Som 10-årig flyttede Jespers familie fra en lille by på Sjælland til Svendborg. Flytningen viste sig at være en meget stor omvæltning for Jesper, der slet ikke trivedes på den nye skole.

mistrives efter skoleskift

”Jeg kom fra en lille by, hvor omgangskredsen var meget tæt, og vi talte pænt til hinanden. Svendborg var noget helt andet. Her bandede folk og talte grimt til hinanden. Det kunne jeg ikke rigtigt håndtere og blev ked af det, hvis folk sagde ´luk røven´ til mig,” fortæller Jesper.

Samtidig kæmpede Jesper med sin vægt, og det gjorde ikke skoleskiftet lettere. ”Der var stort fokus på udseendet, og jeg blev hurtigt kaldt fede eller tykke. Det ramte mig bare virkelig hårdt, og jeg tog det meget personligt.”

Mange skoleskift

Det endte med, at Jesper af flere omgange skiftede skole. På nogle af skolerne havde han det godt og fandt hurtigt gode venner, mens han på andre ikke trivedes. De gode oplevelser på nogle af skolerne gjorde ham stærkere. ”Nu kunne jeg pludselig godt håndtere, at folk bandede eller talte grimt, fordi jeg havde fået noget selvtillid. Faktisk begyndte jeg at svare igen, hvis nogen sagde noget grimt til mig eller mine venner,” smiler Jesper.

Det har lært mig, at lige pludselig så rammer du bare det rigtige. Det er måske ikke godt lige nu, men det bliver det. Du skal finde det rigtige til sidst.

Jesper om de mange skoleskift

Forbilleder er vigtige

I 10. klasse tog Jesper på efterskole, og det var først her, han for alvor fandt sig selv.
”Det var suverænt det bedste år i mit liv. Jeg lærte at udfolde mig selv, og jeg slap af med min overvægt. Jeg skylder den skole og de lærere så meget,” fortæller Jesper med et smil.

Det, der virkelig gjorde en forskel for Jesper på efterskolen i forhold til de andre skoler, var, at han fik nogle forbilleder.

”Jeg har spillet basket i ni år og valgte derfor en efterskole, hvor jeg kunne spille det. Jeg havde to trænere fra USA, som har spillet på professionelt plan. De blev mine idoler,” siger Jesper.

Basket, efterskole og forbilleder

”Samtidig var der også en fysioterapeut, som ændrede min fysiske form. Hun motiverede mig konstant og trænede med mig. Hun gav min selvtillid et kæmpe boost. Det endte med, at jeg tabte 12 kilo. Jeg blev en helt anden person. Det kan slet ikke beskrives, hvor fantastisk det var at se mig selv i spejlet, da jeg havde tabt mig.” Vægttabet gav Jespers selvtillid et ordentlig nyk opad. Hele livet havde hans vægt været en hindring for ham og fyldt alt for meget. ”I Danmark er vi skidegode til at dømme hinanden på udseendet, så jeg var altid ham den tykke. Og pigerne talte heller ikke rigtigt med mig. Pludselig ville de gerne tale med mig, og da jeg startede på gymnasiet, viste de også interesse for mig til fester,” griner Jesper.

”Find noget at gå op i og forbedr det. For mig var det basket, men det kan være alt muligt andet. Tegning, syning, fodbold… Når du finder noget, du er god til, får din selvtillid et boost, og vægten bliver mere lige meget. Og vil du gerne tabe dig, så undgå kure og gør det til en livsstilsændring.”

JESPERS RÅD TIL ANDRE:
  • Er 19 år og går i 3.g.
  • Har gået på seks forskellige folkeskoler.
  • Har været overvægtig, indtil han kom på efterskole i 10.klasse.
  • Spiller basket.
Billede af Jesper

Læs vores artikler Alt du skal vide om selvværd og Slut fred med din krop og med dit udseende