Siden 3. klasse har Rikke haft det svært i skolen. Hun blev mobbet og havde ingen venner.

”Jeg var lidt et udskud. De eneste, der ville tale med mig, var de andre udskud,” fortæller Rikke og fortsætter:

”Jeg husker det ikke som hård mobning, men min mor siger, at det var slemt. Jeg tror, jeg har fortrængt minderne. Min mor kan fortælle om ting, de andre har sagt til mig, som jeg slet ikke kan huske. Men jeg kan godt huske følelsen af, at skolen ikke var fed.”

Waiting for happinies

Et godt efterskoleår

I 9. klasse tog Rikke et år på efterskole for at komme væk fra det hele. Det viste sig at være en god beslutning. For første gang i mange år følte Rikke endelig, hun passede ind.

”Det var helt vildt fedt. Hver eneste morgen gav jeg de andre en krammer. Det var bare et helt fantastisk år,” fortæller Rikke med et smil, der når op til begge ører.

Glæden varede desværre kun det år. For da hun efter efterskolen søgte ind på gymnasiet, følte hun, at hun blev kastet tilbage til folkeskolen.

Hårde gymnasieår

”Jeg kunne ikke sige noget, og det, jeg sagde, var forkert. Jeg passede bare ikke ind overhovedet og blev aldrig en del af fællesskabet,” husker Rikke.

I starten forsøgte Rikke at gøre alt, hvad hun kunne for at blive venner med de andre, men efter lidt tid gav hun op. I stedet blev hun mere og mere ked af det.

”Jeg græd hver dag og havde ikke lyst til at tage i skole. Tanken om at tage livet af mig selv strejfede mig et par gange. Det var bare lettere, hvis jeg ikke var der,” fortæller Rikke trist.

pigeiseng

Rikkes mor fik hende til lægen, hvor hun fik konstateret en depression. Hun blev tilbudt psykologhjælp, men fandt hurtigt ud af, at det ikke var noget for hende.

”Det var noget fis og hjalp ikke. Jeg havde ikke brug for at tale om det – jeg havde brug for at få det bedre.”

Accepter dine tanker

Psykologen kunne ikke hjælpe Rikke, men det kunne hendes daværende kærestes mor til gengæld.

”Hun fortalte mig, jeg skulle acceptere, at tanker bare er tanker. Selvom jeg tænkte, at alt var lort, skulle jeg acceptere, at det bare var en tanke. Lidt ligesom at få en sang på hjernen. Den er bare på gennemfart og forsvinder igen,” fortæller Rikke.

Det var en stor hjælp, og det blev nærmest hendes mantra at fortælle sig selv: ”Det er bare en tanke, og den gør mig ikke noget ondt.”

”Det var rigtig rart, fordi jeg havde så mange tanker i hovedet. Så behøvede jeg ikke tage stilling til dem.”

sliptankerne

Det gladeste menneske i verden

I dag læser Rikke på universitetet, er glad og har masser af venner.

”Jeg har det helt vildt godt og har fundet min rette hylde. Jeg er venner med hele min klasse og krammer alle – ligesom på efterskolen. Vi drikker øl sammen, går i byen og hænger ud,” siger Rikke, der nærmest stråler af glæde.

Når Rikke ikke lige hjælper andre i gang på sit studie, hænger ud med vennerne eller træner i fitness, er hun vild med at hækle.

”Jeg hækler alt fra elefanter til strandtasker. Når jeg hækler, er jeg helt inde i min egen verden. Det er lidt ligesom meditation,” fortæller Rikke og fortsætter.

”Det er lidt surrealistisk at have fået det så godt. Jeg troede aldrig, jeg ville få det så godt. Men jeg er glad og har fundet mig selv. Jeg tror, jeg er det gladeste menneske i verden, ” griner Rikke.
 

Fakta om Rikke:

  • Rikke er et opdigtet navn, men vi kender hendes rigtige navn.
  • Hun har haft det svært i skolen og har haft en depression.
Interview: fakta om anonym deltager

Læs også: Bliver du mobbet? Få 7 gode råd til hvad du kan gøre og Deprimeret? 10 råd til, hvad du selv kan gøre