Hej Mindhelper

hvordan kan man øge sin selvtillid i det ren faglige, altså det at turde sige noget i timerne?

(Dreng, 16 år)


Hej Dreng på 16 år

Jeg er rigtig glad for du har skrevet herind og spurgt om, hvordan man få mere selvtillid i det faglige. For det er nemlig et spørgsmål, som der er rigtigt mange unge, der kan nikke genkendende til. 

Usikkerhed 

Du er langt fra den eneste unge, som skriver herind og for at spørge om, hvordan man lige får sagt mere i timerne. For det er helt normalt, at man kan komme til at føle sig rigtig sårbar, når man skal række hånden op i timen. Det kan der være mange grunde til. for eksempel at man kan blive nervøs for, at man siger noget forkert og de andre vil lægge mærke til det. Og det kan være rigtig træls fordi, man måske ikke får sagt de ting i timerne, som man ellers gerne ville. 

Vi har lavet en artikel til dem, som oplever at være bange for at række hånden op i klassen. Det er der nemlig rigtig mange unge, som skriver om til vores brevkasse. Der står en masse gode råd og viden i den, som jeg tror vil være hjælpsomt for dig. 

Du kan læse vores artikel om at være bange for at række hånden op her.

Usikkerhed 

Du skriver ikke, hvad der i øjeblikket stopper dig fra at række hånden op lige nu. Men det har noget med selvtillid og måske usikkerhed at gøre. Er det rigtigt forstået? Usikkerhed er rigtigt træls at opleve, men heldigvis kan man sagtens arbejde på at give slip på sin usikkerhed og øge sin selvtillid i stedet. Jeg har to artikler, jeg tror også kunne være gode for dig at læse: Artikel: Sådan giver du ligeså stille slip på din usikkerhed  og Artikel: Få 5 øvelser til mere selvtillid. Der står nogle super gode tips til, hvordan man kan udfordre sig selv til at gøre nogle af de ting, som kan være svært for – eksempelvis at turde sige mere i klassen. 

Vi er vores egne største kritikere

Vi mennesker har en tendens til at være lidt hårde ved os selv. Ofte er vi nemlig vores egne største kritikere og kan komme til at banke os selv i hovedet over en masse ting. Men en ting du kan prøve at gøre er, at vende det lidt på hovedet og tænke over, hvad du ville tænke, hvis en ven fortalte, at de ikke havde så meget selvtillid i det faglige? Ofte vil vi slet ikke tænke over, at vores venner måske kunne være nervøse eller have svært ved at række hånden op. Og sådan er det tit også med de andre i ens klasse. De vil ikke tænke over, om man kommer til at svare forkert, ryster lidt i stemmen eller virker usikker i sit svar. De har sikkert travlt med at tænke over, hvad de selv kan sige og om de har lyst til at række hånden op. 

Hvis du har lyst, kan du også læse dette brevkassespørgsmål fra en pige, som har svært ved at række hånden op. Hun skriver nemlig ind om lidt af de samme tanker som dig. Og nogle gange kan det være super rart at læse, at man ikke er den eneste. Måske er der også noget i svaret til hende, som kan være hjælpsomt for dig. 

Snak med dine venner

Jeg kommer til at tænke på, om du har snakket med dine venner eller klassekammerater om usikkerheden? For hvis du ikke har det, så kunne det måske være en god idé for dig. For det kan være rigtigt rart at have nogle at sparre lidt med og som måske kan sætte sig ind i det der med, at være lidt usikker på det faglige. Måske har du en god ven, som du er tæt med? 

Snak med en lærer 

Du kan også prøve at tage fat i en af dine lærere. De fleste lærerer vil rigtigt gerne hjælpe, hvis deres elever kommer med et problem. Og de er helt vant til at snakke med eleverne om usikkerhed og nervøsitet for det faglige. Det kan være rigtigt rart, at ens lærer ved, at man er lidt nervøs og derfor har svært ved at få sagt så meget i klassen. For så vil de fleste lærere gerne hjælpe en lidt på vej, hvis man har brug for det. 

Jeg håber mit svar har været hjælpsomt for dig.

De bedste hilsner fra en Mindhelper