Synes du, det er svært at tale om ingenting? Altså hyggesnakke uden et emne? Smalltalk kan være svært. Samtidig er det vigtigt, fordi du signalerer, at du gerne vil i kontakt med andre. Start med rådene her og bliv bedre til at smalltalke og skabe kontakt.

Lyt til artiklen

/

tricks til at smalltalke

Skal du til fest eller måske begynde i en ny klasse?
Starte på en ny fritidsinteresse?
Aner du ikke, hvad du skal tale med alle de nye mennesker om?

Det kan både være spændende og skræmmende at møde nye venner og bekendte. Og det er helt normalt, hvis du føler dig usikker.

Måske drømmer du bare om at møde folk og kunne hyggesnakke – så I har det godt sammen og måske endda griner. Slapper af i hinandens selskab.

Hvordan gør du?
Hvor starter du?

Sådan kommer du igang med at smalltalke

Først vil vi lige sige, at Rom altså ikke blev bygget på én dag. Du må øve dig i at smalltalke – så skal det til gengæld nok blive bedre. Meget bedre!

Her er nogle råd, du kan starte med:

1. Saml på gode historier

Det er et godt trick at have et lille lager af emner, der interesserer dig. Emner, du kan bruge til at starte en samtale med – eller til at sparke liv i snakken, hvis den går i stå.

Så sug til dig fra dine omgivelser: fra bøger, film, aviser, sociale medier osv. Jo mere, du har på lager, desto bedre! Har du fx set en spændende film eller læst en god bog for nylig? Hørt noget fed musik?

tale med nye mennesker

Meld ud.
Sig det til den anden!

Så viser du også lidt om, hvem du er, og hvad du går op i.

Og hvis han eller hun hverken deler din smag eller virker interesseret, skifter du bare emne. Fx kan du spørge, hvad han eller hun godt kan lide.

2. Spørg ind til andre og vær nysgerrig

Spørgsmål er altid gode til at bryde isen – og også til at genstarte en samtale, der er gået i stå. Fx kan du spørge til den andens yndlingsserie, til den bedste tur i biografen eller til hendes fritidsinteresser. Osv.

Spørg og lyt – og vupti, finder I måske noget, der interesserer jer begge.

En særlig god form for spørgsmål er hv-spørgsmål. Altså spørgsmål, hvor personen ikke kan svare ja eller nej, men er nødt til at sige lidt mere. Og det er faktisk rigtig fint … for de fleste elsker at få lov til at tale, mens andre lytter.

Derudover får du en lille pause, før du igen selv skal sige noget.
Men hold balancen, det her er ikke et interview. Spørg ikke kun – skift mellem at spørge, lytte og fortælle.

3. Giv komplimenter

finder noget at tale om

Det er fedt at få komplimenter – og faktisk lige så dejligt at give dem. Folk bliver glade for dine komplimenter.

Så prøv at sige noget pænt om den andens sko, tøj eller hår. Fokuser på det positive, det du kan lide. Husk: Det her er ikke et billigt scoretricks, men en sød kommentar. Du viser bare, at du gerne vil i kontakt og snakke.

4. Tal om tingene lige omkring dig

Der sker en masse, når du opholder dig et sted. Prøv at lægge mærke til alle de små ting, der er eller sker lige omkring dig. Grib nuet, og kommentér situationen: Hvordan ser rummet ud? Er her varmt? Lyst? Mange potteplanter, modelbiler, Tintin-bøger eller fotografier? En duft af nybagt kage?

Har du meget svært ved at være i nuet … fx fordi du er dybt inde i dine egne tanker og følelser? Så tjek de her 4 mindfulness-øvelser, du kan prøve allerede i dag.

5. Forsøg at slappe af

Måske synes du, at situationen er meget svær. Prøv alligevel – så godt du nu kan – at være til stede og slappe af. Styr din indre uro. Træk vejret dybt, og koncentrer dig om at slappe mere af i kroppen. Grin, fnis og fortæl en vits, hvis du kan. Eller sig ligeud, at du altid bliver dødnervøs i de her situationer.

hvordan smalltalker man

Husk: I er to helt almindelige mennesker, der bare gerne vil tale sammen. Måske er den anden mindst lige så nervøs som dig.

En berømt teknik til at slappe af over for fremmede går ud på, at du forestiller dig, at de ikke har noget tøj på. Eller at de sidder på toilettet.

Prøv det: Visualiser, at han eller hun sidder på wc. Så skal både hun og situationen nok komme lidt mere ned på jorden for dig.

6. Øv dig i smalltalk – fx med et konkret mål

Som sagt: Jo mere du øver dig i at smalltalke, desto bedre bliver du til det. Stil derfor dig selv den udfordring, at du hver dag i en uge eller i en måned skal sige noget til en, du ikke kender. Bare et par sætninger. Det kan være en, du møder i kantinen, til spejder, på arbejdet, i bussen eller i fodboldklubben.

Brug nogle af de teknikker, vi lige har fortalt dig om. Spring ud i det. Øv dig.

Til gengæld vil du helt sikkert opleve, at det for hver dag bliver en anelse lettere for dig at hyggesnakke med fremmede mennesker. På et tidspunkt glemmer du måske helt, at det engang var svært. Måske bliver det ligefrem en vane for dig at tale med folk omkring dig. En ny måde at møde venner og bekendte på.

Få flere råd til at møde nye mennesker

Ville du ønske, at du havde flere venner? At du lettere faldt i snak med andre? Få 5 tips til, hvordan du lærer nye mennesker at kende.