Hej Mindhelper

Hvordan kan jeg dø nu hvis jeg vil du på en smertefrimåde?

(14 år)


Kære Du

Det er hårdt at kæmpe med selvmordstanker. Derfor er jeg også rigtig glad for, at du har skrevet herind. For det at række ud efter hjælp, er første skridt mod, at få det bedre.

Selvmord

Du spørger, hvordan du kan dø på en smertefri måde. Når man går rundt med tanker om at dø, og hvordan man ville kunne tage sit eget liv. Så er det et tegn på, at man har det rigtig svært. Måske er der sket nogle ting i ens liv, som har gjort en ked af det. Måske føler man sig ensom. Eller måske kan man slet ikke rigtig mærke noget.

Når man har det svært, er det ikke altid, at man kan se sig ud af det. Men ligegyldigt hvad grunden er til, at man har selvmordstanker – så kan det blive bedre. Mange unge prøver at kæmpe med selvmordstanker på et tidspunkt. Derfor skal du også vide, at du ikke er alene. Men heldigvis er det også sådan, at langt de fleste kommer helt af med tankerne igen, og får det godt. Derfor er selvmord heller ikke løsningen. 

Du kan læse en anden ungs fortælling om, at kæmpe med selvmordstanker her. Det kan nogle gange give en lidt håb at høre, at der er nogle, som har kæmpet med noget af det samme som en selv – og som har fået det meget bedre.

Det kan du gøre

Det første skridt mod at få det bedre er, at fortælle en, om tankerne. Derfor kommer jeg også til at tænke på, om du snakker med nogen om, hvordan du går og har det for tiden? Ellers er det vigtigt, at du gør det. Det kan være en af dine forældre, en lære, eller en tredje voksen, som du er tryg ved. De fleste voksne i ens liv vil nemlig gerne hjælpe, når man har det svært. Og du skal ikke klare dig igennem det svære alene.

Mange unge synes, det kan være svært at fortælle andre om, deres selvmordstanker. Hvis du har det sådan, kan du prøve at kigge på artiklen Guide til at tale med forældre om svære ting. Her er der nogle råd. Og de kan sagtens bruges til andre end forældre også.

Nogle synes også det kan hjælpe, at skrive tankerne ned på et stykke papir, eller på deres telefon, og så vise det til den de vil tale med. På den måde kan man nemlig tage hul på snakken.

Lægen

Jeg tænker også, at det ville være en god ide, at du tog et smut op til din læge. Lægen ved nemlig en masse om, hvordan vi mennesker fungere, både udenpå og indeni. Derfor kan lægen også finde ud af, om der ville være noget hjælp, som ville være godt for dig at få.

Du kan spørge dine forældre, eller en anden voksen, om de vil tage med derop. Det kan være meget rart at have en med på sidelinjen. 

Livslinien

Et sted som også er rigtig godt at tage fat i, når man kæmper med selvmordstanker, er Livslinien. Hos Livslinien arbejder der nemlig nogle søde voksne, som sidder klar til at lytte. De er vant til at tale om selvmordstanker og svære ting. Derfor gør de også deres bedste for, at det skal være en god oplevelse, at ringe derind. Og det er altid bedre at ringe en gang for meget, end en gang for lidt.

Psykiatrisk skadestue

Hvis du kan mærke, at du får lyst til at handle på dine tanker, så skal du tage fat i psykiatrisk skadestue. Her kan de hjælpe og passe på dig. Du kan se en liste over psykiatriske skadestuer nedenunder. Her kan du finde den, som ligger tættest på dig.

 • Region Syddanmark
  Psykiatrisk skadestues hjemmeside
  Telefonnumre:
  Esbjerg: 9944 6700
  Odense: 9944 9140 og 99 44 91 41
 • Region Midtjylland
  Psykiatrisk skadestues hjemmeside
  Telefonnummer:
  7847 0470
 • Region Nordjylland
  Psykiatrisk skadestues hjemmeside
  Telefonnummer:
  Aalborg: 9764 3700
 • Region Sjælland
  Psykiatrisk skadestues hjemmeside
  Telefonnumre:
  Roskilde: Ring 1818 og tast 3
  Slagelse: Ring 1818 og tast 3
  Vordingborg: Ring 1818 og tast 3
 • Region Hovedstaden
  Psykiatrisk skadestues hjemmeside
  Telefonnumre:
  Glostrup: 3864 0671
  Amager: 3864 1650
  Ballerup: 3864 5003
  København: 3864 7360
  Nordsjælland: 3864 3200
  Bornholm: 3864​ 4050

Selvmordstanker skal man ikke gå med alene. Derfor håber jeg også, at du kan bruge noget i mit svar. Jeg sender en masse gode tanker din vej, og håber du får fortalt en om, hvordan du har det. For du fortjener at få det bedre.

De bedste hilsner fra en Mindhelper