Det er populært at være udadvendt. At have lyst til at være sammen med andre mennesker. Men måske har du det fint med at være meget for dig selv. Bare rolig: Måske tilhører du simpelthen de 30-50 % af befolkningen, der henter energien og glæden i deres eget selskab. Du nyder at være alene.
Hvorfor bliver jeg så træt, når jeg har været sammen med andre mennesker?
Hvorfor har jeg svært ved at tale med folk, jeg ikke kender?
Hvad er der galt med mig?
Svar: Ingenting!
Måske er du bare indadvendt eller introvert.
Du er hverken alene eller forkert
Du er langt fra alene, hvis du godt kan lide at … være alene! Ingen kender det præcise tal. Men forskere mener, at 30-50 % af befolkningen er kendetegnet ved at være introverte. De har flest indadvendte træk. Omvendt er 50-70 % ekstroverte, de har primært udadvendte træk.
Mange finder først som voksne ud af, at de er indadvendte. Og det betyder tit, at de som unge og teenagere har brugt en hel masse tid og energi på at føle sig forkerte og anderledes.
Først senere går det op for dem, at de er helt normale. De er ganske enkelt bare mere indadvendte.
I vores brevkasse har vi besvaret mange spørgsmål fra unge der føler sig introverte. Et af spørgsmålene kan du se i vores brevkassevideo om at være introvert på gymnasiet:
Du henter energien i dit eget selskab – du er introvert
At være introvert betyder, at du henter det meste af din energi i dit eget selskab. Ved at fordybe dig i ting, emner, bøger, computeren, fritidsinteresser osv. Du lader simpelthen bedst og mest effektivt op alene … i stille kontrast til de mennesker, der henter en hel masse overskud i selskabet med andre.
Dilemmaet opstår måske så, når du fx rigtig gerne ville være sammen med de andre, men hele din krop bare stritter imod. Fordi du simpelthen mangler energien. Og samtidig kan du ikke rigtigt forklare, hvorfor pokker det lige sker nu. Eller hvorfor du overhovedet har det sådan.
En af dine udfordringer kan også være, at du ikke opfatter dig selv som sådan en, der melder fra, fordi hun ikke lige kan overskue at være sammen med veninderne.
Men hvorfor egentlig ikke stå ved det, hvis det er sådan, du har det? Simpelthen acceptere at du af og til har brug for at trække stikket og lade op i dit eget selskab. Hvem siger, at du skal være udadvendt, bare fordi du tilhører en udadvendt kultur?
6 gode råd til dig, der er indadvendt
1. Drop urimelige krav til dig selv om at være anderledes
Vi mennesker er alle forskellige. Det er noget af det, der gør livet så sjovt. Tænk fx, hvis vi alle var ligesom Ole Henriksen eller en af dine mest larmende venner: Hvem skulle så høre efter? Hvem skulle sidde og tænke stille og roligt over tingene – og måske pludselig komme med en knivskarp pointe? Drop de urimelige krav til dig selv om at være anderledes, end du i bund og grund er. Ligesom et klaver har brug for både sorte og hvide tangenter, har verden brug for både udadvendte og indadvendte.
2. Giv dig selv lov til at være alene
Det er næsten et tabu i vores verden i dag: Alene er nærmest blevet synonym med ensom, forladt, udstødt og mindre værd i en verden, hvor vi konstant er forbundet med hinanden. Der er imidlertid pænt stor forskel. Alenetid kan være fantastisk, når du er indadvendt. Det kan simpelthen være ensbetydende med rendyrket superjuice på batterierne.
Så meld bare fra til nogle festerne. Eller fra turen på skøjtebanen – eller fra familieturen i Dyrehaven med onkel Alfred.
3. Hav en plan i baghånden
Som indadvendt bruger du ofte mere energi end udadvendte, når du skal bryde isen og starte en samtale. Derfor er det en god ide at lave en plan hjemmefra. Er der en fest, så forbered dig på, hvem der kommer, og hvad du kan spørge dem om. Tjek også vores guide med 6 gode tricks til smalltalk.
Er du velforberedt, glider samtalerne lettere. Og starter du med én, som du ved er mere udadvendt end dig selv, kører det endnu lettere, ganske enkelt fordi han eller hun jo er udadvendt og nyder at snakke.
4. Snak med andre om, hvordan du har det
Nogle indadvendte oplever, at deres venner misforstår dem. Måske har du en dag, hvor du bare trænger til at trække dig lidt. Puste ud. Holde en pause. Være alene. Men det har intet at gøre med, at du ikke er glad for dine venner eller gider at være sammen med dem. Lige nu har du bare brug for noget andet.
Det bedste du kan gøre er at snakke med dine venner om, hvordan du er skruet sammen. At du simpelthen har brug for pauser for at lade op. Specielt for rigtig gode venner kan det være svært at håndtere, at du ikke har brug for eller lyst til at være lige så meget sammen som dem.
Hvad gør du lige i den situation? Vores råd er ærligt at fortælle, hvordan du har det. På den undgår du, at dine venner misforstår dig og tolker dit behov for alenetid som et tegn på, at ikke gider dem.
Tip dem eventuelt også folk omkring dig om denne artikel, så de kan blive klogere på, hvad det vil sige at være indadvendt.
5. Giv dig selv lov til at gå hjem
Kender du de dage, hvor overskuddet bare mangler? Samtidig med, at du føler, at du burde snakke med familien eller hygge med vennerne … fordi du fx er til en fest eller et arrangement?
Lær dig selv at stoppe situationen på en god måde! Du skal selvfølgelig ikke bare spæne ud ad døren og langt, langt væk. Brug i stedet de sidste kræfter på at sige pænt farvel og forklar, at du simpelthen har brug for at lade batterierne op. At du er helt flad. Og glæd dig så til næste gang, du er sammen med vennerne – og sig gerne også til dem, at du glæder dig.
6. Giv dig selv tid til at lade op
En af vores kolleger på Mindhelper har det sådan, at skal han til en fest, så har han brug for fuldkommen ro og fordybelse forinden – fx nogle gode timer klistret ind i en kasse med Lego, noget kode på computeren, en meditation … sådan noget! Bagefter kan han så faktisk godt være udadvendt.
Er han i underskud, er det derimod ikke sikkert, at han nogensinde rigtigt kommer ud over rampen til den der fest. Så kan det lige så godt ende med, at han sidder 6 timer og glor ud i luften.
Med andre ord: Sørg for at lade op, før du skal være sammen med andre. Gå eller løb en tur i skoven. Sæt dig med dine frimærker, dit modeltog, en bog eller din computer. Fordyb dig. Nyd roen.
Hvem siger, at du skal larme, bare fordi du tilhører en larmende kultur?
“Speak only if it improves upon the silence”, sagde Mahatma Gandhi. Gandhi døde i 1948, og siden da er der bare blevet skruet op for snakken. Mere end nogensinde før har vi brug nogle, der også forstår kunsten at lytte. Måske er du en af dem?
Vil du ha’ mere inspiration?
Tjek også artiklen: Dæmp din indre kritiker: Acceptér dig selv!
Alene, det kan jeg enormt godt lide. Ensom, det har intet med det at gøre.
Jørgen Leth