Jeg har det ikke særlig godt jeg cutter og gider egentlig ikke at leve mere. Alle tror jeg er personen der altid er mega glad og bare har overskud til alt men det er bare en facade. Indeni er jeg ved at bryde sammen for jeg har intet overskud, har svært ved at komme igang med ting, har rigtigt lavt selvværd, er stresset og har bare lyst til at græde hele tiden men kan ikke. Jeg vil virkelig gerne stoppe med at cutte men det er som om jeg ikke kan leve uden at gøre det og jeg tør ikke at sige det til nogen for hvad ville de så tænke om mig. Jeg er også sikker på at hvis jeg sagde det til mine forældre ville de blive mega skuffede over mig for hvem gider at have en datter som “den rigtige mig” der ikke kan finde ud af noget. Jeg har tænkt på at begå selvmord mange gange og ved også hvordan jeg vil gøre det men når det kommer til stykket er det som om jeg ikke tør og jeg kommer til at tænke på at min bedste veninde nok ville blive mega ked af det. Jeg har ikke fortalt hende det og tør heller ikke men hver gang jeg er ked af det kan hun gøre mig glad igen og tror egentlig hun er grunden til at jeg stadig lever. Så når jeg føler at jeg bare er lort til alt kommer hun og minder mig om at det ikke passer. Selvom jeg ikke tror på det giver det alligevel et selvtillidsboost eller det gjorde det før men det er som om der ikke er noget der hjælper mere. Hvad skal jeg gøre??

(Pige, 14 år)


Kære 14-årige pige

Det lyder til, at du har det rigtig rigtig dårligt for tiden. Det er hårdt at opretholde en facade, når man har det rigtig skidt. Derfor er det også virkelig flot, at du har smidt facaden og skrevet herind til os.

Din veninde er god for dig
Først vil jeg sige, at jeg er rigtig glad for, at du har en så god bedste veninde! Det er vildt vigtigt, at vi har gode mennesker omkring os. Det er netop det, der gør, at livet bliver lidt nemmere. Og så er jeg faktisk også ret glad for, at du skriver, at du ikke tør at begå selvmord. Det betyder nemlig, at der er noget, der holder dig i livet. Og en af de ting kunne godt lyde til at være din veninde. Så hold fast i det og husk på det, når det hele bliver svært.

Du skal ikke gå med det alene
Du skriver, at du ikke tør at fortælle nogen om din cutting. Måske fordi du er bange for, hvad de vil tænke om dig. Du fortæller også, at du ikke har fortalt din veninde om dine selvmordstanker. Det kan også føles rigtig skræmmende. Så det er ikke unormalt, at du har det sådan. Men jeg bliver nødt til at fortælle dig, at det er hammervigtigt, at der er nogen omkring dig, der ved det. Du skal ikke gå med det her alene. Du skal ikke gå og have det så dårligt, uden nogen ved det. Du fortjener, at andre ved det, så du kan få hjælp og støtte fra dem. Du skylder dig selv at sige det til nogen.

Hvis du stadig er ret tøvende med at sige det, synes jeg, du skal læse vores grunde til at dele sine problemer med andre. Måske det kan give dig modet til at sige det?

Hvem kan du snakke med?
Nu har jeg fablet op om, hvor vigtigt det er, at du fortæller nogen om det, der fylder hos dig. Men det kan være ret svært at vide, hvem man lige kan snakke med om det. Derfor har jeg her nedenfor listet nogle muligheder op for dig:

Det kan nogle gange føles meget stort at skulle sige højt, hvordan man har det. Hvis du også har det sådan, kan det måske hjælpe dig at skrive et brev til dem i stedet. Her skriver du egentlig alt det, du gerne vil sige til dem. Når du så er klar, kan du give dem brevet og bede dem læse det. Så ved de, hvordan du har det. Og så kan I snakke videre derfra.

Kig på vores artikler
Du skriver, at du ikke overskuer noget. At du har lyst til at græde hele tiden. At du er ved at bryde sammen. Det må være rigtig svært at have det sådan. Nogle mennesker, der har det sådan, har en depression. Her på Mindhelper har vi en artikel om typiske tegn ved depression. Prøv at tage et kig på den. Det er nemlig vigtigt, at man tager det alvorligt, når man er helt nede.

Du nævner også, at du ikke ved, hvad du skal gøre i din situation. Og det kan jeg godt forstå. For det kan føles helt vildt uoverskueligt, når man bare er ked af det. Når man ikke har energi til at komme i gang med ting. Derfor synes jeg, at du skal tjekke vores artikel om råd mod tristhed ud. Jeg tænker, at der er nogle af rådene, du kan bruge.

Se på andre brevkassespørgsmål
Jeg har faktisk lige fået et brev ind, der minder meget om det, du har sendt her. Derfor tænker jeg, at du kan kigge på det brevkassespørgsmål. Der er nok noget, der også kan hjælpe dig deri. Du finder brevkassespørgsmålet her.

Jeg håber, at du får taget mod til dig, så du får fortalt nogen om, hvordan du har det. Det er hammervigtigt. For du fortjener ikke at gå med det alene. Pas godt på dig selv.

De varmeste hilsner fra en Mindhelper

Var svaret nyttigt for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykolog
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Alle indlæg om Svære følelser og tankerAlle brevkasseindlæg