De fleste mennesker er kodet til at trøste dem, vi holder af, når de har det svært. Men at drage omsorg for os selv kan være svært. Få et godt trick her.

‘Jeg ved, du gjorde dit bedste.’

‘Hey, det skal nok gå det hele. Jeg er lige her til at give dig et knus, hvis du trænger til det.’

‘Uanset hvad synes jeg, du er modig og klog.’

Det er som regel ikke ret svært at finde på noget at sige, hvis du gerne vil trøste din ven, som har det svært eller er ramt af modgang.

Ja, faktisk kommer det ofte helt intuitivt til de fleste af os at drage omsorg med søde og støttende ord, hvis vores venner eller familiemedlemmer har bokset lidt med livet. Måske har din gode ven dumpet en eksamen, måske kom din søster ikke ind på sin drømmeuddannelse eller måske er en, du holder af, blevet skrottet af kæresten. 

Din indre kritiker 

Selvom vi ikke kan få modgangen til at forsvinde helt, kan vi med omsorgsfulde ord støtte, trøste og opmuntre vores venner, så livet ikke føles så hårdt. 

Men det er altså lidt en anden snak, når det gælder os selv. Så er kritik og hårde ord faktisk vores go-to, og det er hverken særlig rart eller lindrende.

Det kan du læse mere om i vores artikel om negative tanker.

Heldigvis kan du selv bestemme, hvilken stemme din indre kritiker skal tale med. 

Du kan nemlig øve dig i at berolige og trøste dig selv, når du har det svært, og lære dig selv at se den trælse situation i et større perspektiv. 

Det får du hjælp til lige her. 

god idé at træne dig selv i at fokusere mere på dine egne indre styrker

Gode trøstesætninger 

Det kan virke lidt fjollet at skulle tale pænt til sig selv, og måske tænker du: ‘Hvad siger man egentlig?’.

For at gøre det lidt lettere for dig har vi samlet en liste med sætninger, der er gode at have i baghånden, når du pludselig står i en bøvlet situation, og den indre stemme igen, igen, igen rabler derudaf med hånlige ord og protester som:

‘Dit uduelige skvat, hvorfor tuder du over det?’ Eller ‘din uambitiøse slendrian, så tag dig dog sammen’. 

Skim listen igennem, og pluk løs. Du må også meget gerne lave dine egne sætninger

Ud over at du med disse sætninger lærer at drage lidt omsorg for dig selv, er de faktisk også med til at banke en rigtig vigtig pointe ind i hovedet på dig:

Du er ikke alene.

At samtlige mennesker på her jorden har dårlige dage, begår fejl og føler sig værdiløse. Faktisk er vi alle i samme båd. Det glemmer vi bare snildt, når vi ramler ind i trælse situationer.

Husk på at det kræver både lidt tid og tålmodighed at fodre din indre kritiker med nye ord og sætninger. Men måske det bliver nemmere at finde lidt mere støttende og opmuntrende ord frem, næste gang du møder modstand.

Måske også nyttigt for dig