Måske skjuler du det, fordi du er flov …
Eller er bange for at blive mobbet …
Eller frygter, hvad der sker med din familie, hvis du fortæller andre om problemet …

Livet er hårdt, når der er problemer med alkohol i familien. Her skal du vide, at du langt fra er den eneste …

122.000 børn og unge i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer.

Og det er vigtigt, at du taler med nogen om det, for det er ikke et problem, du kan eller skal løse selv.

Få hjælp: 5 steder du kan få hjælp, hvis der alkoholproblemer i din familie.

Alkoholproblemer i hjemmet påvirker dig

Det er forskelligt, hvordan unge oplever alkoholproblemer i familien, men der er nogle fællestræk. Måske kan du genkende dig selv i nogle af de her problemer:

1. Du føler kaos indeni

Dine følelser kan være stærke og svinge voldsomt. Måske hader du din mor, når hun er fuld og elsker hende, når hun er ædru. Måske skammer du dig over hende og har skyldfølelse over, at du rent faktisk har det sådan. Det er som en rutchebanetur uden stopknap. Den følelse er helt normal i din situation, men det giver en fornemmelse af kaos indeni.

Alkoholproblemer i hjemmet påvirker dig

Min mor er den person, jeg elsker allermest – og samtidig hader jeg hende.

Camilla, 14 år

2. Du føler dig utryg hjemme

Dit hjem skal helst være en tryg base. Men sådan er det ikke altid, når de voksne drikker. Du ved måske aldrig, hvad der venter, når du går ind ad døren, eller om din mor eller far kommer fulde hjem, glemmer aftaler eller opfører sig pinligt.

I nogle familier hænger alkoholproblemer og vold sammen. Hvis du er udsat for vold, så er det vigtigt, at du tager kontakt til voksne, der kan hjælpe dig.

3. Du føler dig ensom

Det kan være meget ensomt at skjule alkoholproblemer i familien og ikke tale med nogen om det. Du er måske bange for, hvad der sker med jeres familie, hvis andre finder ud af, at din mor eller far drikker.

Det er vigtigt, at du taler med andre om omkring dine oplevelser. Alkoholproblemer i familien hverken kan eller skal du som ung bære på selv. Her får du idéer til steder, som du kan kontakte, hvor professionelle er klar til at hjælpe dig.

Alkoholproblemer findes i alle slags familier. Det er en myte, at alkoholikere kun sidder nede på bænken. De fleste lever et helt almindeligt liv udadtil – og ofte kender kun ganske få til hemmeligheden

4. Du tager aldrig venner med hjem

Hvis du ikke ved, om din mor eller far er fuld, når du kommer hjem fra skole, så holder du måske op med at tage venner med hjem. Du frygter måske fulde forældre, synlige flasker eller noget helt tredje. Det gør, at mange unge isolerer sig eller altid tager med andre hjem. Selvom det ikke er det, de ønsker – eller har brug for.

5. Du tager et for stort ansvar

Du ender nemt med et stort ansvar på dine skuldre, når alkohol har taget over i familien. Forældre med alkoholproblemer mangler tit overskud til almindelige hverdagsopgaver. Måske står du alene med indkøb, madlavning og rengøring. Måske har du mindre søskende og føler, at du bør tage dig af dem.

Alkoholproblemer i hjemmet kan gøre at du tager et for stort ansvar

Synes du, at det er svært at sige fra overfor din far eller mor? Læs artiklen: Sådan bliver du bedre til at sætte grænser.

Alkohol er et opløsningsmiddel.
Det opløser alt omkring den afhængiges liv og går ud over meget mere end blot den afhængige.

6. Du har svært ved at koncentrere dig

Det er helt naturligt, at du har svært ved at koncentrere dig om skole og lektier, hvis dine tanker konstant kredser om problemer derhjemme. Det kan derfor være en god idé at fortælle din lærer, om hvordan du har det. Læs også vores guide til at få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

7. Du har svært ved at stole på andre

Voksne med alkoholproblemer glemmer tit deres aftaler, lyver for at kunne drikke og bliver svære at regne med. Hvis du gang på gang oplever, at de vigtigste voksne i dit liv svigter dig, er det helt forståeligt, hvis du generelt har svært ved at stole på andre. Måske fordi du er bange for at blive svigtet igen.

Alkoholproblemer påvirker dig, ofte kan du have svært ved at stole på andre

8. Du døjer med hovedpine, ondt i maven og søvnproblemer

Hovedpine og mavepine er desværre helt normalt, når du hver dag kæmper med stærke følelser som barn af en alkoholiker. Søvnproblemer er også almindeligt for unge i din situation, fordi du føler dig utryg og hovedet er fyldt op med bekymringer.

Vidste du, at alkoholisme er en sygdom, som kan behandles?

Over hele landet findes steder, hvor folk, der drikker for meget, kan få hjælp. Dine forældre kan alle hverdage ringe og få gode råd hos Alkolinjen.
På Alkolinjen kan du eller dine forældre også finde hjælpetilbud i nærheden af jer.