Hver sjette ung har været udsat for vold i hjemmet. Her får du råd til, hvor du kan få hjælp, hvis du bliver udsat for – eller er vidne til – vold i familien.
Du stormer afsted mod værelset. Tårerne triller ned ad kinderne … og du håber bare, at du når at kaste dig ind under dynen, før det begynder …
Du er ikke alene
Alt for mange unge lever i familier med en voldelig far eller mor. Nogle bliver selv udsat for vold. Andre ser volden gå ud over andre i familien. Uanset hvad sætter overgrebene dybe spor.
Men hør lige: Du har netop taget det første vigtige skridt i forhold til, at tingene kan blive bedre. Du læser den her artikel. Det er supergodt, og om lidt får du nogle forslag til, hvad du kan gøre.
Derudover vil vi gerne slå fast med syvtommersøm: Vold er altid ulovligt! Det er derfor vigtigt, at du søger hjælp, hvis du er udsat for vold – eller vidne til vold. Det her er ikke noget, du hverken kan eller skal klare alene.
Volden kan både være fysisk og psykisk
Grundlæggende skelner man mellem fysisk og psykisk vold. Begge dele er vold og har store konsekvenser.
Fysisk vold
Fysisk vold kan ske på mange måder. Vold er langtfra kun, når knytnæverne, et spark eller en ølflaske flyver gennem luften. Vold kan også være en lussing, en endefuld, eller at du bliver skubbet, rusket eller hevet i håret.
Vold kan ikke gradbøjes. Du kan ikke få ‘en lille lussing’, der så er okay …
Nul!
Volden skal stoppes. Nu!
Og mange står klar til at hjælpe dig!
Psykisk vold
Psykisk vold kan være mindst lige så ødelæggende som fysisk vold, og ofte hænger de to typer af vold også sammen. Psykisk vold kan fx være, at du ser en anden person blive udsat for vold i hjemmet. Eller hvis du fx bliver:
- skældt voldsomt ud
- ydmyget
- latterliggjort
- truet
- overvåget
- kontrolleret
4 steder du kan få hjælp
Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du selv er udsat for vold eller er vidne til det. Også selvom du skammer dig – eller måske føler, at du har nogenlunde styr på det. Ingen, der er indblandet i vold, bør stå med det helt alene. Derfor er det meget vigtigt, at andre ved, hvordan du har det. Her får du 4 idéer til, hvor du kan få hjælp.
1. Snak med folk tæt på dig
Det er vigtigt, at du ikke går alene med dine problemer. Tal derfor med mennesker, der er tæt på dig. Det kan fx være en god ven, et familiemedlem eller den søde nabo. Det afgørende er ikke, hvem du taler med. Det afgørende er, at du ikke går alene med alle de svære tanker og følelser. Bryd derfor tavsheden, så du kan få hjælp, råd og måske et kærligt kram.
2. Tal med en voksen på din skole eller uddannelsessted
Har du svært ved at koncentrere dig om skolen og lektierne? Det er helt naturligt, hvis volden derhjemme stjæler dine tanker. Tag derfor en snak med din yndlingslærer eller studievejleder. Fortæl, hvordan det er derhjemme. Dine lærere vil helt sikkert gerne støtte dig og tage hensyn. Det kræver imidlertid, at de ved, hvordan du har det. Få råd til, hvordan tager hul på snakken i guiden: Sådan får du hjælp på din skole eller uddannelsessted.
Du skal dog være opmærksom på, at folk på skolen har “underretningspligt”. Det betyder, at de er forpligtede på at fortælle det videre til kommunen, hvis du fortæller, at du bliver udsat for vold derhjemme.
Har du brug for at tale med en, som ikke har pligt til at fortælle noget videre? Så tjek råd 3 og 4 lige herunder. Her kan du alle steder være helt anonym.
3. Ring eller skriv til en rådgiver hos Bryd Tavsheden
Rådgiverne hos Bryd Tavsheden har mange års erfaring med at hjælpe unge, der har været udsat for vold. De ved, hvad du har ret til og kan hjælpe dig med gode råd. Bryd Tavsheden har både telefonrådgivning, chat og brevkasse. Og du kan være helt anonym.
Er der ikke åbent hos Bryd Tavsheden? Så ring eller skriv til Børnetelefonen. Her er åbent alle dage mellem 11.00-23.00.
4. Få anonym rådgivning hos din kommune
Alle kommuner har hjælpetilbud til unge under 18 år. Mange steder der også mulighed for at få hjælp, selvom du er over 18 år. Find din kommunes tilbud her.
Ring til 112, hvis du oplever – eller er bange for – at du er i akut fare. Det gælder selvfølgelig også, hvis andre, fx din mor eller søskende, er truet.
Ring 112, hvis du er i akut fare
Husk: Vold i familien er aldrig din skyld
Mange ofre for vold bebrejder sig selv. De tænker, at de selv er ude om det. Men husk: det er aldrig din skyld. Det er den, der udøver volden, der har et problem. Og så er det lige meget, hvad de selv fortæller.
Det er vigtigt at huske på. For netop skyldfølelsen og skammen kan faktisk være en af de ting, der gør det svært for dig at handle. Bryde den onde cirkel. De færreste har lyst til at indrømme, at det kører helt skævt derhjemme. At volden nogle gange – eller måske altid – fylder mere end kærligheden. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du rækker ud, så du kan få hjælp.
Både for din egen og for din families skyld.