Det kan være rigtig svært at række ud efter hjælp. Måske synes du, det er flovt, at en af dine forældre drikker, eller måske føler du, at du svigter dine forældre ved at fortælle andre om alkoholproblemet. Men det er alt for tungt at skulle gå alene med problemerne. Det bedste, du kan gøre, er at dele dem med andre, så du kan få hjælp.

5 muligheder for at få hjælp

1. Tal med venner, familie eller andre du stoler på

Et godt sted at starte er at tale med nogen, du stoler på. Det kan være en fra din familie, en ven eller en vens far eller mor. Hvis du synes, at det er svært at få taget hul på snakken, kan du starte med at skrive en besked, hvor du fortæller lidt om, hvordan du har det.

Læs også artiklen 6 gode grunde til at dele dine problemer med andre

2. Få hjælp på din skole eller dit uddannelsessted

Uanset hvordan du klarer dig i skolen, kan det hjælpe dig at tale med en lærer, som du har tillid til. Hvis du fx har svært ved at samle dig om skolen, kan du fortælle din lærer, hvordan du har det, så der kan tages hensyn til dig.

De fleste skoler og uddannelsessteder har også ansat skolesundhedsplejersker eller skolepsykologer, som kan hjælpe dig. Læs mere i guiden: Få hjælp på din skole eller uddannelsessted

3. Få hjælp hos TUBA

TUBA tilbyder gratis rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. Har du fx en forældre der drikker for meget, kan du altid søge hjælp hos TUBA. Hjælpen er helt anonym, og du kan både chatte med TUBAS eksperter eller skrive til deres brevkasse. Læs mere på Tuba.dk

4. Skriv til Alkolinjen

En anden mulighed er at skrive til Alkolinjens brevkasse. Alkolinjen er online- og telefonrådgivning til dig, der har alkoholproblemer tæt inde på livet. Ligesom hos TUBA er Alkolinjens tilbud helt anonyme.

5. Få hjælp hos din kommune

Alle kommuner har tilbud til borgere med alkoholproblemer. Her kan du også få gratis hjælp som pårørende. For at finde frem til din kommunes tilbud, kan du fx. lave en google-søgning på “alkohol og din kommunes navn”, “forældre drikker og din kommunes navn” eller “alkoholbehandling og din kommunes navn”.

Du kan også ringe til din kommune og høre hvilke tilbud, der findes. Alle kommuner har også gratis og anonym hjælpetilbud til unge. Vi har lavet en enkel vejviser, du kan bruge til at finde hjælp i din kommune.

Hvor kan mine forældre få hjælp?
Over hele landet findes steder, hvor folk, der drikker for meget, kan få hjælp. Dine forældre kan alle hverdage ringe og få gode råd hos Alkolinjen. Du eller dine forældre kan også finde hjælpetilbud i nærheden af jer, på Alkolinjens hjemmeside.

Læs Sandras fortælling Min far er alkoholiker