Kun 15 procent af vores bekymringer bliver til virkelighed. Alligevel fylder bekymringerne meget for de fleste, fordi vores hjerner ikke kan lade være.
‘Hvorfor bekymrer jeg mig så meget? Er der noget galt med mig?’
Det helt korte svar er: Ikke spor! Kloge folk mener nemlig, at vi mennesker simpelthen er programmeret til at tænke negativt og bekymre os om store og små ting i vores liv.
Hvorfor?
Fordi det gennem tiderne har øget vores chance for overlevelse.
Lad os dykke lidt mere ned i det. Det kan nemlig give dig en forklaring på, hvorfor dine bekymringer kommer rullende. Og måske hjælpe med at få det lidt lettere med dem.
Mus eller sabeltiger?
Prøv lige at forestille dig det her scenarie:
Du ser en stenaldermand for dig, der sidder og sysler med et eller andet. Pludselig hører han en puslen i krattet.
Så duer det altså ikke, hvis han nu tænker ‘Nåh, det er nok bare en lille mus, der pusler rundt’.
For artens overlevelse er det langt smartere, at han tænker: ‘Uha, det er nok en sulten sabeltiger. Lad mig komme væk!’
Kort sagt: Du er på mange måder bygget til at forestille dig det værste. Du er programmeret til at tænke negativt og overvurdere mulige farer frem for at undervurdere dem.
For vores forfædre levede i en verden fuld af fysiske trusler, hvor det var meget bedre at tænke ‘Gisp, det er sikkert noget farligt’, når man hørte en puslen i krattet, end at tænke ‘Nå, det er sikkert bare en fredelig gnaver’.
Vi mennesker render altså rundt med en slags ‘better safe than sorry’-logik
Du har en tidsmaskine oppe i hovedet
Tænk på dit yndlingsdyr. Er det mon en odder, der ligger på ryggen i vandet og vasker hår? Eller en giraf, der viser sin lange lilla tunge? Eller måske din hund, som sikkert i mange situationer virker enormt klog og dygtig?
Fælles for alle de her dyr er, at de lever helt og aldeles i nuet.
Er de sultne, så spiser de. Bliver de bange, så flygter de. Og øjeblikket efter en vild flugt, kan de finde på helt roligt at lægge sig til at sove.
Sådan er det ikke med os. Vi mennesker rejser konstant frem og tilbage i tiden inde i hovedet. Vi har nemlig den fantastiske evne, at vi både kan forestille os, hvad der vil ske i fremtiden, og vi kan huske oplevelser fra fortiden.
Det giver os en masse fantastiske muligheder. Uden denne evne ville vi slet ikke være der, hvor vi er i dag. Vi havde ikke forudset farer eller lært af vores fejl.
Og vi havde ikke haft alle de fantastiske opfindelser som særligt geniale hjerner har fundet på ved at tænke: ‘Hvad nu hvis …’
Din hjerne mangler en opdatering
Du er altså udstyret med en ret sej hjerne, der også er programmeret til at bekymre sig og forestille sig det værste for at overleve. Og din hjerne er på mange måder er skabt til en helt anden verden, end den du lever i.
Du lever jo heldigvis i et samfund, hvor der er langt mellem kødædende rovdyr, som ligger på lur i buskadset. Og du ikke skal kæmpe med livet som indsats for at få dækket dine basale behov.
Nu kan det lyde som om, at vi siger, at bekymringer bare er noget forældet bras. Så enkelt er det selvfølgelig ikke.
Bekymringer kan sagtens være nyttige. Hvis du er bekymret for at dumpe din eksamen i matematik, og du så rent faktisk vælger at gøre noget for at undgå, at det går, du frygter.
Men vores hjerner kunne godt trænge til en opdatering.
”Jeg har haft mange bekymringer i mit liv, men det var de færreste af dem, der blev til noget.”
Mark Twain
85 % af vores bekymringer er overflødige
Langt hovedparten af vores bekymringer er nemlig ren tankestøj. Forskere har regnet på det og fundet ud af, at 85 % af de ting, som vi bekymrer os om, aldrig sker. Vildt, ikke?
Og der er flere gode nyheder.
I de 15 % af tilfældene, hvor det rent faktisk gik, som folk frygtede, så var de typisk langt bedre rustet til at håndtere situationen, end de havde forestillet sig på forhånd.
Vi risikerer altså at bruge en masse tid på at bekymre os om ting, der sandsynligvis aldrig sker.
Og hvis de sker, er du højst sandsynligt meget bedre til at håndtere det, end du frygter.
Heldigvis er tankemønstre ikke mejslet i granit. Lige så stille kan du puffe til dem, så du får det lettere med bekymringerne. Start med at tjekke de her 9 tips til færre bekymringer.