Sidst opdateret 1. november 2019
Spiser du store mængder mad i smug? Har du svært ved at styre det … og skjuler det for andre, fordi du skammer dig? Så lider du måske af tvangsoverspisning. Og det er der heldigvis råd for. Her får du vigtig viden og gode råd til, hvordan du får hjælp.

Oplever du tit, at du mister kontrollen over maden? At du spiser store mængder mad i løbet af kort tid? Eller at du spiser mere eller mindre hele tiden? Det kan være tegn på tvangsoverspisning, som også kaldes Binge Eating Disorder – forkortet BED.

Rigtig godt, at du handler!

Allerførst skal du vide, at du gør det helt rigtige ved at handle på din mistanke. Lider du af overspisning, er det nemlig vigtigt, at du får hjælp.

Oplever du tit, at du mister kontrollen over maden

Jo hurtigere du søger hjælp, desto større er chancen for, at du bliver helt rask igen. Start fx med at tænke over, om du har nogle af de her …

… typiske tegn på overspisning

Typiske tegn på overspisning er, at du:

Derudover kan det være, at du skammer dig, føler skyld eller er trist efter at have spist. Og så vejer du højst sandsynligt for meget.

Ikke nok, at du forsøger at tabe dig – tal med nogen!

Ikke nok, at du forsøger at tabe dig – tal med nogen!

Genkender du nogle af de typiske tegn på tvangsoverspisning, er det vigtigt, at du taler med nogen om det. For det er meget svært at komme ud af overspisning på egen hånd.

Mange forsøger sig med slankekure, men det er ikke nok bare at tabe sig. Kæmper du med overspisning, har du også brug for hjælp til at håndtere de mange følelser, der er forbundet med spisningen. 

Der er forskellige behandlingsmuligheder, og jo før du kommer i behandling, desto hurtigere kan du få det bedre. I behandlingen finder I sammen årsagen til, at du overspiser. Du får redskaber til at håndtere de svære følelser og få skabt et sundt forhold til mad igen. Du kan også få hjælp til at tabe dig.

Sådan! Ræk ud efter hjælpen

Vi ved, at det kan opleves rigtigt skamfuldt at være dig. Men ræk alligevel ud efter hjælpen, så du kan få det bedre. Her har du 4 måder, du kan komme videre på:

Typiske årsager til overspisning

Spiseforstyrrelser skyldes som regel flere ting på en gang. Det er slet ikke nok kun at tale om på presset fra samfundet og alle medierne – om fx den perfekte krop, den perfekte præstation, det perfekte liv osv.

Som regel er årsagerne til overspisning langt mere sammensatte. Spiseforstyrrelser hænger ofte sammen med nogle følelsesmæssige belastninger som du har været udsat for i dit liv. Her er nogle udbredte årsager til overspisning:

Hvad er konsekvenserne af overspisning?

Overspisning har en række konsekvenser. Og ja, vi ved godt, at det kan virke rigtig hårdt at læse om konsekvenserne. Men husk, at du altid kan få hjælp. Du kan få det godt igen. Du skal bare række ud efter hjælpen!

Hvad kan jeg gøre nu?

Vi har nævnt dem før, og nu nævner vi dem igen… Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) er et godt sted at kende. Hos LMS kan du både få rådgivning og mere viden om tvangsoverspisning.

Har du ikke talt med din forældre om, hvordan du har det, så er det også en virkelig god idé. Få idéer til, hvordan du tager hul på samtalen i vores guide til at snakke med forældre om svære ting

Sådan kan spiseforstyrrelser behandles

Kan jeg selv gøre noget for at få det bedre?

Det kan du tro. Faktisk har du selv den allerstørste rolle. Start med at tjekke de her: 9 gode råd til, der kæmper med en spiseforstyrrelse