludselig har rigtigt meget energi og når en masse ting. Men typisk er det kun i en periode, hvor de bagefter oplever at svinge ned i en depression i stedet, fordi de er helt udbrændte ovenpå at rende så stærkt.

Tegn på depression

Depression viser sig på mange måder. Men her får du en række typiske tegn, der er gode at holde øje med.

tegn på depression

Når du skimmer listen, så husk: Du kan sagtens have et eller flere af tegnene uden at have en depression.

Læs meget mere om depression her: Artikel – Depression: 13 typiske tegn, du skal holde øje med.

5 nyttige facts om bipolar lidelse

  • For at få diagnosen bipolar lidelse skal du have haft mindst én manisk eller hypomanisk episode.
  • De depressive perioder fylder ofte mere end de maniske.
  • 1-2 % af befolkningen har ifølge Psykiatrifonden bipolar lidelse.
  • Bipolar lidelse kaldtes tidligere for manio-depressiv sygdom.
  • Man kan få medicin, der hjælper kroppen til at være mere stabil, så man ikke oplever de store svingninger.

Hvorfor rammes nogle af bipolar lidelse?

Det er umuligt at give et præcist svar på, hvorfor nogle rammes af bipolar lidelse. Men eksperter mener, at lidelsen er arvelig.

Hvis din mor eller far har bokset med noget lignende, er der derfor en øget risiko for, at du også rammes af lidelsen. Men husk: Det er ikke sådan, at du automatisk får sygdommen, fordi en af dine forældre har den. Så enkelt er det ikke.

Har du mistanke om, at du eller en du kender har bipolar lidelse?

Hvis du oplever tegn på bipolar lidelse er det vigtigt, at du tager til lægen og fortæller om dine oplevelser. For lægen kan hjælpe med at finde ud af, om det er bipolar lidelse og sørge for, at du får den hjælp, der er mest nyttig for dig.

gå til lægen har det svært

Har du en bipolar lidelse kan du både få medicinsk og psykoterapeutisk behandling, så der kommer mere ro på kroppen, og du undgår at svinge mellem depressioner og manier.

Hos PsykInfo kan du få rådgivning og svar, hvis du har spørgsmål om bipolar lidelse eller er i tvivl om, om du har brug for hjælp. Er du i familie, ven eller på en anden måde pårørende til en person, som viser tegn på psykisk sygdom, så kan PsykInfo rådgive dig om, hvordan du bedst hjælper som pårørende.

Psykiatrifonden er også god at kende: