”Folk fik uhyggelige djævlelignende øjne, når jeg talte med dem. Jeg troede, lygtepælene var levende væsner – det samme gjaldt blomster og træer. På en løbetur var jeg også overbevist om, at fuglene forsøgte at tale til mig. Jeg så tit skygger, og når jeg kiggede mig selv i spejlet, var det som om, jeg kiggede på min onde tvilling,” fortæller Jonas.

Folk fik djævlelignende øjne

I tre måneder havde Jonas det sådan efter han i foråret var på en bytur, hvor han røg hash. Det udløste hallucinationer, vrangforestillinger og symptomer på skizofreni. Han vidste egentlig godt, at han ikke skulle ryge hash, fordi en psykiater for halvandet år siden fortalte ham, at han havde risiko for at udvikle skizofreni, og at hash kunne udløse det.

Skygger og virkelige lygtepæle

”Allerede dagen efter byturen fik jeg det psykisk dårligt. Jeg var ved siden af mig selv, jeg havde konstant hovedpine, og alle lydene omkring mig var ekstremt høje. De var så høje, at jeg næsten ikke kunne holde ud at være udenfor. Og når min lærer talte, var det, som om han var langt væk, og der var ekko på hans stemme,” husker Jonas og fortsætter:

”Og så kom alle hallucinationerne. Jeg kunne heller ikke sove. Jeg var bange for at falde i søvn, fordi jeg ikke vidste, hvad der ville ske.”

Jonas så også skygger. Først havde skyggerne form af små klumper, der fløj gennem rummet, men det blev hurtigt værre. Skyggerne begyndte at snurre rundt, mens de sagde summende lyde for til sidst at tage form af en person.

”Det var virkelig ubehageligt at opleve og se alle de ting. Logisk set vidste jeg godt, at det ikke var virkelighed, men det føltes bare meget virkeligt. Jeg havde slet ikke lyst til at gå udenfor, men jeg overbeviste mig selv om, jeg skulle ud. Ellers var jeg bange for, at det bare blev værre og værre,” fortæller Jonas.

Tal om det

Jonas var fra starten fuldstændig ærlig overfor sine forældre.

”Mine forældre har hjulpet og støttet mig rigtig meget. De har hele tiden været der for mig.”

Jonas’ forældre tog også med ham til lægen, hvor han blev henvist til en psykiater, hvor han igen blev testet for skizofreni. Igen fik han at vide, at han kun var disponeret for sygdommen. Psykiateren konstaterede, at Jonas i de tre måneder, hallucinationerne havde stået på, havde haft en psykose. Jonas fik medicin mod psykosen, som han stadig tager i en meget lille dosis.

”Jeg skal passe på, at det ikke kommer igen. Jeg kan godt mærke, at det ligger lige under overfladen. Jeg skal ikke ryge hash igen, jeg må ikke blive stresset, og jeg skal også tænke mig om i forhold til alkohol, da alle de ting kan udløse skizofreni eller en ny psykose.”

Jonas, 22 år

Jonas har det i dag meget bedre, og han har ikke længere hallucinationer og vrangforestillinger. Hans bedste råd til andre, der lider af noget lignede, er at sige det.

”Det er så vigtigt at sige det til nogen og få talt om det, så man ikke går med det selv, for det kan altså blive virkelig slemt og uhyggeligt. Men det er også vigtigt at få professionel hjælp, for det kan blive meget bedre,” siger Jonas.

Interview: fakta om anonym deltager

Fakta om Jonas:

  • Jonas er ikke hans rigtige navn, men vi ved, hvem han er.
  • Han er disponeret for skizofreni.
  • I foråret røg han hash, hvilket udløste en 3 måneders lang psykose med hallucinationer og vrangforestillinger.
  • Han har det godt i dag og studerer.