Hej Mindhelper

Jeg er en pige på 17 år som synes at jeg er dum og grim og har en grim krop

(Pige, 17 år)


Kære pige på 17 år

Det er mega svært, hvis man oplever at have rigtigt mange negative tanker omkring sig selv og sit udseende. Det kan godt påvirke ens hverdag rigtigt meget, og gøre en super ked af det. Derfor er jeg også glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker.

Først og fremmest synes jeg, at du skal vide, du ikke er den eneste, som har det sådan her. Der er desværre rigtigt mange mennesker, især unge, som døjer med dårligt selvbillede. Det vil sige, at man opfatter sig selv rigtigt negativt, og har svært ved at se alle ens positive sider. Vi mennesker kan nemlig godt være rigtigt hårde ved os selv. Der kan være rigtigt mange grunde til, at man slås med alle de negative tanker. Men den gode nyhed er, at uanset hvad, så kan man faktisk godt kan ‘træne’ sig til at være gladere i sin krop. Det er der flere måder man kan gøre det på. Du kan prøve at læse Julies historie. Hun kæmpede længe med lavt selvværd, men er idag super glad. Så det kan altså godt lykkedes, selvom det er lidt svært nogle gange.

Udfordrer de negative tanker

Det kan være en god idé, at prøve at udfordre de negative tanker, hvis man kører meget i ring. For selvom man måske bliver ramt af nogle tanker om, at man er dum eller ikke smuk nok – jamen så er tanker ikke nødvendigvis sande. Hvis du bliver ramt af en tanke om, at du er dum, så prøv at overvej “Jamen er der nogensinde nogen, som har givet udtryk for, at jeg var dum?”. Ofte så er der faktisk ikke nogle andre end os selv, som synes vi er dumme. Og selv hvis der er nogle, som har sagt det. Jamen hvem siger så de har ret? Og hvem er egentlig den dumme, hvis man synes det er okay at kalde andre dum? Jeg ved godt at møghamrende svært, at komme af med sine negative tanker. Men det bliver nemmere med tiden, og det kan godt lykkes. Jeg tænker det kunne være en god idé, hvis du læste vores artikel om, hvordan man udfordrer negative tanker om sig selv og vores artikel om at slutte fred med sit udseende. Der står en masse gode råd til, hvordan man kan blive bedre til at håndtere alle de svære tanker. Det kan være en lang og sej kamp, men det kan altså sagtens lykkes. 

Pas godt på dig selv – og husk dine styrker.

Vi mennesker kan være mega hårde mod os selv. Derfor kan det også være en rigtig god idé, at gøre os ekstra umage i, at være gode mod os selv. Det kan man gøre på mange måder. Du kan eksempelvis læse denne artikel om at dyrke selvomsorg. Der står en hel masse gode råd til, hvordan man kan vende sit syn på sig selv, og blive bedre til at være sin egen ‘ven’ og ikke fjende. Som sagt er vi mennesker tit hårde mod os selv, og rigtigt gode til, at finde alle vores negative sider. Men selvom vi måske synes vi har mange fejl, jamen så har vi også rigtigt mange styrker. Vores styrker er nemlig med os, uanset hvor vi er. Du kan læse mere om, hvordan man finder sine personlige styrker her og hvad personlige styrker er her Jeg håber at det kan være med til, at give dig en positiv forståelse af, at du altså har masser at byde på. Også selvom de negative tanker prøver at overbevise dig om noget andet.

Snak med nogle om det

Et af mine bedste råd til dig må være, at få snakket med nogle om, hvordan du har det. Det er helt vildt svært, hvis man går rundt med alle de tunge tanker alene. Så kan de godt bare vokse sig større. Derfor er det også så god en idé, at få dem snakket igennem – så kan det føles lidt som om, at lidt af trykket går af dem. Ligesom når man lukker luften ud af en udspændt ballon.

Snak med dine veninder

Hvis du har nogle gode veninder, så kan du eventuelt prøve at snakke med dem. Som jeg snakkede om tidligere, så er der rigtigt mange unge, som går med de her svære tanker. Derfor kan det også sagtens være, at dine veninder har oplevet noget lignende, og kan forstå, hvordan det er at være dig.

Snak med dine forældre

Jeg kommer også til at tænke på, om du har snakket med dine forældre om, hvordan du har det? Selvom det kan være svært, at snakke med sin forældre om sådan noget. Jamen så kender vores forældre os tit rigtigt godt, og har måske også prøvet at være ramt af sådan nogle tanker.

Headspace

Hvis du ikke er tryg ved at snakke med dine forældre eller veninder. Eller måske bare har mere lyst til at snakke med nogle, som ikke kender dig. Jamen så kan jeg anbefale Headspace. Headspace er en frivillig forening, som varetager rådgivning af unge. Der kan man komme og snakke med en frivillig om alt mellem himmel og jord. De er super søde, og man kan være helt anonym, hvis man synes det er rarest. Jeg kan varmt anbefale dem.

Det er mega svært, hvis man går rundt med en masse negative tanker om en selv. Det kan gøre en super ked af det. Derfor kan det også være en rigtigt god idé, at få snakket det igennem med nogle. Og huske at passe godt på sig selv.

Jeg håber du har kunne bruge mine råd til noget. Og så krydser jeg fingre for, at det kommer til at gå rigtigt godt med dig.

De aller-venligste hilsner fra en Mindhelper.