Du kender det sikkert. Pligterne tårner sig op, og du føler konstant, at du skal præstere. Gør som Peter Plys: Læg små ting ind i hverdagen, der gør dig glad.


Peter Plys er en bjørn med en meget lille forstand. Det siger han i hvert fald selv. Men måske kunne han godt have lidt højere tanker om sig selv, for ind imellem er han faktisk ret klog.

Han ved nemlig, at livet kan være hårdt. Men han har også et super godt råd til, hvordan du undgår, at det hele bliver for surt. 

Rådet er, at du skal sørge for at lægge honningdepoter ud til dig selv, når du planlægger din tid.

Nu er Peter Plys en bjørn og tilmed en temmelig sulten en af slagsen, så for ham er et honningdepot naturligvis helt bogstaveligt en krukke honning.

Men dine honningdepoter kan være alt muligt. 

En pose Super Piratos, et besøg hos mormor eller en tur i byen med vennerne.

Idéen er ganske enkelt, at du øver dig i at planlægge små ting i hverdagen, som du kan gå og glæde dig til. Lommer, hvor du ikke skal præstere, men hvor du derimod giver dig selv lov til at nyde livet, bare være og gøre noget, der giver dig energi.

Sådan gør du

1. Kend dine honningdepoter

Start med at tænke over, hvad der giver dig energi i hverdagen og gør dig glad. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person. For en er det måske at komme ud og fiske. For en anden er det at sidde i solen og strikke. Og for andre er det et varmt karbad, et cafébesøg med en god ven eller en hel lørdag med Premier League i fjernsynet.

Der findes uendeligt mange honningdepoter, og de kommer i alle størrelser. Første trin er at finde frem til dine.

2. Placer dine honningdepoter klogt 

Næste trin er, at du tænker frem og overvejer, hvornår du forestiller dig, at du vil have brug for noget rart. Det kan være, at mandag og tirsdag i næste uge bliver super pressede. Så kan du placere et honningdepot onsdag eftermiddag, når du er på den anden side af pligterne, så du kan puste ud og lade op.

Tænk over, hvilken type honningdepot du kommer til at have brug for. Det er nemlig ikke altid de samme lagre, du har brug for at fylde. 

Det kan være, at du har siddet alene med en aflevering, og at du så har brug for at lave noget rart sammen med andre. Eller at du får bevæget dig. Men der kan også være tidspunkter, at du allermest har brug for at gøre noget rart for dig selv helt alene. 

3. Giv dig selv lov til at nyde dine honningdepoter

En ting er at planlægge noget rart, noget andet er rent faktisk at få det gjort. Der er altid tusind ting at gøre, så vi kommer nemt til at tænke: “Jeg udskyder lige pausen, som jeg havde planlagt, så jeg i stedet kan få fikset [indsæt selv]”. 

Det er selvfølgelig nødvendigt en gang imellem, men det skal helst ikke være sådan, at du igen og igen prioriterer pligterne over pauserne. Uden åndehuller i hverdagen bliver livet simpelthen for hårdt, så øv dig i at give dig selv lov til at nyde dine honningdepoter. Det ville Peter Plys have gjort. 

Selvomsorg: Øv dig i at behandle dig selv som en god ven

Ideen med honningdepoterne er en måde at drage omsorg for dig selv på. I stedet for bare at piske dig selv videre og videre, så øver du dig i at tænke over, hvornår du har brug for en nærende pause. Og hvad den pause så skal bestå af. 

Psykologer kalder det for selvomsorg, og det handler kort fortalt om, at du øver dig i at behandle dig selv, som du ville behandle en god ven.

Mange af os har det med at behandle os selv meget hårdere, end vi nogensinde ville behandle andre. 

Hvis du kender det, så tjek guiden: Selvomsorg: Lær at behandle dig selv som en god ven

Her får du en masse gode tips til, hvordan du kan begynde at være lidt mere venlig og accepterende overfor dig selv.

Måske også nyttigt for dig