Hey

jeg hedder og jeg ville gerne prøve og stoppe med at selvskad mig selv

(17 år)


Kære Du

Jeg vil lige starte med at sige, at jeg har fjernet dit navn, så du kan være helt sikker på at være anonym. Det håber jeg er okay. 

Og så vil jeg bare lige give dig et kæmpe klap på skulderen. Det er mega godt, at du rækker ud og søger hjælp til selvskaden. Det er nemlig første skridt på vejen mod at få det bedre, så hammergodt gået! 

Man kan godt slippe selvskaden

Selvskade kan være rigtig mange forskellige ting og uanset hvordan man gør det, så er det som regel et tegn på, at der er nogle ting inde i en, som fylder og som er svære.

Og så bliver selvskaden en måde at håndtere det svære på. For lige når man selvskader, kan det føles som om man bliver lettet og får en pause fra det svære. Men den lettelse varer kun meget kort, og så kommer ubehaget tilbage igen. Og ofte med endnu mere styrke. 

På den måde bliver selvskade ofte en ond spiral, hvor man skader sig selv for slippe af med nogle svære følelser, og så kommer følelserne stærkere igen, og så har man brug for at selvskade igen. Og sådan kører det i ring. 

I vores artikel cutting: 8 kærlige råd til dig, som cutter står der også nogle gode råd til, hvad man kan gøre, når selvskaden fylder. Og selvom artiklen handler om cutting, kan rådene også sagtens bruges hvis det er en anden måde, som du selvskader på.

Fortæl en voksen om selvskaden 

I artiklen står der flere rigtig gode råd, men jeg vil lige fremhæve det allervigtigste af dem her. Fortæl en voksen om selvskaden og om, hvordan du har det. For det er alt for tungt for dig at gå med alene. 

Nogle af de voksne, som måske er tættest på dig, er dine forældre. Og langt de fleste forældre vil rigtig gerne have, at deres børn har det godt. Så selvom det måske kan være svært at få det sagt, så er det et rigtig godt sted at starte. Så kan det også være, at I kan snakke om, der måske er noget andet hjælp som kunne være rart for dig at få. 

Og hvis det slet ikke dur at fortælle dine forældre om det, så kan du også snakke med en anden voksen. Det kan fx være en af lærerne på din skole eller en vens forældre. Det vigtigste er nemlig bare, at du ikke går med det hele alene. 

I vores guide til at snakke med forældre om svære ting, står der nogle gode råd til, hvordan man kan fortælle sine forældre, at man har det svært. Rådene kan også sagtens bruges, selvom det er en anden voksen, som du skal snakke med. 

De vil gerne hjælpe hos Foreningen Spiseforstyrrelser og selvskade 

Jeg vil også lige tippe dig om Foreningen Spiseforstyrrelser og selvskade. Hos dem sidder der en masse søde og dygtige rådgivere, som ved en hel masse om selvskade. Derfor er de også rigtig gode til at rådgive og hjælpe, når man gerne vil stoppe med at selvskade. 

Du kan både ringe til dem, chatte med dem eller få tid til en personlig samtale. Og det er alt sammen helt gratis og anonymt. Så dem kan jeg varmt anbefale dig. 

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man stopper med at selvskade. Men jeg håber, at der er noget i mit svar, som har hjulpet dig på vej med at finde ud af, hvor du kan starte. Jeg sender en masse varme tanker din vej og krydser fingre for, at du får snakket med nogen om selvskaden. 

De bedste hilsner fra en Mindhelper